Problém při downgrade z Lion na Snow Leopard

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

*pusinQa* | stř říj 12, 2011 1:29 pm

Problém při downgrade z Lion na Snow Leopard

Zdravím, mám zde trošku větší problém s OSX mého Macbooku Pro. Chtěl jsem vyzkoušet Lion, a tak mi jej kámoš přetáhl od sebe a nainstaloval. Zjistil jsem, že mi Lion zkracuje výdrž baterie, a tak jsem se rozhodl pro downgrade na Snow Leoparda.

Postupoval jsem podle tohoto návodu: http://www.jaroslavmachacek.com/files/downgrade-na-snow-leoparda.html

Po restartu (s vloženým DVD Snow Leoparda) jsem držel klávesu ALT-OPTION, objevily se zde tři ikonky:

a) Macintosh HD
b) Snow Leopard (DVD disk)
c) Recovery HD

Když jsem kliknul na a), tak mi najel Lion, jako obvykle. Když jsem kliknul na b), tak se rovnou rozběhla instalace Snow Leoparda (podle návodu výše se však měla objevit nabídka utilities). Snow Leopard jsem tedy nemohl nainstalovat, jelikož by se instaloval na Lion, což nelze.

Nakonec jsem zkusil c), po kliknutí se objevilo okno utilities (takové se mělo objevit při kliknutí na vložený instalační disk). V této nabídce jsem zvolil DISK UTILITIES - zde jsem v levém sloupci zvolil MACINTOSH HD a poté jsem kliknul na ERASE DISK, čímž jsem doufal, že se vymaže vše, včetně Liona a půjde nainstalovat Snow Leopard.

No nestalo se :( Na disku zůstalo 630 MB (že by pozůstatek Liona?, viz obrázek 1), když chci nyní nainstalovat Snow Leoparda z vloženého disku - nechám naběhnout instalaci, zvolím jazyk, potvrdím podmínky, ale když dojde na výběr disku (viz obrázek 2), objeví se MACINTOSH HD a při kliknutí na něj to napíše: MAC OS X CANNOT START UP FROM THIS DISK.

Omlouvám se za delší popis. Nedělal jsem zálohu pomocí time machine ani jiným programem, pouze jsem si přetáhl moje data na externí disk.

Díky moc za pomoc :sorry:

obrázky:

obrázek1: http://imageshack.us/photo/my-images/856/img7054u.jpg/
obrázek2: http://imageshack.us/photo/my-images/811/img7050i.jpg/
iPhone3G 8Gb, FW 4.0, bez JB,
MacBook Pro 2011 15,4'' 2,2 GHz Core i7 Quad
iPad 4.gen 16GB wifi
Host
Host

ls8 | stř říj 12, 2011 1:33 pm

Re: Problém při downgrade z Lion na Snow Leopard

Mac OS X nepodporuje downgrade. Taky jsem měl zkušebně nainstalovaného Liona, ale před upgradem ze Snow Leoparda jsem si samozřejmě udělal aktuální zálohu v TimeMachine. Taky se mi Lion nelíbil, proto jsem se vrátil na Snow Leoparda tím, že jsem nabootoval instalační DVD 10.6 a vybral zálohu Time Machine. Jiná cesta pokud vím není. Pokud sis neudělal zálohu před přechodem na Liona, obávám se, že máš Smolíka Pacholíka.
It's what you do in the dark that puts you in the light.
Starý pes fóra :)

*pusinQa* | stř říj 12, 2011 1:53 pm

A mohl bys poradit, co teď s tím dělat?
iPad 4.gen 16GB wifi
Host
Host

ls8 | stř říj 12, 2011 1:54 pm

No vzít tu zálohu a po nastartování instalačky Snow Leoparda vybrat disk se zálohou jako zdroj.
It's what you do in the dark that puts you in the light.

*pusinQa* | stř říj 12, 2011 1:59 pm

Jenže problém, jak píši výše, že jsem neudělal zálohu přes Time Machine ani přes jiný program, mám pouze přetažené soubory (fotky atd) na externí disk. Snow Leopard mi to nechce dovolit nainstalovat.
iPad 4.gen 16GB wifi
Host
Host

Uživatelský avatar bohem | stř říj 12, 2011 2:23 pm

.. volba erase byla špatně, měla to být volba "rozdělit" a pak zvolit: jeden oddíl, pojmenovat disk, systém HFS+ ( možná je to tam uvedeno jako Mac OS žurnálovaný) - za pár vteřin by jsi měl formátovaní hotové. No teď jestli se dostaneš instalačkou SnowLeoparda k Disk Utiliti tak to udělej jak jsem psal, jestli se tam nedostaneš tak vyndej disk a pomocí jiného macka jej naformátuj ( 1 oddíl, systém souborů HFS+, tabulka oddílu Guid) - trvá to pár vteřin. Vrať disk do svého macka a instaluj.. Víc možností nemáš.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

