Na konci srpna mi rodiče koupili v iStyle Macbook Pro 13" 2,66GHz (early 2010)...dostal jsem ho až k Vánocům, celou dobu ležel zabalený na skříni. Hned po prvním zapnutí a vytvoření účtu žádal aktualizace, které jsem k večeru dal instalovat (aktualizace se stáhly, notebook se restartoval a začal instalovat), když jsem šel spát, pořád nebylo hotovo, nechal jsem to tedy jet přes noc. Ráno byl postup úplně ve stejném místě jako večer, těsně před koncem. Nevěděl jsem co s tím, notebook jsem tedy natvrdo vypnul a po zapnutí fungoval normálně. Po pár dnech se ale začaly dít divné věci: Při přejmenovávání souborů se dialog zobrazil úplně mimo okno (ne vždy - screenshot), když jsem na noc MacBook uspal, ráno ukazoval méně, než 100% baterky, přitom hlásil "battery is charged" (screenshot, při běžně prováděných činnostech (prohlížení webu, obrázku z disku) se občas na chvilku daná aplikace zasekla (v případě videí se obraz občas rozpixeloval, ale jen chvíli po spuštění a při přeskakování). Dalších pár dnů později se notebook začal zničehonic samovolně zahřívat (ze standartních 50-60°na procesoru na až 80-85°). Původně jsem myslel, že to dělá download manager (jDownloader), pak jsem zjistil, že i nečinné okno inderu občas vytěžuje procesor i na 90%. Pak přišla menší aktualizace, která proběhla bez problémů a přestal se objevovat problém s dialogem při přejmenování a notebook se přestal zničehonic přehřívat. Včera to udělal znovu, ale procesor se tentokrát zahřál jen na 80°.
Dnes jsem měl otevřeny programy, co mám otevřeny už 3 dny (Photoshop, jDownloader, Mail, iTunes, Last.fm, Temperature Monitor, 9 záložek v Safari + Meebo) a najednou přestaly fungovat funkční klávesy (změna podsvícení, hlasitosti) kromě těch pro vyvolání Dashboardu a Exposé. Nelze také spustit některé programy (Preview, System Preferences, Activity Monitor, VLC, Google Chrome ale třeba jde), nemohl jsem udělat ani screenshot se spuštěnými programy. Divně se začal chovat také stack Downloads, který místo zobrazení nejnovějších stažených souborů zobrazuje jen prúhlédně čtverce s přerušovaným obrysem.
Zkusil jsem vypnout všechny běžící programy (všechny úspěšně, jen Mail zavřel okno, ale úplně vypnout nešel), žádná změna. Chtěl jsem vyvolat spotlight, ale celá pravá strana lišty se zasekla (zobrazuje jen duhové kolečko). Programy, které jsem právě vypnul jdou zpátky spustit, ty co nešly předtím nejdou ani teď.
Softwarově MacBook nešel restartovat ani vypnout, vypnul jsem ho tedy natvrdo. Po opětovném zapnutí (samozřejmě) vše zase funguje. Od minulého restartu (zmíněná aktualizace) jel cca 2 týdny s tím, že jsem ho pokaždé na noc uspal.
Napadá někoho, v čem by mohl být problém? Po zkušenostech s Windowsem mě jako první napadá paranoidní představa, že jsem na (přiznávám, občas navštěvuji podivné ruské weby) internetu nechytil škodlivý software, dále vidím možný problém v neúplně povedené první velké aktualizaci, možná nějaká chyba ve sleep modu?
Díky za rady.