Dva displeje

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

Boog | sob bře 13, 2010 6:12 pm

Dva displeje

Zdravim,
nejakou dobu uz delam s MACem, ale teprve minuly tyden jsem si poridil Magic Mouse a Apple Wirelless Keyboard. Tudiz jsem v podstate neustale zacal delat na externim LCD. Potrebuji k tomu par informaci. Nutno podotknout, ze delam jen s jednim displejem, ntb displej mam vypnuty.

- delate nekdo se dvemi displeji najednou? v cem je vyhoda? Chapu dve obrazovky najednou, sirsi plocha apod. Neco jineho?

- mate ntb, kdyz pouzivate jen externi lcd, zavreny nebo otevreny? Ma to, ze je zavreny, jelikoz se chladi i skrze klavesnici, nejaky vliv na zivotnost displeje nebo celeho MACu?

- jak probouzite displej? Kdyz mam ntb zavreny, musim nekolikrat mackat klavesu pro Vysunuti media, aby se probudil. Kdyz mam ntb otevreny, staci kliknout a pak naskoci primarni externi lcd, zadam heslo, ale jak zavru ntb, tak zcerna i externi lcd. Jak ho udrzim "nazivu" i kdyz zaklapnu ntb?

- jak udelam to, aby si ntb pamatoval sirku a velikost okem pouzivanych na externim displeji, pripadne i umisteni prvku, jako je Geek tool vystupy na plose, umisteni Adium ci Skype apod?

diky moc
iWoz.cz - Apple svět v základech
iPhone4 16Gb
iPod nano 3rd gen. 8GB blue
iPod Classic 160 GB Black
iPad 2 64 GB wifi only
MacBook Pro (unibody) 2,53 GHz 15,4", Mountain Lion 10. 8.
MacBook Pro retina 15", 2,3 GHZ, 16 GB ram, 512 GB SSD (na ceste)
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar ygy | sob bře 13, 2010 9:41 pm

Re: Dva displeje

používam obydva ako vzdialené plochy , na malom mám itunes skype a adium a na druhom všetko ostatné . Prakticky by som vedel pracovať aj na jednom ale bojím sa presne toho čo opisuješ. Mac sa chladí klávesnicou a nemám poňatia ako to vplýva na display ...
Starý pes fóra :)

Uživatelský avatar phaeton_esc | sob bře 13, 2010 10:42 pm

výhoda je v tom, že to celkem urychluje práci. kupříkladu teďka jsem psal bakalářku - v jednu chvíli jsem tak měl otevřených třeba 10 různých pdf souborů, 10 webstránek a 2 dokumenty v Pages. představa že to všechno mám na 13,3" displeji byla dost děsivá, ve výsledku jsem tak byl za dual monitor neskutečně rád, spíš bych těch monitorů ocenil víc :) ale to ber jenom jako extrém. přesto při běžném používání MB to celkem urychlí práci.

otázkou je, jestli se tobě osobně ta investice několika tisícovek vyplatí, já měl doma nepoužívané 17" LCD, takže jsem ho připojil a používám. kdybych měl investovat cca 4 tisíce za LCD, tak na to kašlu..

MB je jako secondary, mám na něm iTunes, Socialiate a další aplikace co nepotřebuju "mít při ruce"
na hlavním Safari a ostatní

používám zásadně oba displeje, takže MB je pořád otevřený

na třetí otázku odpovím jenom z poloviny - zapínám zmačknutím klávesy nebo kliknutím na myši
Hack Pro, 10.9.x
iPad 3 WiFi 32GB (iOS 7)
iPhone 4 32GB (iOS 7)

na PM odpovídám podle nálady
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Uživatelský avatar toncek | sob bře 13, 2010 10:49 pm

Při připojení macbooku k externímu monitoru mám výhradně mac zavřený a používám pouze externí monitor. Pouze v případě vyšší zátěže, když už roztočí větráčky někde k 5000, mac otevřu, ať si trošku oddechne :) I když bych často oba ocenil, potřeboval bych ale trošku uspořádat prostor na stole a asi nějaký stojánek, abych dostal macbook do stejné výšky jako externí 20" monitor (nebo aspoň pár knih pod něj :D ). Je nepříjemné, když oba displeje nejsou v jedné rovině.

