Plus a minus pro SSD disky

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

Uživatelský avatar Roman_Pe | čtv kvě 12, 2011 9:27 pm

Rozmýšľam nad výmenou HDD na Macbooku pro 13''. Ako to ovplyvní chod? napíšte plus a mínus pre SSD disky.

Macbook Pro 13'', 2,4GHz, 8Gb. Ram, SSD-Corsair Force 3 series 120GB, OSX Mavericks
Apple Airport Extreme 4RD / WD My Passport Studio 1 TB
iPhone 5S-32Gb. Silver
iPhone 4S-16Gb White
iPad mini 16Gb White
iPhone expert
iPhone expert

Uživatelský avatar kmarty | čtv kvě 12, 2011 10:34 pm

Re: Plus a minus pro SSD disky

Osobne si myslim:
    • + Famozni rychlost

• - Priserny pomer cena/1GB
    • - Male kapacity
    • - U SSD plati vice nez kdy jindy pravidlo: Data jsou pouze dvoji - na zaloze a v pr...

Mozna se seredne pletu, ale podle mne u vetsiny lidi pomuze spis prikoupit vice RAM nez SSD. Tedy u MacOS X. Jak jsou na tom MS Win netusim, moje posledni zkusenosti s nimi na urovni vyssi nez jen ryze uzivatelske jsou s XP a tam vetsi RAMka nic neresila (nedokazaly ji vyuzit a nechavaly ji ladem).
MBP 15" 2.66GHz, 8GB RAM, GF9600M GT
iP4 16GB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar Gekko gecko | čtv kvě 12, 2011 10:55 pm

Nekde jsem cetl ze neni vhodne SSD pouzivat jako systemove neustaly zapis v pripade Win je muze oddelat a par lidemse to jiz stalo.
Nepomer cena/GB to je fakt ale zase jsou bezhlucne....nema tam jaksi co rachotit ale muj WD Caviar si jen tichounce vrni vubec o nem nevim a navic je v odhlucnenem boxu takze je to jeste lepsi ani vibrace se do sasi neprenasi parada nemenil bych :)
iPhone 5S 16GB Silver iOS 9.2
iPhoneHolik
iPhoneHolik

Uživatelský avatar iTukan | pát kvě 13, 2011 6:09 am

GG: Oddelat ho nemuze, jen zpomalit (OS ktery nepodporuje TRIM). Mam SSD jako systemovy na Win7 a slape porad stejne.

Roman_Pe: Jestli na to mas finance, vymen ho. Budes si myslet, ze jsi upgradoval MPB. Taky se na to chystam.
 MBPR 16"  iPhone 11 Pro  iPad Pro 11"  iPad Mini 2 4G  ATV 4K  AW4 
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar rony | pát kvě 13, 2011 6:15 am

/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mba i7  iPhone  4  5S  X  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

musashi | pát kvě 13, 2011 7:30 am

Reknu to takhle, kdyz jsem do puvodniho MBP2010(C2D) vrazil SSD, byl to daleko vetsi skok v rychlosti (pominu - li CPU specificke procesy jako konverze RAWu atd.) a odezve, nez kdyz jsem presel na MBP2011(i7).
Osobne myslim, ze vrazit do MBP SSD a nahradit DVD druhym klasickym HDD je ta nejlepsi vec, co se muze udelat. (update RAM na max. povazuji pri dnesnich cenach RAM za samozrejmost a ani to nezminuji)
rMBP 15" 2017 i7@2.9GHz, 16GB RAM, 512GB SSD
iPhone 7 128GB Black
iPad Air 2 64GB
Apple TV 4 32GB
Apple Thunderbolt Cinema 27"
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

matista028 | pát kvě 13, 2011 6:52 pm

kmarty píše:Osobne si myslim:
    • + Famozni rychlost

• - Priserny pomer cena/1GB
    • - Male kapacity
    • - U SSD plati vice nez kdy jindy pravidlo: Data jsou pouze dvoji - na zaloze a v pr...

