Uzrál čas na OS X - pcworld

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

Hnykda | ned pro 13, 2009 10:51 pm

Uzrál čas na OS X - pcworld

http://pcworld.cz/software/komentar-uzr ... -os-x-8383

Poměrně zajímavý článek o "možnosti" že by apple povolil OS X na PC...

(já osobně si myslím že by to bylo nejhorší co může být)

Uživatelský avatar ygy | ned pro 13, 2009 11:14 pm

Re: Uzrál čas na OS X - pcworld

ćlánok som nečítal ale teraz ti viem na 100% povedať že apple nikdy nedovolí aby bol os x šíriteľný na hociakom pc. apple už teraz vedie dosť sporov s firmami ktoré sa pokúšali dať os x do počítačov a následne ich predať . Keby to apple urobil tak príde o istú dávku exkluzivity . a apple "železo" patrí k jedným z najkrajších v oblasti výpočtovej techniky :!:
Starý pes fóra :)

Uživatelský avatar toncek | ned pro 13, 2009 11:20 pm

Článek jsem nečetl, a potom co jsi uvedl o čem je, se mi ani číst nechce - zavání mi to bulvárem :D . Podle mě je to nesmysl ale osobně j a tohle nikdy neudělají. Pokud pominu to, že by tím na*rali hodně lidí, tak mimo jiné by přišli o konkurenční výhodu a prakticky se pohřbili v oblasti počítačů. Nejsem žádný ekonom, ale nějak nevidím ta pozitiva (rozuměj zisk), které by jim to měl přinést.. Myslím, že každý rozumně přemýšlející člověk tohle nemůže myslet vážně..Tohle něudělali ani v době, kdy byli úplně dole, takže proč by to dělali v době, kdy jejich zisky rostou nejrychleji v historii a jako jedna z mála IT firem roste i v době krize? :D

Další ekonomický aspekt je ten, že apple je původně "počítačová" společnost prodávající hardware. Mac OS X je takový bonus, který dostanete k jejich hardwaru..

Další věc, proč to nevidím reálně je ten, že OS X na to prostě není "stavěný", pokud si vezmete miliardu možných kombinací hardwaru na kterém by to mělo běžet..

Našel bych mnoho dalších důvodů proč je to nesmysl, ale už se mi nechcou psát. :)
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB
MacBook Pro (late 2008, 2.4 GHz, 8GB RAM)
Moderator fóra
Moderator fóra

Hnykda | ned pro 13, 2009 11:23 pm

Právě o tom pojednává ten článek :D . Já vaše názory sdílím, jen je to docela zajímavé.
Pozitiva by byla teoreticke zvýšení uživatelů(kteří by použili OS X na svých PC). Jenže tím by se systém kvalitativně zhoršil a tím by zase část uživatelů migrovala jinam.
X by tak přišel o svou exkluzivitu...

Uživatelský avatar toncek | ned pro 13, 2009 11:29 pm

Jak říkám OS X je bonus k jejich hardwaru..Pokud bych měl mluvit teoreticky, tak přijdou o víc peněz než vydělají. :) Klesly by prodeje maců, spousta lidí by si to stejně stáhla z torrentu nebo někde z webu místo toho, aby si to koupila atd atd..
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB
MacBook Pro (late 2008, 2.4 GHz, 8GB RAM)
Moderator fóra
Moderator fóra

stZ | pon led 25, 2010 1:25 am

Ja bych si rozhodne jinej OS, nez ten na kterem xx let pracuji neporidil... Nerikam, ze kazdej bude postupovat jako ja, ale poridil jsem si 13"MBPro. Nicmene po cca 15 letech prace na Win.. jsem se snazil par mesicu bojovat s OSX jak jsem nejlip umel a tak nejak se ten zaklad naucil, ale nakonec jsem si rekl nejde zas tohle a tohle je lepsi takhle atd... abych se neustale neco ucil radsi ten cas venuji necemu jinemu a efekt bude na kazdem systemu vicemene stejnej. Mozna poznat pred 15lety OSX treba bych mluvil jinak, proste ve win vim kam sahnout atd...je to zabehla rutina a ta se blbe meni a takovych lidi bude podle me hodne. Co mam povidat po pul roce jsem udelal bootcamp a vyhradil 400GB win7...ja vim, ze to spoustu z Vas popudi, ale takhle by rozhodovala i vetsina lidi z meho okoli. Jsme proste nakazeni Win a tak to je.

