MacBook - pomoc s výběrem

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

slamicek | ned čer 19, 2011 9:15 pm

Dobrý den,
Mám v plánu si koupit jeden s macbooků, jen nevím jaký. Jdu na SŠ grafický design. Chci ho hlavně na práci s grafikou (photoshop, iMovie, Keynote atd.), vytváření hudby, nošení do školy (zápisy, poznámky) a běžné surfování po internetu. Notebook na každodenní používání.
Rozhoduju se mezi:
- MacBook pro: 13", 4GB...(je velký rozdíl mezi Core 2 Duo a i5?)
- MacBook air: 13", 2GB, 1,86GHz...
Air je lehký a přenosný, ale nevim jestli vydrzi vetší zatez nebo dlouhou zivotnost.
Je rozdíl mezi modely 2009,2010,2011 např. s přidáním softwaru OS X 10.7 a jeho touchpad gesty.

macbook pro: +,-
macbook air: +,-

Tak předem moc děkuju za všechny rady,tipy i zkušenosti při výběru.

Uživatelský avatar Marek | ned čer 19, 2011 9:27 pm

Re: MacBook - pomoc s výběrem

Riešim to isté, taká istá škola, a som rozhodnutý pre MacBook Pro. Lepší HW než Air, plnohodnotnejší než Air. Core 2 Duo je už zastaralý. Problémy myslím že by nemali byť pri prechode na lion, ak kúpiš nový, mal by si už k nemu mať po vydaní aj licenciu (kúpené Mac po 6.6.)
MacBook Air
Magic Mouse
iPhone 5
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar SteveJSF | pon čer 20, 2011 12:27 am

Ja si nemyslim, ze by ten Pro byl plnohodnotnejsi. Oba ti nejspis odvedou stejnou praci. A pokud behem leta vyjde novy Air s novym procesorem, prestane te trapit zastaraly procesor.

Druha vec je ale cena. Pokud chces mit Macbook na vsechno a ne jen jako doplnek k domacimu Macu, chtelo by to u Airu koukat po tom nejlepsim a to vyjde na dost penez. Kdezto Pro muzes vzit takove, ze to nebude uplne vrchol a pripadne to ani nemusi byt letosni model, a pak to nebude stat zase tak moc.

No ja cekam na novy Air. Chci ho casto prenaset a Macbooka standartnich rozmeru jsem se natahal uz dost.
Několik iPhonů, iPadů, MacBooků, Time Capsule, Apple TV, iPod Nano, AR.Drone...
Starý pes fóra :)

Uživatelský avatar h4wk3y | pon čer 20, 2011 7:35 am

sel bych do Pro...

precijenom s epri renderovani ty notebooky zapoti a i diky velikosti bude rozhodne chlazeni a celkove rozlozeni tepla v Procku lepsi...

A sel bych do nove i5 verze... kupovat stary notebook o nejakou tu tisicovku levnejc, kdyz uz do toho davas okolo 25klacku, se nevyplati...
Posilene dlouhe dobe zpet u iPhonu - iP5 16GB White, odblok s R-SIM 8+
Macbook Pro 13'' 2.26 GHz
iPhone expert
iPhone expert

Lincoln Six Echo | pon čer 20, 2011 9:02 am

Chtěl jsem napsat to samé jako h4wk3y. Čili jsem pro Pro.
  • iPhone 6s
  • Mac mini (Late 2012) | MacBook Pro (Early 2015)
  • AirPort Extreme 5th gen
Moderator fóra
Moderator fóra

Killingman | pon čer 20, 2011 12:55 pm

Resil jsem to same, nakonec jsem vypral pro (jeste 2010 model, 2011 nebyly). Hlavni duvod pro me byla moznost upgrade HW a podsvicena klavesnice, kterou ja osobne povazuji za nejvetsi prinos a rozdil mezi temito dvema modely.