Poškození podle mě nehrozí, pouze se více zahřívá. To že se chladí přes klávesnici, byl podle mě případ starších plastových macbooků. U unibody modelů už se podle mě kolem klávesnice nechladí.

Něco podobného už jsme zde řešili vícekrát. Namátkou můj dotaz zde: http://forum.iphone.cz/viewtopic.php?p=132167#p132167

ad probouzení: Při zavřeném macbooku přes externí klávesnici - nemusím ho otevírat, tím pádem displej macbooku zůstává neaktivní.

ad umístění prvků: Nic jsem nikde nenastavoval a adium se otevírá ve stejném umístění jako na displeji macbooku.
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB
MacBook Pro (late 2008, 2.4 GHz, 8GB RAM)
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar Petrt | ned bře 14, 2010 7:54 am

- dělám pouze na externím. Nedošel jsem na to, jak nastavit oba displaye nezávisle (tady se mi zdály možnosti ve Win lepší)
- ntb mám zavřený, chladí se zadem jak je kloub lcd
- ntb probouzím jakoukoliv klávesou na klávesnici či tl. myši (drátová klávesnice i myš)
- jak zachovat polohu oken na ntb i ext. monitoru netuším. Často mi to rozhodí ikony na primární ploše (občas zcela zkryje) a Colloquy na sekundární se taky posunuje trochu doleva/doprava. Ikony řeším změnou rozlišení na libovolné nenativní a zpět - ikony pak naběhnou.

(ntb: 1280x800, monitor: 1920x1200)

PS: došel jsem na to, že když vypnu monitor jeho vypínačem, tak to uspí Maca. Bohužel opačně to nefunguje :-)
iPhone Xs Silver Watch s4 Silver SS MacMini 2018 iPad 2018 TV 2015
iPhone expert
iPhone expert

Boog | pon bře 15, 2010 4:15 pm

dneska jsem jel pul dne se zavrenym ntb. Kdyz jsem to otevrel, tak displej docela teply. Nezda se mi, ze by takovehle pravidelne, nebo i vetsi, horko nemelo vliv na zivotnost a kvalitu displeje...
iPhone4 16Gb
iPad 2 64 GB wifi only
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

ls8 | pon bře 15, 2010 4:33 pm

Apple tvrdí, že to nevadí. Sám tak používám svůj MBP 90% času.

http://support.apple.com/kb/HT3131
It's what you do in the dark that puts you in the light.

Uživatelský avatar Jaro | pon bře 15, 2010 6:28 pm

Macbook nevlastním ale chystám sa preto by som sa rád spítal ake pripojenie na monitor odporučate ? HDMI ,DVI ... ? :wink:
->Macbook Air 2013
->New Ipad 64Gb 4G White
->Iphone 4S White
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Razerman | pon bře 15, 2010 6:44 pm

Tak já osobně nepoužívám ani externí monitor ale mám Macíka připojen pomocí HDMI na LCD TV. S magic mouse a bezdrátovou klávesnicí je to pro mě ideální řešení na doma.

Boog | pon bře 15, 2010 7:39 pm

ls8: cece, kdybych byl na miste Apple tak taky rikam, ze to nevadi. Aby jsi si pak koupil novy ntb az ti odejde displej :-D
iPhone4 16Gb
iPad 2 64 GB wifi only
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

tor | pon bře 15, 2010 7:45 pm

Asi 10 mesicu jsem pouzival pouze externi monitor, ale vzdy jsem musel zavirat a otvirat kvuli vysokym otackam, nechtel jsem se vzdat svych Spaces - zpocatku 6 Spaces, 11. mesic 4 Spaces, nyni pouzivam uz jen dve Spaces a dva monitory, pocituji v tom vetsi vyhodu. Nemusim nic zavirat a otvirat a pohodlne mam v podstate na jednom monitoru Parallels Windows a na druhem Mac OS X.