Ja nevychvaluji ani to ani to...nicmene srovnavat WIN s OSX podle me nejde. OSX je staveny na nekolik zakladnich HW kombinaci a WIN jsou opravdu vicemene univerzalni...
iPad 1 Wi-Fi 32 GB , 5.1.1 iOS JB
iPad 3 Wi-Fi 64 GB , 8.4.0 iOS JB
iPad Air 2 Wi-Fi 64 GB, 8.4.0 iOS JB
iPhone 6s Plus 128GB Space Grey
MB Pro, MB White
AW Sport 42mm
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

ls8 | pon led 25, 2010 6:47 am

Dekujeme za tvuj nazor, ale tohle vlakno je uplne o necem jinem.
It's what you do in the dark that puts you in the light.

Zahradník | pon led 25, 2010 8:06 am

Ani Apple OSX ani MS Windows nejsou špatné OS.

Microsoft má mnohem větší vývojářský potenciál, oproti Apple neporovnatelně mnohem vyšší počet uživatelů, možnost instalace prakticky na jakýkoliv komp, ale z těchto důvodů má také mnohem vyšší riziko relativně nižší "spolehlivosti".

Apple je oproti Microsoftu mnohem menší firma, ale její filozofie prodávat počítače s vlastním "na míru vytvořeným OS" teoreticky zaručuje vyšší spolehlivost tohoto OS a dává Apple určitou exkluzivitu.

Kdyby v Applu povolili instalace OSX na jakékoli PC, z principu věci by se dostali na úroveň spolehlivosti Windows (a možná ještě horší) a zratili by svou výjímečnost.

Myslíte, že by tohle někdo v Apple chtěl? :)

stZ | pon led 25, 2010 10:18 am

ls8 píše:Dekujeme za tvuj nazor, ale tohle vlakno je uplne o necem jinem.

Tak to se tedy omlouvam...ja myslel, ze je to vlakno o OSX a jeho pripadnem masovejsim rozsireni.
iPad 1 Wi-Fi 32 GB , 5.1.1 iOS JB
iPad 3 Wi-Fi 64 GB , 8.4.0 iOS JB
iPad Air 2 Wi-Fi 64 GB, 8.4.0 iOS JB
iPhone 6s Plus 128GB Space Grey
MB Pro, MB White
AW Sport 42mm
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar phaeton_esc | pon led 25, 2010 11:25 am

taky se ztotožňuju s výše uvedenýma názorama - Apple by jak přišel o velkou část zisků, tak by to OSX posunulo směrem k horšímu

Mac jsem si kupoval právě proto, že je to víceméně "uzavřená" platforma - běží na přesně daném HW a nijak jinak. představa že bych si třeba na NTB od HP nainstaloval OSX se mi sice nepříčí, ovšem ten boj s ovladačema si nedovedu představit
Hack Pro, 10.9.x
iPad 3 WiFi 32GB (iOS 7)
iPhone 4 32GB (iOS 7)

na PM odpovídám podle nálady
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Uživatelský avatar kosmonaut | stř led 27, 2010 11:02 pm