Mozna se seredne pletu, ale podle mne u vetsiny lidi pomuze spis prikoupit vice RAM nez SSD. Tedy u MacOS X. Jak jsou na tom MS Win netusim, moje posledni zkusenosti s nimi na urovni vyssi nez jen ryze uzivatelske jsou s XP a tam vetsi RAMka nic neresila (nedokazaly ji vyuzit a nechavaly ji ladem).

trochu nerozumiem tomu že prečo "Data dvoji" majú SSD disky nejaké problémy s dátami? či dokonca sa na tom SSD strácajú?
Host
Host

Uživatelský avatar rony | pát kvě 13, 2011 7:01 pm

idiot je ten, co ma data v jednom kuse a nerobi zalohy, nerobi archivaciu. co je na tom divne?

obvykle sa taky idiot meni na zufalca, ked jedneho dna bude plakat nad "vsak vcera to este islo" chybou, a po cirkuse s chalani a nejde to nejako obnovit z toho disku? az dospeje k tomu, ze uz zalohuje :)

podobne s telefonom ako je iphone. ked prides o tisicku kontaktov az vtedy chapes aky blb si bol.
 mba i7  iPhone  4  5S  X  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Uživatelský avatar Marek | pát kvě 13, 2011 7:48 pm

Inak povedané, SSD odchádza rýchlejšie ako klasický HDD, a nedá sa to z neho obnoviť
MacBook Air
Magic Mouse
iPhone 5
Moderator fóra
Moderator fóra

matista028 | pát kvě 13, 2011 10:29 pm

to mareceq: aha no to som nevedel ze ssd odchadza skor ako hdd dik za info :)
to rony: ako vravis uz zalohuje (zopar rokov) :)
Host
Host

Uživatelský avatar jojosr | sob kvě 14, 2011 5:04 pm

Kupil som novy MBP 13" i5 a ani som ho nezapinal a dal do neho SSD OCZ Vertex 2 120GB (179 EUR) a 8GB RAM (90 EUR).
Mam pocit, ako by som mal nieco sialene rycle, napr. start systemu za cca 20 sec. (mozno menej), otvaranie aplikacie v okamziku, proste nerozmyslaj ani sekundu a daj tam SSD. Zalohujem na TC, a co chvila tu bude Lion s podporou TRIM, cize SSD budu plne osetrene.
Ja len a len D O P O R U C U J E M!!!!
macbook pro 13", i5, model 2011, OS Maverick 10.9.1, iPad Mini Retina, 128 GB, Wifi Cellular.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar Gekko gecko | sob kvě 14, 2011 5:55 pm

Snad k tematu co ma iPad za pameti? Klasicke flasky predpokladam SSD by tam apple vzhledem k cene nejspis nedal ne?
iPhoneHolik
iPhoneHolik

Uživatelský avatar rony | sob kvě 14, 2011 6:03 pm

SSD je nieco ine ako "flashky"?
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Uživatelský avatar pistak | sob kvě 14, 2011 6:24 pm

jojosr píše:Kupil som novy MBP 13" i5 a ani som ho nezapinal a dal do neho SSD OCZ Vertex 2 120GB (179 EUR) a 8GB RAM (90 EUR).
Mam pocit, ako by som mal nieco sialene rycle, napr. start systemu za cca 20 sec. (mozno menej), otvaranie aplikacie v okamziku, proste nerozmyslaj ani sekundu a daj tam SSD. Zalohujem na TC, a co chvila tu bude Lion s podporou TRIM, cize SSD budu plne osetrene.
Ja len a len D O P O R U C U J E M!!!!

No ale tých 120GB nie je žiadna sláva... chcelo by to minimálne 256 keď nie 500
Len tá cena je fakt príšerná...
iPhone guru
iPhone guru

Uživatelský avatar Gekko gecko | sob kvě 14, 2011 6:28 pm

rony píše:SSD je nieco ine ako "flashky"?

No mas pravdu pracuji na stejnem principu ale jsou prezentovane tak jako by to bylo neco jineho navic prenosove rychlosti a pristupove doby budou nekde uplne jinde kdyz porovnas 16GB USB Disk a stejne velky SSD pokud jde o cenu ktera je u ssd fakt stale hodne vysoko

Opraveny preklepy
Naposledy upravil Gekko gecko dne sob kvě 14, 2011 6:41 pm, celkově upraveno 1
iPhoneHolik
iPhoneHolik

