Využívání paměti v OS X

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

smoldik | stř dub 06, 2011 11:16 pm

Využívání paměti v OS X

Čau, po čase se zase hlásím s problémem. :ROFL: Nějak se mi nezdá, jak OS X využívá paměť počítače, mám 4GB paměti, MBP 2011 verze. Zezačátku běží počítač fajn, podle iStat pro mám 2GB volné paměti, když zapnu počítač. Ale když ho nevypínám a jen uspávám tak po celodenní práci se pamět rapidně zaplní a momentálně mi ukazuje jen 17MB volné paměti. Z toho 2GB aktivně využívané, 1GB nějak připojené(wired), skoro 1GB neaktivní. Ttrápí mě to proto, že potom je přechod mezi taby v prohlížeči, používání expose, skypu, či adium trhaný. Zdůrazňuju, že nevyužívám žádný náročný programy, v podstatě mi celej den běží jen Chrome, Adium, Skype, iTunes, Mail.

Nesetkali jste se s tímto někdo? Celkově se mi zdá, že počítač běží pomaleji než po čerstvém restartu a to expose se fakt nechutně seká. verze os x = 10.6.7
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone XS Max 256 GB Gold
https://twitter.com/smoldik
iPhone guru
iPhone guru

Lincoln Six Echo | stř dub 06, 2011 11:23 pm

Re: Využívání paměti v OS X

http://support.apple.com/kb/ht1342

Případně si stačí vygooglit nějaká pokročilejší článek, ale snad ti bude stačit ten odkaz.

Základní myšlenka je ta, že paměť se uvolňuje tehdy, je-li opravdu potřeba. Jinak v ní leží dříve používaná data - například ukončíš Safari, ale i když ho ukončíš, tak ti zůstane v paměti (pokud si o danou paměť nepožádá jiná program), a tak ho budeš moci později spustit rychleji.
  • iPhone 6s
  • Mac mini (Late 2012) | MacBook Pro (Early 2015)
  • AirPort Extreme 5th gen
Moderator fóra
Moderator fóra

smoldik | stř dub 06, 2011 11:29 pm

No mne neslo o pochopeni vyznamu tech jednotlivych stavu RAM, ale o to, ze pocitac jde proste trhaně. Scrollovani v chromu je trhany, expose se regulerne seka, spousteni aplikaci trva dele... jedine co pomuze je restart, ale to mi neprijde jako nejstastnejsi reseni...
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone guru
iPhone guru

macuser | stř dub 06, 2011 11:43 pm

Paměť se sama od sebe čistí velmi málo. Buď použij program na čistění RAM, častěji restartuj nebo pořiď více paměti.

Chrome a Expose mi seká i tak, když mám dost paměti a nevytížený systém. Spíše jde o špatnou přechodovou grafiku.

Občas vyčisti systém třeba s MainMenu. Dávám BatchTasks až na Force Emty Trash. :)

makovice | stř dub 06, 2011 11:45 pm

No tvuj popis je dost zavadejici .... taky zalezi na tom kolik mas otevrenejch zalozek v chrome atd. vcetne "posr..." flashe kterej zere jak nezjednanej. Takze asi tak ....

Jinak moje osobni zkusenost (MB 13" Alu 4GB RAM) Dokud neotviram velky soubory typu Photoshop, nebo 20 zalozek v Chrome (5z toho flash videa) tak pamet spis nezaplnim. Ale vetsinou udrzuju vetsinu aplikaci VYPNUTYCH. Takze no problem a 2GB volne.

BTW. zadne cisteni RAM a podobne veci nepouzivam. Chce to spis pouzivat hlavu :D:D
iPhone 4S 32GB - 6.0b1, MacBook 13" Alu (SSD + HHD) - 10.7.3
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

smoldik | stř dub 06, 2011 11:50 pm

No, nemyslim ze zrovna prasim spoustou otevrenych zalozek. Zpravidla mam zalozky otevreny jen dve, pricemz mam aktivni flash block plugin. A jak jsem řekl, k tomu mi bezi uz jen adium, skypem, iTunes a mail. Takze si nemyslim, ze chyba bude v moji hlave. :fool:

Třeba teď jsem po restartu, mám 2.8 GB volné paměti a vše jde krásně plynule, včetně expose. Nevim jestli je to třeba jedním z těch programů, co mám spuštěný, ale zdá se mi, že os x docela špatně hospodaří s ram. toto postupné zaplácání paměť v průběhu celodenní práce na počítači pozoruji už více dnů.
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone guru
iPhone guru

macuser | stř dub 06, 2011 11:55 pm

Mne Chrome seka bezne, kdyz nema nactenou stranku. Ono kdyz clovek pocitac nevypina, tak se to tam proste nahromadi, drive ci pozdeji. Coz ale neni muj soucasny pripad.