Je to kravina, Mac OS už byl jednou uvolněn a jak to dopadlo. Musel se vrátit Steve a nasadit Apple zpátky na koleje. Apple vydělává hlavně na prodeji HW. Z prodeje SW by byli zisky velmi nízké.
Nisméně nesouhlasím s názorem, že OS X je jen bonus k hardwaru - spíš bych řekl že je to naopak. Nemám Maca kvůli tomu, že by to byl bůhvíjaký extra hardware, ale kvůli tomu OS co je uvnitř;). Protože za stejnou cenu za jakou stojí Mac se dá postavit hypervýkonné PC. I s Widlema.
iPad Mini 32GB, iOS 7.0.3, iPhone 4 16GB, iOS 7.0.3, AppleTV 2, FW 5.0, iMac 27" 10.9
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

Uživatelský avatar rony | čtv led 28, 2010 12:46 am

Ja by som to doplnil - je to zohrany celok, ktory netreba delit na hw a sw. Na nejakej krabici by sa mi osx zdal divny a win na macu som skusil prve tyzdne s macom.
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Uživatelský avatar parmin | čtv led 28, 2010 11:42 am

Už dnes existuje možnost (byť ne zcela "férová"), naistalovat si OS X na PC. Na druhou stranu znám ze svého okolí i dost případů, kdy dalším krokem po této "instalaci na zkoušku" byl nákup MB.
iPhone 8 * iPad 6 * Mac Mini * Apple TV * AirPods
iPhone expert
iPhone expert

Juramac | čtv led 28, 2010 11:55 am

Parmin: :D presny priklad- muj kolega ve firme. Dlouhe roky se usmival nad mymi macy,porad achal nad svou peckou, ktera mu ale nejmene 2x tydne spadla, totez jeho HTC.... pak nekde sehnal instalaci OSX na PC a za tyden svou pecku hluboce pod cenou rychle prodal a koupil MBP. Dnes rika,ze na PC a wokenice rychle a rad zapomenul.... A nedavno si poridil take iPhone.... :wink:

Uživatelský avatar rony | čtv led 28, 2010 12:42 pm

parmin, juramac: to bude asi dosledok toho, ze oni vidia, ze ten hardware je pekny ale vidia v nom OS X, ktory je "mimozemsky" takze maju k tomu barieru a nevedia sa odhodlat to ani len skusit. Obcas nazru na to (v casopise, na webe) ale az ked s tym skusia zit, tak zistia, ze to neni nic carovne, iba normalne :-) takze v ten moment uz povodny pohlad na hardware sa meni a uz si ho zadovazia bez vahania.

V tejto suvislosti je zarazajuce, ze som este nevidel PC, ktore by vyzeralo aj bolo kvalitne urobene (na pohlad, na dotyk). Vzdy to niecim pohnoja. Vidim to napr. na mobiloch, vymakany stroj a oni k tomu pribalia tu cinsku ciernu nabijacku s kablikom, ktory si pamata ohyby este rok :) - to iste PC. Vacsina ma predny panel, ktory je sialenym vyliskom "akoby dizajnersky produkt" ale staci sa pozriet nabok alebo dozadu a vidis staru znamu skatulu :) neopracovane profily, ostre hrany, vysekane dierovanie.
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mba i7  iPhone  4  5S  X  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Uživatelský avatar parmin | čtv led 28, 2010 1:08 pm

rony píše:vidia v nom OS X, ktory je "mimozemsky" takze maju k tomu barieru a nevedia sa odhodlat to ani len skusit

Tak to je přesně můj případ. V práci sedím celý den u PC s Win XP a jako zaměstnanec nemám jinou možnost. Používat jiný operační systém tady zkrátka není ani možné.

Doma mám notebook s Win Vistama a říkám si, jestli by vůbec bylo přínosem přecházet na OS X, když mě okolnosti nutí osm hodin používat Win. Jestli by to nebyl zbytečný zmatek lítat z jednoho systému na druhý.