Uživatelský avatar Beavers | sob kvě 14, 2011 6:33 pm

OT: Gecko, jak to píšeš? Ty jsi snad vožralej :beer: :lol:
Two beer are not too beer. Shakesbeer. Nedostatek sexu způsobuje krátkozrakost.
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar Gekko gecko | sob kvě 14, 2011 6:40 pm

Sry pisi z ipadu jo a ozraly jsem byl snad....ani nepamatuji pred rokem? nejsem na chlast a ani nemuzu :D
Opravim to
Na iPadu mi krome cvakani schazi vibracni odezva ale tusim ze narozdil od iPhone nema vibracni motorek ne?
iPhoneHolik
iPhoneHolik

Uživatelský avatar SteveJSF | sob kvě 14, 2011 7:01 pm

pistak píše:
No ale tých 120GB nie je žiadna sláva... chcelo by to minimálne 256 keď nie 500
Len tá cena je fakt príšerná...

A ty znas snad nekoho, kdo ma SSD vetsi nez 256 MB? Nebo jsi o nem aspon slysel? :-)
Několik iPhonů, iPadů, MacBooků, Time Capsule, Apple TV, iPod Nano, AR.Drone...
Starý pes fóra :)

Lincoln Six Echo | sob kvě 14, 2011 7:02 pm

Ano, všichni lidé, kteří vlastní SSD ;-)
  • iPhone 6s
  • Mac mini (Late 2012) | MacBook Pro (Early 2015)
  • AirPort Extreme 5th gen
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar pistak | sob kvě 14, 2011 7:05 pm

No ja nepoznám nikoho kto vlastní MB a nie to ssd:) Ale ja len nad tou cenou ssd ruky lámem...
iPhone guru
iPhone guru

Uživatelský avatar rony | sob kvě 14, 2011 10:31 pm

v roku 1993 som za 40 megabajtovy hardisk dal 10 tisic korun. Ked dlhsie pockas, budes sa smiat, ze 200 gb ssd si kupoval za pat tisic, ked si si prave kupil [nemenovane] za osem tisic :)))
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Uživatelský avatar Metalgirl | sob kvě 14, 2011 10:50 pm

Jaká je pravděpodobnost životnosti užívání SSD disku pro windowsy? Celkem dost uvažuji o tom, že nahradím stávající HDD za SSD pro běh systému.
Jsme rádi, že dodržujete PRAVIDLA fóra. Jsi zde nový? PAK ZAČNI ZDE.
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Uživatelský avatar Gekko gecko | ned kvě 15, 2011 7:13 am

Zivotnost je vec ktere se v souvislosti s SSD docela bojim
Mel jsem od roku 2001 Seagate Barracuda Ultra ATA 100/5400rpm a odesel presne po deseti letech coz je hodne dobre
Ted mam asi rok a pul WD Caviar 500GB a jsem s nim maximalne spokojeny ichy rychly naic jej mam v boxu takze je to jeste lepsi a pokud slape jak ma nemam duvod jej za SSD menit leda ze by jejich ceny sly rapidne dolu coz se ale jen tak nestane

Edit
Mg

Mrkni treba sem http://www.svethardware.cz/art_doc-952D ... DC7D3.html pocet prepsani pametove bunky v SSD je skutecne omezeny a pak zacne disk zlobit,vyhodou je ze si to elektronika ohlida a vcas da vedet podobne jako S.M.A.R.T u harddisku, kazdopadne myslim ze vyvojari maji stale co vylepsovat soucasna spolelivost a zivotnost SSD je zatim takrikajic v plenkach
iPhoneHolik
iPhoneHolik

macuser | ned kvě 15, 2011 7:27 am

Windows nevytezuje disky tak jako Linux a OS X, takze pravdepodobnost vydrze je tam nejvyssi. :) Vyrobci to radeji nikde neuvadi, ale u dobre optimalizovaneho Windows to podle mne rozhodne nepresahne vydrz plotnoveho disku. Nejake cislo zapisu nikomu nic nerekne. Chce to podporu TRIM a nevybirat nejlevnejsi. Ty 3 roky by to vydrzet asi melo, pak zase budou nove disky, novy pocitac... Kazdopadne zalohovat, vyraznejsi zpomaleni disku, znaci obycejne to, ze brzo odejde.