Cisteni RAM jsem pouzival kdyz jsem mel 4 GB. A pomohlo to. Pocitac jsem nevypinal. Nevim proc se omezovat a porad neco zavirat? I kdyz zavirani nepomuze vzdycky. Rozumne reseni, pokud clovek pracuje s narocnejsimi programy, je investovat nekolik set do nove RAM a ne se omezovat pri praci!!

smoldik | stř dub 06, 2011 11:58 pm

To je jasny, ale ja s narocnymi programy nepracuji(viz seznam programu co jsem napsal výše). Takže mě toto celkem překvapilo... Koukám, že dříve či později budu muset do upgrade ram investovat, a to jsem myslel, že první investice půjde do SSD.
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone guru
iPhone guru

macuser | čtv dub 07, 2011 12:18 am

Mac OS X to skutečně všechno nechává v paměti, k vyčištění dochází jen zřídka. Možná správu paměti vyřeší Lion. Já jsem se nechtěl omezovat zavíráním aplikací, běží mi tu Windows a bylo to sekané, RAM mi hodně pomohla i na starém MacBooku.

Zkus toto. http://www.activata.co.uk/ifreemem/

ls8 | čtv dub 07, 2011 12:25 am

Využívání paměti v OS X

Mam mnohem starsi a pomalejsi MacBook Pro nez ty, a naprosto zadne zpomalovani nebo trhani nepozoruju. Pokud se ti notebook chova takto, neni to normalni a resil bych to se servisem. Obsazeni pameti s tim nema co delat. Uz jsem tu driv v jinem vlakne popisoval, jak to s tou pameti je, neni ucel aby zustavala prazdna, naopak system maximalne zefektivnuje svuj beh tim, ze pamet vyuziva a nechava si v ni nacachovane veci, ktere nejcasteji nebo naposledy pouzival. Vice vyuzite pameti neznamena pomalejsi pocitac. Problem hledej spis jinde.
It's what you do in the dark that puts you in the light.
Starý pes fóra :)

macuser | čtv dub 07, 2011 12:42 am

Nesouhlasim. U me vice vyuzite pameti znamena pomalejsi pocitac a sekani. Zefektivneni behu je na povazenou. Na co mi zabira v pameti misto aplikace, kterou jsem pustil a poustet ji v blizke dobe nehodlam? Casto jsem mival 17 MB a silene to sekalo. K uvolneni mista pro nove otevirajici aplikace doslo malokdy!

Myslim, ze na 90%, to nebude HW a servis to nevyresi. :)

ls8 | čtv dub 07, 2011 1:22 am

Využívání paměti v OS X

Tomu se rika memory management, pred casem jsem to pomerne podrobne studoval. Zkus hodit do googlu "mac os x memory management", uvidis ze je za tim dost slozita veda, neni to jen o uvolnovani pameti, ale naopak jde o efektivitu, tedy o vyuziti maxima HW prostredku. UNIX (tedy i Linux, BSD, potazmo tedy i Mac OS X) ma memory management na velmi vysoke urovni, Windows se v poslednich verzich zacinaji take dotahovat.

Porad jsem predvedceny, ze aktualni MBP 2011 se 4GB RAM se proste nemuze zadrhavat z duvodu nedostatku RAM. Zil jsem se 4GB posledni tri a pul roku, a takova situace u me nenastala ani jednou. Ted mam v MBP 8GB, ale to jenom proto, ze jsem ty pameti proste mel k dispozici, tak jsem je pouzil. Jinak bych asi upgrade ani nedelal.