Přiznávám, že mě myšlenka na OS X dráždí, ale jak píše rony - "neviem sa odhodlat"
iPhone 8 * iPad 6 * Mac Mini * Apple TV * AirPods
iPhone expert
iPhone expert

Uživatelský avatar phaeton_esc | čtv led 28, 2010 2:16 pm

tak si ho půjč na vyzkoušení ;)

http://www.istylecz.cz/pronajem-pocitacu.html
Hack Pro, 10.9.x
iPad 3 WiFi 32GB (iOS 7)
iPhone 4 32GB (iOS 7)

na PM odpovídám podle nálady
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Uživatelský avatar rony | čtv led 28, 2010 2:29 pm

toto som ja mal dlhe roky samozrejme. Casom som prestaval doma pracovat. Zrusil som linuxovy server, kde som patlal skripty pre web. Uz v tej dobe mi bolo jasne, ze vacsinu casu travim v putty a s beznym textovym editorom. Windowsu som venoval pozornost vtedy, ked som si nastavoval obrazok na plochu. Aj teraz pisem v terminalovom okne ineho pocitaca ako je desktop tu na stole.

Kedze nemam predsudky, tak jedinym problemom je dozriet k investicii - ten cas nastal a uz vtedy som nemal chut robit veci ako instalacia OS :) cca 5 rokov som nepreinstaloval OS v PC a ono postupne bolo ako vyherny automat :-) Potom som zistil, ze cena mac mini je pre mna nevyznamna. Polozil som ho raz vecer doma a zistil som, ze mi ten OS vobec nevadi a vlastne je to pre mna prijemny dovod ho mat doma a v praci byt na Windowsoch. Prepnem sa na domace myslenie a je to to najlepsie, co som mohol urobit.

Ak by kohosi napadlo, ze by som doma mal nieco riesit pracovne? Tak mozem kludne vyhlasit, ze doma nemam pocitac. Spomente si ako samozrejme beru niektori zamestnavatelia, ze si platite doma pripojenie k internetu, ze mate pocitac/laptop. Naopak, kolko z vas pracovny notebook vlaci domov len preto, ze si vydupali nabuchanu masinu a tak miesaju zabavu s pracou na jednom stroji. Uff.

Vobec sa OS X nezaoberam z pohladu geeka - mam tichy, pekny pocitac, ktory zabera malo miesta (a to som mal malicky pekny PC barebone). Je v nom ten isty Firefox a na Adium som si zvykol lepsie ako na Trillian.
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mba i7  iPhone  4  5S  X  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Boog | ned led 31, 2010 6:42 pm

parmin: souhlas s ronym :) patnact let jsem mel nejaky comp s Woknama az tento rok jsem se rozhodl to doma vymytit :) Zkusenosti s Macem jsem nasbiral uz pred lety. No a dusledek? Puvodne doma ctyri ntb a jedna pevna stanice s woknama, nyni dva ntb s Woknama a MacBook Pro a vypada to, ze se zbavime dalsiho ntb s Windowsem a domu prijde asi MacBook white pro pritelkyni.

V praci jsem to vyresil jednoduse. Vratil jsem firemni comp a delam na svem. Ma to radu vyhod :) A pokud potrebuji v praci Wokna (CRM, vzdalena plocha apod.) tak si zapnu WM Vare a jedu v pohode dal.

Naopak jsem zjistil, ze jsem si daleko vice zeefektivnil praci a otevrel si dalsi moznosti. Chapu, ze ne kazdy ma tu moznost v praci vymenit masinu, ale aspon doma to lze. Neni duvod vahat :))
iWoz.cz - Apple svět v základech
iPhone4 16Gb
iPod nano 3rd gen. 8GB blue
iPod Classic 160 GB Black
iPad 2 64 GB wifi only
MacBook Pro (unibody) 2,53 GHz 15,4", Mountain Lion 10. 8.
MacBook Pro retina 15", 2,3 GHZ, 16 GB ram, 512 GB SSD (na ceste)
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required

Zpět na Mac OS X a vše kolem něj