CPU se mi stejne porad flaka, nedelam zadny slozitosti, asi by mi stacil AIR, ale jak tu uz nekdo psal, zakladni konfigurace s 2MB je fakt uboze malo a za vyssi je pak uz docela balik... Kdyby mel Air podsvicenou klavesnici, vzal bych byval model 1.86/4GB/64GB SSD...
iPhone 6s gold and iPad AIR2 gold and MacBook Pro 13" early 2015 :-)

Když už musím mít mobil, tak ať je to iPhone...
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar Marek | pon čer 20, 2011 1:02 pm

Osobne myslím že air je skôr na cestovanie typu sadnem do vlaku a vyložím ho. Ale v škole si ho predsa položíš na stôl a pracuješ. Zbalíš do tašky a ideš domov. Takže to, že je kus väčší nebude až tak vadiť
MacBook Air
Magic Mouse
iPhone 5
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar violista | čtv črc 07, 2011 12:31 am

Já si před měsícem pořídil MacBook Pro 17", Intel i7, paráda...výkon neskutečnej :-) má to jenom jedinou vadu...po měsíčním každodením nošení mám záda jako po nájezdu tanků :-D
iPod Touch 5G blue
iPad Mini
iPhone 1st. generace...fw 3.1.2 (bohužel už jenom ve vytrínce)
Literatura: Jak myslí Steve Jobs

facebook
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar SteveJSF | čtv črc 07, 2011 1:10 am

Tohle taky neni notebook na kazdodenni tahani v baglu. Ale to uz jsi sam zjistil - spatna volba a vyhozene penize.

Uživatelský avatar violista | čtv črc 07, 2011 1:22 am

Prosím??? To jsi nemyslel vážně, že ne :-) absolutně nelituju, MB Pročka best, jak moje starší 13" tak moje nová 17"
iPod Touch 5G blue
iPad Mini

facebook
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar SteveJSF | čtv črc 07, 2011 5:19 am

Pokud ho naplno vyuzijes a mensi ti v zadnem pripade nestaci, pak holt mas sedmnactku. Ale nic to nemeni na tom, ze clovek musi byt taky trochu soudny a myslet i na sve zdravi (coz mladi stejne nedelaji). Sedmnactku rozhodne nepovazuju za neco, co bych mel kazdy den nekam tahat, to je naprosta magorina. Pokud to nevozim v aute a neprenasim jen na nezbytne nutnou malou vzdalenost. Ruku na srdce - nezvladl by to i mensi stroj? A pokud trvam na vetsim displeji, proc si nepripojit externi a jeste vetsi?

Uživatelský avatar violista | čtv črc 07, 2011 1:35 pm

Samozřejmě, souhlasím s Vámi. 17" na práci s videem nebo fotografíí není zrovna špička. Na druhou stranu pro přenosný počítač se dá 17" počítat jako solidní a dostačující rozměr. Navíc myslím, že rozdíl HW rozdíl mezi menšími modely mluví za vše. Úžasné rozlišení, 1920x1200 to nemá snad žádná běžná nadstandartní telka, nebo jsem zatím takovou neviděl. Dále výdrž baterie, naprosto dech vyrážející...8 hodin po 3 hodinách na netu a poslouchání muziky s iTunes na skoro plný jas? Já nevím, ale mě to ohromuje. A mohl bych pokračovat. Není to rozhodně pohodlně přenosný notebook, ale s tím je třeba počítat. Ale stojí za to. Věřím, že s kvalitním baťohem bude nošení také o něčem jiném, než s taškou přes jedno rameno :-D

jinak: rozdíl mězi core duo a i5 je opravdu znát, zvlášť na práci s grafikou. Pokud hodláš pracovat s photoshopem na vyšší úrovni vůbec nedoporučuji k tomuto účelu MB Air. Má ho přítelkyně a není to notebook na to. Dle mého názoru na photoshop 13" je vůbec málo, sám zjistíš po chvilce, že by jsi potřeboval trochu víc místa, 15" je rozhodně vhodnější volba, ale samozřejmě tam už je znát markantní cenový rozdíl.
iPod Touch 5G blue
iPad Mini

facebook
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar Colpeas | čtv črc 07, 2011 7:19 pm

Já mám Pro 13" model 2010 a rozhodně si nemůžu stěžovat, že by stařičké C2D nestíhalo. Dokonce bych řekl, že je i5 až zbytečný Luxus.
Tahám na něm Photoshop, After Effects, Premiere Pro a v BootCampu GTA IV, Call of Duty 4/6/7 a všechno jde krásně. Sice se dost zahřeje, ale to i5 nevyřeší. Takže můj názor je takový, že C2D naprosto dostačuje a pro cokoliv co na tom noťasu chceš dělat si poslouží stejně dobře. Nic ti komp nenakopne tak jako SSD, ani ten lepší procák.