Kulhos | čtv dub 07, 2011 3:18 am

Naprosto souhlasím s tím, že 4 GB operační paměti musí být na programy jaké uvádíš naprosto dostačující... To že systém využívá operační paměť jak jen může je dobře, paměť RAM je mnohonásobně rychlejší než hard disk, více využívané čí poslední informace tam prostě zůstávají a je to jen ku prospěchu. Pakliže systém potřebuje další paměť RAM, uvolní nějaké to "předbufferované" místo a využije ho pro aplikaci, která ho potřebuje. RAM je tak rychlá, že to prakticky nemůžeš postřehnout. Chybu bych hledal někde jinde. Já mám ze 4 GB volných 79 MB a vše jede naprosto plynule.

Koukni do Activity monitor, jestli tam nemáš nějakou aplikaci, která by díky špatně napsanému kódu opravdu zatěžovala procesor. Diskem to asi taky nebude, při Expose prakticky není potřeba.

Uživatelský avatar iTukan | čtv dub 07, 2011 7:36 am

Souhlasim take s ls8.
Kdyz jsem mel v MBP 4GB pameti, behalo vse plynule. Jen pokud bylo potreba pouzit vic pameti, chvili trvalo nez si system udelal potrebne veliky swap file. Nekdy to byly i 2GB, tak to "trvalo" trochu dyl. Jenze na rozdil od win s timto swap filem umi pracovat a po nejake dobe, kdy nebylo potreba tolik pameti ho zase zmensi. Co mam 8GB, tak i po mesici prace se jedna o velikosti swap v radu desitek MB. Memory management ma OSX na vysoke urovni.
Jinak nez pridavat pamet bych radeji investoval do toho SSD. Jeho rychlost je nekde jinde a i vytvareni spaw file tim padem nebude system zdrzovat. Stejne tak jsem to vyresil i v praci s W7, kdy jsem zustal na 4GB a jen si dal SSD na system a na nem 4GB swap.
 MBPR 16"  iPhone 11 Pro  iPad Pro 11"  iPad Mini 2 4G  ATV 4K  AW4 
Moderator fóra
Moderator fóra

macuser | čtv dub 07, 2011 7:54 am

Předpokládám, že ls8, Kulhos, iTukan vypináte MacBooku též v průměru jednou za 14 dní, ano?

Je mi jedno jak se tomu říká, dříve jsem o tom na Mac OS X taky něco četl. Je to složitá věda, ale není dokonalá.

Efektivita se vytrácí, pokud mám třeba inactive 1,1 GB, nedochází k rychlému uvolnění při spouštění nových aplikací. Tudíž se práce s nimi pak zadrhává. Využití CPU se pohybuje do 20%.

ls8: To, že ty jsi se s tím nikdy nesetkal, neznamená, že z toho lze udělat všeobecně platný precedent, že 4 GB jsou podle tebe nejspíš "natahovací", no víš jak to myslím... A víc vlastně není potřeba. Uznávám, na ty aplikace mu to stačit bude, ale jelikož není Mac OS X zjevně schopen s RAM nakládat efektivně, musí dělat restart.

Všichni víme, co se děje při nedostatku RAM nebo ne? Ač to má Mac OS X řešené sebe líp. Tak je to vyřešené v určitých situacích špatně, to mu vyčítá i většina jeho odpůrců.

Díky bohu to Windows nedotahuje, protože 7 WHP bohatě postačí 2 GB, což je pro Mac OS X velmi krajní minimum i na kancelářské použití.

to Smoldik: zkus vysledovat, kolik ti při práci jaká aplikace zabírá RAM. Těžko takto soudit, ale třeba to napoví nějakému leaku. Jinak mrkni též na Page outs - to ti řekne jak moc došlo k nedostatku RAM a zápisu na disk, který ti to všechno asi zpomaluje. Já jsem běžně míval za den více jak 2GB. Teď mám za 3 dny Page outs 4,17 MB, Swap used 17,3 MB, při 6 GB. 8GB jsem zatím nevyužil, dal jsem to do druhého notebooku.

iTukan: zjisti si, jakou datovou propustnost má RAM a běžný SSD. Řešit nedostatek RAM koupí drahého disku a nekoupit si 2 GB za 400 Kč či 4GB za 900 Kč je řešení jak z kocourkova. :o

http://support.apple.com/kb/ht1342
Naposledy upravil macuser dne čtv dub 07, 2011 8:12 am, celkově upraveno 2

Lincoln Six Echo | čtv dub 07, 2011 8:04 am

smoldik píše:Ttrápí mě to proto, že potom je přechod mezi taby v prohlížeči, používání expose, skypu, či adium trhaný. Zdůrazňuju, že nevyužívám žádný náročný programy, v podstatě mi celej den běží jen Chrome, Adium, Skype, iTunes, Mail.