*pusinQa* | stř říj 12, 2011 2:28 pm

Bohužel, když držím alt-option a poté kliknu na ikonku DVD se Snow Leopardem, tak mi naběhne rovnou instalačka. Takže musím rozšroubovat macbook, vyndat disk, dát do jiného maca a naformátovat?
iPad 4.gen 16GB wifi
Host
Host

Uživatelský avatar bohem | stř říj 12, 2011 2:34 pm

..po zaznění start zvuku stiskni alt, vyber dvd SL, spustí se instalačka SL, po volbě jazyka v menu nahoře vyber -disk utiliti - jestli se k tomu nedostaneš, tak šroubovák a.. -disk nemusíš dávat do jiného macka, stačí jej vyndaný připojit kabelem do usb jiného macka (je to na chvilku) nebo můžeš zkusit propojit (máš li) druhý mac kabelem fire wire a spustit ten svůj v target mode ( po startu držíš T) a mac se ti připojí jako externí disk, potom na tom zdravém macku ten disk z nemocného normálně pomocí disk utiliti ( jak už jsem psal) zformátuj .. - odpoj fire wire a můžeš instalovat.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

*pusinQa* | stř říj 12, 2011 2:48 pm

Už to mám, byl jsem v záložce Macintosh HD, ale musím jít na Toshiba a poté záložka partition že?

EDIT:

Ještě se chci zeptat, má zvolit pouze jeden oddíl, ten pojmenovat, dát MAC OS Extended (Journaled) a dát apply?
iPad 4.gen 16GB wifi
Host
Host

Uživatelský avatar bohem | stř říj 12, 2011 3:24 pm

jj.. přesně tak a pod vybraným oddílem je tl. volby (option) , tam zkontroluj jestli je zvolená volba Guid. pak už normál apply a máš to za pár vteřin naformátovaný, pak už by instal SL měl ject bezproblému.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

*pusinQa* | stř říj 12, 2011 4:31 pm

díky moc bohem, si opravdu bohém :) už to fičí
iPad 4.gen 16GB wifi
Host
Host

bedo. | stř říj 12, 2011 7:59 pm

jedna mala rada k tomuto: nabuduce si kup za par penazi externy USB disk a ked budes chciet len cosi skusat, nainstaluj to na neho. A ak sa ti to nebude pacit, nemusis nic obnovovat. A kebyze hej, tak to len napr. pomocou Carbon Copy Clonera presunies na interny disk. A ten externy disk mozes vyuzit napr. pre Time Machine...
Senior uživatel
Senior uživatel

Uživatelský avatar francesca | pát říj 14, 2011 7:52 am

takze kdyz nemam zalohu vubec ze Snow Leoparda, tak jsem v haji? vcera jsem si delala upgrade na Liona kvuli icloudu, ale iphoto mi stejne nejde, protoze mam starou verzi a dalsi prachy jim nedam...a muj stroj trochu nezvlada, chvili mi nesel ani touchpad ani mys atp...
APPLE MacBook CZ white unibody spring 2010/ C2D 2.4GHz/ 13.3" 1280x800/ 8GB RAM/ GF 320M/ 250GB 5.4k/ DVD/ WF/ BT/ CAM/ MAC OS Maverics

iMessage: vecne.zamilovana[at]gmail.com
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

*pusinQa* | pát říj 14, 2011 8:56 pm

Tak v háji nejsi. Já jsem taky neměl zálohu systému, pouze jsem si přetáhl svoje složky (fotky atd.) ručně na pevný disk. Poté jsem naformátoval disk, vložil DVD se Snow Leopardem a bylo to. Teď tam musím ještě všechno znova doinstalovat. Záloha se Snow Leopardem je fajn ale tohle se taky dá (s malou pomocí :))
iPad 4.gen 16GB wifi
Host
Host

Uživatelský avatar francesca | sob říj 15, 2011 9:14 am

dik za info, dokoupila jsem si RAM a tak uz je to lepsi, tak uvidim, zda si na Lva zvyknu nebo pujdu na downgrade
APPLE MacBook CZ white unibody spring 2010/ C2D 2.4GHz/ 13.3" 1280x800/ 8GB RAM/ GF 320M/ 250GB 5.4k/ DVD/ WF/ BT/ CAM/ MAC OS Maverics

iMessage: vecne.zamilovana[at]gmail.com
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

*pusinQa* | sob říj 15, 2011 12:00 pm

Já jsem dělal downgrade hlavně kvůli kolísavosti výdrže baterie...Se Snow Leopardem je to v pohodě :)
iPad 4.gen 16GB wifi
Host
Host

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required

Zpět na Mac OS X a vše kolem něj