Uživatelský avatar Gekko gecko | ned kvě 15, 2011 7:37 am

Tady je pekny test http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky ... 6?start=16 u toho intelu vyrobce uvadi pri zapisu dvacet giga denne zhruba pet let
Pokud bych SSD mel pouzivat u sedmicek jako systemovy disk nebo jeden rozdeleny na dve casti chce to co nejvic RAM aby Win co nejmene swapovaly ted mam treba 4GB
V claku je i popsane jak win co nejlepe pro pouziti s SSD optimalizovat aby je neodkraglovaly
Taky doporucuji toto forum http://forum.zive.cz/forum-940/Ulozna-z ... ba2ae8ca9e tema o zivotnosti SSD tam nekde je
Uz jsm to tu psal driv ze jsem cetl prispevky zoufalcu kterym SSD nevydrzel ani rok
Samozrejme zavisi na tom jak moc kvalitni disk resp pametove moduly v nem byly

Edit
Kdybych si chtel poridit SSD jako systemovy stacil by 30GB a treba zde jeden kingston stoji okolo 1.5k http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=74923 coz je prijatelne ale je to nelevnejsi co je a kvalita pametovych poli bude nejspis mizerna
SSD jsou MLC co vydrzi zapis 1-2mil a SLC s hodnotou okolo 10 k a to bude patrne pripad tech nejlevnejsich
Myslim ze v tehle podobe (spolehlivost a cena) jsou SSD slepa vetev vyvoje a daleko spolehlivejsi a levnejsi HDD tu budou jeste hodne hodne dlouho a to je dobre....mam rad tyhle tise chroupajici krabicky je to spickove zarizeni s dokonalou mechanikou a proste ZIJE :) :)
Navic pomer cena/GB je u SSD stale mizerny....500GB WD muzu mit za 1.5k a to same u SSD za 15k :(
Navic a budete se divit pouzivam rozhrani UltraATA100 (PATA) takze jej nepouziji ale s rychlosti sveho PC s Athlon X2 64 DualCore 2.6 Radeon HD4670 256MB a 4GB RAM jsem hodne spokojeny :)
iPhoneHolik
iPhoneHolik

ls8 | ned kvě 15, 2011 8:16 am

Gekko gecko píše:...
SSD jsou MLC co vydrzi zapis 1-2mil a SLC s hodnotou okolo 10 k a to bude patrne pripad tech nejlevnejsich...

Je to přesně naopak. SLC jsou rychlejší a trvanlivější, ale také mnohonásobně dražší. OCZ Vertex 200GB v SLC verzi stoji 80.000Kč.
http://www.alza.cz/ocz-vertex-2-ex-seri ... 188626.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Solid-stat ... _.28MLC.29
It's what you do in the dark that puts you in the light.

Uživatelský avatar Gekko gecko | ned kvě 15, 2011 8:20 am

J sry prehlid sem se takze horsi MLC jestli to tedy bylo ono jsem videl na Czc s kapacitou 900GB za nejakejch 50kacen
iPhoneHolik
iPhoneHolik

Uživatelský avatar Metalgirl | ned kvě 15, 2011 9:04 am

Macuser: Ani tak mi nejde o data, ta dulezita mam vzdy na jinem disku a ta nejdulezitejsi jeste zalohovana bokem, takze pokud se neco pokazi, neni problem pro me z fleku udelat format "cecka", jen me zajimalo, jak casto bych asi tak ten disk menila. Prave diky omezeni poctu zapisu. Nerada bych, abych disk musela menit co rok treba, (to jsem jen tak placla.) :) ono k pomeru, kdy ja pc menim jednou za 5 let, aby tak vydrzel ten disk rozumnou dobu, o to mi jde. ;) tskze rikas, ze cca 3 roky by to slapat melo.
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Uživatelský avatar Gekko gecko | ned kvě 15, 2011 12:28 pm

Ja myslim ze 3-5let normalniho pouzivani s dostatecnou RAMkou viz to co jsem psal o swap win urcite vydrzi...kdyz ne je taky nejaka zaruka.
Na system bych se jej pouzit nebal ale vse dulezite a cenne na klasickych "plotnach" .
iPhoneHolik
iPhoneHolik

ls8 | ned kvě 15, 2011 1:14 pm

I kdybychom uvazovali minimalni pocet prepisu, coz se uvadi 1000x, tak na 200GB disk muzes zapsat 1000x200=200TB. Kolik stahnes denne? Kdyz hodne, tak 20GB? V tom pripade ti disk vydrzi 10.000dnu, tedy 30let. Jestli spatne pocitam, tak me nekdo opravte.
It's what you do in the dark that puts you in the light.