Nesetkali jste se s tímto někdo? Celkově se mi zdá, že počítač běží pomaleji než po čerstvém restartu a to expose se fakt nechutně seká. verze os x = 10.6.7

Ha! Teď si vlastně uvědomuju, že mi to dělá taky, ovšem nemá to nic společného s pamětí. Prostě když sem tam restartuju Maca, tak se jakoby nespustí nějaká služba pomáhající vykreslovat obraz plynule - Exposé se seká (místo plynulého zobrazení plochy je to spíš "nic nic nic plocha", scrollování je sekané, všechno je sekané. Dělá mi to odhadem asi každý čtvrtý boot. Řešení jsem nehledal.
  • iPhone 6s
Moderator fóra
Moderator fóra

ls8 | čtv dub 07, 2011 8:15 am

macuser píše:Předpokládám, že ls8, Kulhos, iTukan vypináte MacBooku též v průměru jednou za 14 dní, ano?...

Méně často. Obvykle pouze při instalaci aktualizací, které vyžadují restart. Teď jsem naposledy restartoval 30.3. při výměně DVD mechaniky za druhý disk.

Kód: Vybrat vše
uptime
 9:08  up 7 days, 15:54, 3 users, load averages: 0.28 0.25 0.23

Na iMacu (late 2006, C2D 2.0GHz, 2GB RAM), který jsem zatím neaktualizoval na 10.6.7, mám momentálně

Kód: Vybrat vše
uptime
 9:11  up 22 days, 12:08, 2 users, load averages: 0.04 0.01 0.00

Uživatelský avatar iTukan | čtv dub 07, 2011 8:39 am

macuser píše:Předpokládám, že ls8, Kulhos, iTukan vypináte MacBooku též v průměru jednou za 14 dní, ano?

iTukan: zjisti si, jakou datovou propustnost má RAM a běžný SSD. Řešit nedostatek RAM koupí drahého disku a nekoupit si 2 GB za 400 Kč či 4GB za 900 Kč je řešení jak z kocourkova. :o

Restartuji vetsinou jen kdyz Apple vyda novou verzi systemu, nebo tak po dvou mesicich, nemam duvod to delat. Ted mam uptime pravda jen dva dny, protoze jsem po zboreni wirtualnich XP radeji otestoval off-line disk.

Ad RAM - nenabizel jsem to jako reseni misto, ale jako alternativu kdyz zvazoval SSD a nezda se mu, ze by 4GB nestacily. Psal ze mu 4GB staci, ale nezda se mu rychlost. Pokud je tomu tak, ze mu na praci 4GB staci, pak je investice do SSD pro praci systemu lepsi nez investice do RAM, protoze system ceka jen na disk. Obzvlast, pokud si nemuze dovolit investovat do obojiho. Pridanim pameti nic nezrychli, vymenou za SSD ano. Me 8GB pomohlo, protoze pracuji na MBP s velkymi daty a nez se cast pameti odlozilo, zdrzovalo to. V praci na W7 to mam na hrane, jen obcas potrebuji vic nez 4GB RAM, takze rychlejsi SSD zrychlil beznou praci.
BTW, musis koupit 2x4GB ;)
Moderator fóra
Moderator fóra

macuser | čtv dub 07, 2011 8:58 am

Při vysokém Page outs to je drahá a neefektivní alternativa.

Na programech jako Chrome, Adium, Skype, iTunes, Mail se rychlost SSD nijak závratně neprojeví. Tedy investice tímto směrem je drahý luxus, který ve spojitosti s těmito programy ušetří maximálně desítky vteřin denně.

Pokud má vysoké Page outs a systém ok, měl by asi spíše upgradovat, než investovat do SSD.

Sorry, musí koupit jen 4 GB paměť, nicméně 2GB prodá a dostává se na hranici investice 600-700 Kč.

Uživatelský avatar iTukan | čtv dub 07, 2011 9:09 am

Dokud nenapise jak to ma, bavime se o nicem.

