rony | ned úno 12, 2012 10:37 am
tu sa asi stretavaju v suvislosti s velkymi datami (HD filmy) dva sposoby pouzitia.
1. presun kvanta dat - ciste kopirovanie. Tam maju mnohi zrejme vyssie naroky na prenosove rychlosti pretoze sosaju data na pocitaci a potom to presuvaju na NAS. Tam tazko pomozeme, toto su uz obrovske naroky, ktore sa tu mnohi snazia "liecit' tym, ze maju samotnu LAN pomalu, maju to prepojene cez zarusene WiFi, kupuju si srackovite NAS, ktorych vykon nepostacuje (nedosahuje ani zdaleka strop rychlosti danej linky). Tu tazko pomoct. Jedine v tom, ze treba premyslat preco nastava vo vnutornej sieti taky velky presun dat a ci sa s tym neda nieco urobit. Napr. narazove presuny nejako optimalizovat. Zrychlenie bez komplexnej zmeny technologii nie je mozne
2. "stream" cize pouzivam dane data - spracuvam, vnimam, pozeram atd. kde uz nie su take naroky ale iba tie, ktore by likvidovali pouzitie - typicky, mam uz HD film na NAS a zariadenie na ktorom ho pozeram si ho priamo "taha" z mojho NAS. Tu uz postaci taka prenosova rychlost, ktora nebrani plynulemu zobrazovaniu filmu.
Toto treba pri NAS rozlisovat, inak sa nedoberieme k nejakym zaverom, co je ake a co nie.
V predoslych spravach sme dosli k tomu, ze velmi vela NAS je nevykkonna. ich hw je minipocitac. ma procesor, ma iste vykonove parametre. Tie lacne su naozaj primitivne zariadenia, ktore su vyhodne pre male bloky dat, dokumenty, obrazky a pod. Posluzia dobre v malej firme ako centralne ulozisko. Len si musite uvedomit, ze vasa predstava, ze kupim najlacnejsi NAS v domeneni, ze vsetky NAS su rovnake a tie drahe maju "iba" nejake prkotiny naviac ako web server, photo station, tak tu v tomto bode sa mylite.
V skutocnosti musite vyberat podla toho, co chcete robit. A narazove presuny obrovskych gigabajtov je zalezitost, ktora je snad najnarocnejsia v akejkolvek sieti.
Nemozete si NAS mylit s prenosnymi usb diskami, to je dalsi velky omyl.
prinos NAS sa ukazuje najma vo viacclennej domacnosti s viac zariadeniami, ktore dokazu data z NAS pouzivat. Celkom slusne setri aj na tom, ze nemusim kazdemu v domacnosti kupit pocitac s 3 terabajtami na disku len preto, aby tam mal defacto to iste ako ostatni. Rovnako ma NAS chrani a ulahcuje mi moznosti rychlej vymeny koncovych zariadeni pricom na pocitaci mam minimum dat, ktore musim pred vymenou zalohovat.
Musite vediet, ze NAS je archivne zariadenie, ktore ma v konecnom dosledku chrani pred tymi obrovskymi presunmi dat, ktore by som musel robit. Ak potrebujete neustale kopirovat polterabajty, kupte si USB disk.