McDog | ned kvě 15, 2011 1:24 pm

Toto je trocha odveci prepocet a ty to vies sam :evil:

Disk ti odide v pripade poskodenia urciteho mnozstva blokov(sektorov?)

Dobry clanok na tutu temu je tu:http://www.zive.sk/spravy/disky-ssd-o-com-sa-nehovori/sc-30-a-292570/default.aspx

macuser | ned kvě 15, 2011 1:41 pm

Souhlas, data nekterych sektoru jsou prepisovana stale... 30 let. OMG.

V podstate se neda rict jak dlouho co vydrzi, vzdy muze neco selhat, technologie je ve vyvoji, prichazi nove. Je treba se podivat na jednotlive vyrobce a jejich produkty. Nerad bych, aby muj udaj byl zavadejici. Ale tolik by to zrejme vydrzet mohlo.

Uživatelský avatar Metalgirl | ned kvě 15, 2011 1:46 pm

Tak neberu to jako absolutní hodnotu, ale spíše jako hodně relativní hodnotu. No po přečtení toho článku, který tu postnul McDog už v tom mám jasno, jak to celé funguje. :)
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

McDog | ned kvě 15, 2011 1:49 pm

Podobne ako s uspesnostou testovanych liekov:)

Uživatelský avatar Gekko gecko | ned kvě 15, 2011 2:07 pm

No jo beze vseho budu pokusny kralik a testovat vyrobcum nove technologie ale v tom pripade bych pozadoval cenu minimalne polovicni nez je dnes :)
iPhoneHolik
iPhoneHolik

Uživatelský avatar Metalgirl | ned kvě 15, 2011 2:09 pm

Jo no, při té nehorázné ceně za to, jako tak jsem se rozhodla, že na SSD kašlu, za tu cenu koupím 2 TB záložní disk radši :)
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Uživatelský avatar Gekko gecko | ned kvě 15, 2011 3:13 pm

Jo to delas dobr...HDD s plotnami jsou lety proverene a deset let ti vydrzi na tuty....hle nevim proc ale prestal se mi zobrazovat obrazek u profilu....ja si na tu jesterku dost potrpim a najednou je v p...tedy fuč :D
iPhoneHolik
iPhoneHolik

Uživatelský avatar Roman_Pe | ned kvě 15, 2011 8:06 pm

No dva dni som tu nebol a pekne sa toho tu nazbieralo. Teraz už ani neviem či meniť či nemeniť :( Nad tým asi budem musieť porozmýšlať, aby som vyhodil nejaké nehorázne peniaze za SSD.

Macbook Pro 13'', 2,4GHz, 8Gb. Ram, SSD-Corsair Force 3 series 120GB, OSX Mavericks
iPhone 5S-32Gb. Silver
iPhone 4S-16Gb White
iPad mini 16Gb White
iPhone expert
iPhone expert

Lipon | ned kvě 15, 2011 8:42 pm

za sebe SSD doporučuju, ta rychlost je něco, na co se hrozně snadno zvyká
na velké objemy dat mám jako úložiště pak 1TB klasický disk

mám 128GB a mám ho zhruba způlky obsazený, disk slouží jako systémový

v čem sám za sebe vidím určité negativum je nespolehlivost bezpečného wipování dat - podrobnosti zde
kdo to nevyužívá, toho to ale nemusí moc trápit
Naposledy upravil Lipon dne pon kvě 16, 2011 10:24 am, celkově upraveno 1
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Uživatelský avatar Roman_Pe | ned kvě 15, 2011 9:45 pm

A záleží i na značke. Čo doporučujete?

Našiel som Toto. Viem nie je to SSD ale zrýchliť by to malo tiež chod Macu alebo sa mýlim?
http://www.alza.cz/seagate-momentus-xt-500gb-d181410.htm

iPhone 5S-32Gb. Silver
iPhone 4S-16Gb White
iPad mini 16Gb White
iPhone expert
iPhone expert

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required
Další

Zpět na Mac - vše o počítačích, hardware a příslušenství