Sorry, ale rozsirovat na 6GB mi prijde od veci jeste vic. Je lepsi koupit vyrobcem vyzkouseny pár pametovych modulu.

Sve nazory jsem vycerpal. MB zdar. :beer:
Moderator fóra
Moderator fóra

macuser | čtv dub 07, 2011 9:26 am

Jj, diskuze. :)

Člověk by si měl pohlídat, aby parametry RAM byly totožné. O ničem jiném to není. Někteří výrobci RAM, dělají modely určené pro Apple, mají stejné parametry, jako paměti, které jsou tam od výroby, jen jsou dražší než běžné RAM se stejnými parametry a bez označení Apple, třeba o 200 a více na kitu, což už jsem neřešil. Vše mám od stejného výrobce. A když něco nepojede, lehce se to pozná a dá se to vrátit.

Cenový rozdíl 4GB samostatně nebo v kitu (2x4GB) není tak závratný. 6GB mi stačí, jednu 4GB jsem dal do Lenova. Pokud chce, ušetřit, tak 4GB "by mu mohly vyřešit" jeho problém. I když člověk, který má nutkání koupit SSD, tak podle mě na stovky Kč moc nehledí. Též vyčerpáno. :beer:

smoldik | čtv dub 07, 2011 10:45 am

Problem je v tom, ze v 2011 MBP je 2x 2GB. Takže musím koupit celej novej kit 2x 4GB, což už stojí 2k Kč. To radši udělám jednou denně restart za 30 sekund. :)
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone guru
iPhone guru

macuser | čtv dub 07, 2011 12:16 pm

Nemusíš kupovat celý kit. Můžeš koupit 1x4GB a 1x2GB tam necháš. Zbylý modul prodáš.

ls8 | čtv dub 07, 2011 1:27 pm

Ale tím bude mít jen 6GB a bez dualchannel.

macuser | čtv dub 07, 2011 2:15 pm

Ano a ano. Sám tomu zase tak nerozumím, ale při té mé práci asi nějaký podstatný rozdíl úbytku výkonu nepoznám.

Počteníčko... http://eshop.macsales.com/Reviews/MacBo ... Benchmarks

http://www.barefeats.com/mbpp11.html
Naposledy upravil macuser dne čtv dub 07, 2011 4:11 pm, celkově upraveno 1

shelbygt | čtv dub 07, 2011 2:36 pm

Tento problém som mal asi pred 6 mesiacmi s tou pamäťou a nakoniec som zistil že nejaký súbor mi to robil vyčerpával pamäť hneď od začiatku po reštarte nepomohlo nič až nakoniec preinštalovanie OS a odvtedy mi to ide dobre.
[b]MBP 16" i7 2,6 GHz ,SSD + 2x HDD
MBP 15.4'' C2D 2,53 GHz , SSD + HDD
iPad Mini 16 GB WiFi 8.3
iPhone SE 16 GB 12.1
iPhone 6 16GB 12.1
iPhone 6 16GB 12.1
iPhone 5 16GB 9.3
iPhone 4S 16GB 9.3
iPhone 3GS 32GB 6.1.6
Host
Host

Uživatelský avatar h4wk3y | pát dub 08, 2011 10:43 am

necetl jsem to tu cele, ale mam v MacBooku 4GB RAM, restartuju tak jednou za 14 dni, nekdy ani to ne a prakticky s Adiem, iTunes, Mail, Safari s tak 15ti okny, Speed download, Skype a v zivote jsem jeste nevidel pod menenez 1GB volneho...
rekl bych, ze nekde mate chybu...
Posilene dlouhe dobe zpet u iPhonu - iP5 16GB White, odblok s R-SIM 8+
Macbook Pro 13'' 2.26 GHz
iPhone expert
iPhone expert

Lincoln Six Echo | pát dub 08, 2011 11:39 am

eRiper píše:
smoldik píše:Ttrápí mě to proto, že potom je přechod mezi taby v prohlížeči, používání expose, skypu, či adium trhaný. Zdůrazňuju, že nevyužívám žádný náročný programy, v podstatě mi celej den běží jen Chrome, Adium, Skype, iTunes, Mail.