Kdybych se ale rozhodoval dnes, z fleku bych bral 13" Air (1,86GHz, 4GB Ram, 128GB SSD) protože ho přeci jen beru skoro každý den s sebou a ten noťas se holt pronese. Jediné, co by mi chybělo by byla podsvícená klávesnice. COD4 podle nějakých testů táhne na stejném FPS jako staré Pro, a výrazně lépe než nové Pro, je lehčí, tenší, má stejnou výdrž.

Takže MacBook Pro:

+Mechanika, Ethernet Port
+Suprový IPS displej
+Možnost 8GB Ram a upgradu HDD
+Podsvícená klávesnice

-+Lesklý displej

-Hmotnost, Rozměry
-Intel HD Graphics

MacBook Air

+Hmotnost, Rozměry
+Stejná výdrž na baterku jako Pro
+Grafika od nVidie
+SSD v základu
+Vyšší rozlišení displeje
+Matný displej

+-Core2 Duo

-Nemá podsvícenou klávesnici

2012 MacBook Air 13" 1.8GHz | 8GB RAM | 128GB SSD
2010 MacBook Pro 13" 2.4GHz | 8GB RAM | 750GB - odcizen! S/N: W805312VAPT
2006 Mac Pro 8-Core 2,33GHz | 16GB RAM | 256GB SSD + 3TB RAID0 | ATi HD4870 1GB
2005 PowerMac G5 Quad 2,5GHz | 8GB RAM | 1TB RAID0 | Quadro FX4500 512MB
iPhone expert
iPhone expert

Uživatelský avatar eXell | čtv črc 07, 2011 8:41 pm

violista píše: Navíc myslím, že rozdíl HW rozdíl mezi menšími modely mluví za vše. Úžasné rozlišení, 1920x1200..

Letošní MBP v 15'' si přece můžeš koupit v konfiguraci 17'', takže dostaneš stejně výkonný stroj, akorát více vhodný k přenášení. Samozdřejmě také za příplatek můžeš mít display s vysokým rozlišením (high resolution).
iPhone 6 64GB SG
Macbook Pro 13 2010
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar SteveJSF | pát črc 08, 2011 10:16 am

Tazatel v uvodnim prispevku jde na stredni a uvazuje na trinactkou. Urcite by mel radost ze sedmnactky az na pudu (to ja taky), ale uz je to dost draha hracka a na prenaseni velka a tezka, takze tu trinactku chapu.

Mam zkusenost s provozovanim Photoshopu na bilem MB s 2 GHz C2D (4 GB RAM) a nikdy jsem s tim nemel zadny problem. Zvladne vsechno. Samozrejme kdo dela narocne ulohy ve velkem, asi uvita vetsi pracovni plochu (bez debat - ale na to bych asi mohl pouzit i externi monitor - znacna financni uspora) a hlavne rychlejsi praci - udelat to rychleji znamena stihnout toho vic apod., tj. silnejsi stroj. Kdo se tim zivi, urcite si spocita, ze se mu to vyplati. Presto na stredni skolu nebo obyc. domaci pouziti bude 13" stacit.

A za sebe muzu rict, ze uz ani ta klasicka trinactka se mi nechce nosit a chci si koupit Air. Pak uz je na miste uvazovat, jestli mi 13" Air usetri az tolik - kdybych si vzal nejlepsi 11", pak uz je to vyrazna uspora co se tyce velikosti a hmotnosti. Byt to jediny stroj, pak bych do toho nesel, ale takhle si vezmu tu jedenactku. Pro studentika samozrejme tu trinactku, ale nedokazu poradit, jestli to ma byt Pro nebo Air. Asi Pro. Nebo par dni pockat - jaky novy Air bude v nabidce.

Saddako | pát črc 08, 2011 3:43 pm

Kupovat MBA ted kdyz se ma (snad) konecne prodavat novejsi verze mi prijde trosku zbrkle.
Motto: Udělat cokoli blbuvzdorným je zhola nemožné, neboť blbci jsou ohromně vynalézaví

iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green - TM - 13.3
iMac 27" 3.0GHz/8GB/256GB SSD (2019) CTO - 10.15.3
Macbook 12" 1.2GHz/8GB/256GB (2017) - 10.15.3
iPhone guru
iPhone guru

Uživatelský avatar SteveJSF | pát črc 08, 2011 3:58 pm

:-) Vsak jasne ze ja cekam na novy model. ;-) Jak bude, jdu ho hned objednat. Cekat uz pak nema smysl, zadna sleva neprijde.

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required

Zpět na Mac - vše o počítačích, hardware a příslušenství