Drive se mi stavalo, ze se mi MacBook z niceho nic probouzi, bylo to treba kdyz jsem drcl do stolu, tak se hybla mys. Pozdeji jsem prisel na to, ze MacBook je mozne probudit i Apple Remote. Takze uz pouzivam jen tento zpusob. MacBook ani nevypinam, jen ho vzdy uspim.

Boog | úte bře 16, 2010 12:13 am

tor: a resis nejak umisteni oken a velikost aplikaci na ntb a displeji pri propojeni a pri samostatne praci na ntb? Napr velikost okna Safari, Pages nebo umisteni Adium na velkem displeji a pak kdyz to vypnes, ntb nekam preneses a delas jen na ntb? Kdyz to takto udelam, ntb si pamatuje umisteni oken aplikaci na velkem displeji a nektere aplikace mam skoro "mimo displej".

Napadlo me to resit skrze spaces, kdy bych si udelal totozne spaces po strance obsahu aplikaci, ale jednu bych pouzival pro ntb a druhou pro velky displej. Ale to mi prijde prilis komplikovane, musi to jit preci nejak jednoduseji :)
iPhone4 16Gb
iPad 2 64 GB wifi only
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar phaeton_esc | úte bře 16, 2010 1:43 pm

u mě to teda funguje tak, že když odpojím MB, tak se všechna okna přesunou jenom na displej MB (logicky) a jejich velikost se uzpůsobí velikosti displeje MB. žádné přesahy apod.

bez Spaces, stačí Exposé
Hack Pro, 10.9.x
iPad 3 WiFi 32GB (iOS 7)
iPhone 4 32GB (iOS 7)

na PM odpovídám podle nálady
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

tor | úte bře 16, 2010 7:49 pm

to Boog: jj, vim co myslis. Mail, obcas iTunes, iPhoto mam vzdy pres cely displej, ano odpojim externak, tak je problem na MacBooku, okno je i pod dock atd.

Uz je to delsi dobu, co jsem si koupil Cinch - jestli znas Windows 7 tak chytis okno, tahnes k menu bar a mas maximalizaci, do leva a do prava - vzdy na urcitou polovinu. S ostatnimi aplikacemi problem nemam, jelikoz nemaximalizuji, nepotrebuji. U Safari jen klikam na plus, mista neni nikdy dost, hlavne na 13 palcovem, tak setrim. Vsude mam minimalni okna - Adium - i kdyz mam hodne kontaktu, tridim do skupiny nejvice pouzivane a ta je nahore.

Myslim, ze kdyz nenatahujes okna rucne - bez pouziti plus, tak by to melo byt ok, taky to muze byt monitorem - ja mam externi 4:3, pak dochazi ke spatne uprave oken. Ale to jsou jen domenky, aby me tu nekdo neukamenoval.

Uživatelský avatar bohem | pon bře 14, 2011 9:02 am

připojení externího monitoru bez mirroringu, tzn. tak aby externí monitor používal své rozlišení:

v System preferences( máš ho v docku nebo Aplikacích) na macku v položce Displays-záložka Arrangement, přetáhneš myší ten větší display před menší, přetáhneš k němu i lištu a nezaškrtneš mirror displays. Potom externí monitor automaticky po připojení bude používat rozlišení své a bude mít i dock, na displeji macbooku budeš mít jenom tapetu, snížením podsvícení vypneš display macbooku a bude černý (nebude tě večer rušit). Po odpojení se stane zase automaticky primárním displey ten na macku atd.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required

Zpět na Mac - vše o počítačích, hardware a příslušenství