Ha! Teď si vlastně uvědomuju, že mi to dělá taky, ovšem nemá to nic společného s pamětí. Prostě když sem tam restartuju Maca, tak se jakoby nespustí nějaká služba pomáhající vykreslovat obraz plynule - Exposé se seká (místo plynulého zobrazení plochy je to spíš "nic nic nic plocha", scrollování je sekané, všechno je sekané. Dělá mi to odhadem asi každý čtvrtý boot. Řešení jsem nehledal.

Napíšu to sem znovu - evidentě stejný problém. Dělalo mi to s 2GB RAM, dělá mi to i s 5GB RAM. Čistá instalace mi taky nepomohla. Zřejmě nějaký bug, nevím. Znovu do instalace se mi nechce, tu provedu až budu mít Lion.
  • iPhone 6s
Moderator fóra
Moderator fóra

smoldik | pát dub 08, 2011 11:42 am

Taky vyčkám do Liona a pak se uvidí co dál. :)
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone guru
iPhone guru

Uživatelský avatar bohem | pát dub 08, 2011 3:56 pm

Mám zrovna zapnutý MBP 13" ( s externím monitorem) konfigurace MBP: 2,4 GHz, 4GB Ram, SL 10.6.7 v ang. na kterém aktualně ted běží:
- prohližeč Opera a na něm otevřených 21 záložek, mezi kterýmy plynule přeskakuji
- prohlížeč Firefox a na něm aktivních 5 záložek
- prohlížeč Safari se 3 aktivními záložkamy
- Preview s 12 fotkamy
- iMovie v kterém je rozdělaný film
- Reeder s XXL (množstvím ) RSS kanálů
- připojený externí disk z kterého si tahám co potřebuji
- Mail s auto kontrolou 12 ti mailů..

.. do toho vytvářím .img dvdčka přes iDVD, ( 108 min film) které jsem právě při tom všem spuštěném bezproblému dotvořil. Teplota CPU 91°C, (tj. na macku bezproblémová teplota), užití CPU 30-60% (ve špičkách i 90%), RAM aktualně 173 Mb volných..

Zatím co se vytváří dvd procházím webem a plynule přepínám mezi vším co je spuštěné, žádné trhání ani velké prodlevy nepozoruji.. a tak to u mne bezproblémově chodí stále. O ramku se vůbec nestarám, v iStats ji v liště vidím, ale v podstatě mi nezajímá. Prohlížeč Chrome jsem dvakrát zkusil a vždy po chvily opustil - netoužím po něm, nebaví mě, zkus na něj také zapomenout, možná by to pomohlo.? Nebo Skype? - ten dokáže škodit hodně, (bůhví co je na tebe všechno navěšené) zapínám ho minimálně i když víc škodí na win než na macku.

Restartoval jsem někdy před 3 týdny.. Tak nevím, něco ti ten výkon musí krást nebo co? Spusť si Activity Monitor a podívej se jak to v tvém systému běží..
v práci samé Windows - díky za ně .-) práce je a bude stále dost .-), doma samé Macintoshe: "díky za ně -pohodička, klid .-)"
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar pistak | stř kvě 25, 2011 9:46 am

bohem píše:do toho vytvářím .img dvdčka přes iDVD, ( 108 min film) které jsem právě při tom všem spuštěném bezproblému dotvořil. Teplota CPU 91°C, (tj. na macku bezproblémová teplota)

Tu sa chcem opýtať či je tá teplota naozaj v pohode. Teraz si prerábam film na MBP 13 2011 a teplota je 91 a procesor samozrejme na plne obrátky... Mám verziu s i5.
Nemôže sa uškvariť? Samozrejme fan ide na plné obrátky. A prerábam cez HandBrake.
iPhone guru
iPhone guru

Lincoln Six Echo | stř kvě 25, 2011 10:02 am

Tak čemu se divíš? :D Je jasné, že teplota bude vysoká, když ti obě jádra jednou na 100 %.
  • iPhone 6s
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar pistak | stř kvě 25, 2011 10:09 am

No mne je jasné že musí byť vysoká, ale skôr ma zaujíma že či to nemôže nejak poškodiť procesor. Či to mam brať tak, že Apple vie čo robí... Teraz už je film prerobený, tak teplota klesla na príjemných 60 :) Ale to zasa niečo presúvam a tak.... Nič so asi nebudem robiť z teploty, lebo aj iPhone ma vždy hrial keď robil niečo náročnejšie a žije už takmer dva roky :)
iPhone guru
iPhone guru

Lincoln Six Echo | stř kvě 25, 2011 11:05 am

Těch 90° při zátěži mají snad všechny desktopové/notebookové procesory.
  • iPhone 6s
Moderator fóra
Moderator fóra

macuser | stř kvě 25, 2011 12:03 pm

Vetsina bez dumyslneho chazeni. :) Jinak konkretne ten procesor muze pracovat az neco pres 100 stupnu, ale z dlouhodobeho hlediska to asi moc k dobru nebude.

Uživatelský avatar kmarty | stř kvě 25, 2011 2:11 pm

Jedna z veci, cim se mobilni procesor lisi od desktopoveho, je uzpusobeny provoz pri vyssi teplote.
Cim je totiz vetsi teplotni rozdil mezi chladicim mediem (vzduch) a chlazenym predmetem (cpu) tim je mensi potreba vynakladat dodatecnou energii (vetraky) na chlazeni.

(Berte ten popis hodne laicky, ale proste to tak funguje)
MBP 15" 2.66GHz, 8GB RAM, GF9600M GT
iP4 16GB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar h4wk3y | stř kvě 25, 2011 4:13 pm

kmarty: takze se v notebookach naschval nechava prehrivat procak, aby se nemusel tolik honit vetracek? :-D
iPhone expert
iPhone expert

Uživatelský avatar pistak | stř kvě 25, 2011 4:42 pm

A mám dotaz, keď som na jednej nemenovanej stránke na ktorej sa zoznamuje, chatuje... a vtedy sa mi začne prehrievať procák, to je teraz chyba flashu alebo je na tej stránke prílišne sexuálne napätie?
iPhone guru
iPhone guru

Uživatelský avatar kmarty | stř kvě 25, 2011 5:00 pm

h4wk3y píše:kmarty: takze se v notebookach naschval nechava prehrivat procak, aby se nemusel tolik honit vetracek? :-D
Otazka zni co to znamena prehrivat? Na teplotni pomery desktopoveho CPU se to urcite tak jevit musi.

Nejsem si jisty, ale mam ten pocit ze mobilni C2D ma hranici cca 100°C. Az po prekroceni teto teploty muzes rikat ze je prehrivany a ze dlouhodobe provozovani na teto teplote mu nemusi delat dobre.
Naproti tomu nektera desktopova C2D maji tuto hranici uz nekde u 65°C (pri 100°C nejen ze by nejel, ale uz by byl pravdepodobne i po smrti - pokud tam zase nejsou nejaky ty ochrany proti upadnuti chladice ci co to mely P4).

Zkratka mobilni neznamena jen "mala spotreba a maly vykon", ale taky schopnost prezit o neco vyssi teploty nez snese desktop.

P.S.: Jestli si mne budes chtit chytnout na detailech, tak to rekni rovnou, ja se podam :-). Detaily procesoru jsem prestal resit uz pred par lety - prestalo mne to bavit se v tom porad vrtat.
MBP 15" 2.66GHz, 8GB RAM, GF9600M GT
iP4 16GB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar h4wk3y | stř kvě 25, 2011 6:05 pm

nechci te chytat ne detailech, jen takove male rypnuti to bylo, protoze ta veta byla tak trochu zavadejici...

Mas pravdu, ze mobilni procaku jsou staveny na vyssi teplotni zatez, ale kdyz jsem nedavno meril zmeny parametru pri zahrivani Si ingotu, tak stejnak zahrivani mu moc dobre nedela a uz vubec ne dlohodobe... A to obejit nejde zadnou technologii, protoze to je fyzika...

Tudiz cim lepe chladime at uz desktop CPU ci mobilni, tak tim delsi vydrzi nas jiste do budoucna odmeni...

Ja osobne mam nastaveno na MBP vetsi rychlost vetracku nez v defaultu..

Ono kdyby sel clovek do dusledku, tak pak zase neni dobre ani rychle schlazeni a uz vubec ne vypnuti pocitace po nejake vetsi zatezi...
Ale to uz je na jiny topic...
iPhone expert
iPhone expert

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required
Další

Zpět na Mac - vše o počítačích, hardware a příslušenství