Pár dotazů k přechodu na MAC OSX

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

zandom07 | čtv říj 28, 2010 10:05 pm

Pár dotazů k přechodu na MAC OSX

Plánuji koupit MacBook Pro 13", ale ještě než ho koupím, mám pár dotazů. Na svém starém notebooku od asusu se mi osx86 nepovedlo rozchodit a nikdy jsem ho nezkoušel déle jak 5 minut v iStyle, tak prosím omluvte mou negramotnost OSX :-D zajímá mě, jak je je to se stahováním souborů, napřbstáhnu si film ve formátu avi a uloží se kam? Stáhnu si zabalený soubor v raru a zase... Stáhne se kam? :-D a jak ho rozbalím? Nikde jsem tam totiž nenašel správce souborů, tak netuším, jak to tam funguje... Dále mám externí disk do USB, kde mám svá data jako mp3, filmy atd... Dostanu se v OSX na něj? A co. Flash disk, který mám na fat32... Bude fungovat? Co na osx nefunguje, co je tam naopak lepší? Bude mi tam fungovat obyč klávesnice a myš? A jak se tam ta data vůbec uchovávají, kopíruji atd (mám na mysli stromovou strukturu složek)? Co bude pro mě při přechodu nejtěžší? Vyrůstal jsem na windowsech tak potřebuji vědet co a jak... Nejsou na netu někde návody pro začátečníky?

john | čtv říj 28, 2010 10:09 pm

Re: Pár dotazů k přechodu na MAC OSX

Všechny tyhle otázky jsem si kladl taky, ale když jsem si pak koupil White, pochopil jsem co to ty Macy jsou.

Tohle všechno co si napsal tam rozjedeš, až na věci, u kterých budeš potřebovat ovladače (myš nebo klávesnice do usb) u toho si nejsem jistej.
Protože dneska už je spousta věcí na macOS, takže v tom taky nebude takovej problém, dokonce jsem sehnal i ovladače na mojí skoro 2 roky starou tiskárnu, což jsem trošku nechápal.

Jinak na rozbalování souborů máš podobný programy jako na Win. Na tu správu složek máš Finder, to je něco jako ve Windowsech prostě je to to stejný, akorát, že Mac mi přijde víc propracovanější. Stažený soubory, to si můžeš libovolně nastavit, tam to máš volný, prostě vytvářít složky, všechno jak chceš. Teda je fakt, že máš z původu složky typu: Downloads, Pictures, Music atd, ale je jen na tobě, jak a kam si budeš chtít věci třídit a ukládat.

BTW: žádný návody nepotřebuješ, na všechno přijdeš, tam je všechno tak jednoduchý, že to do týdne ošaháš a budeš vědět co a jak, kde a jak.
Naposledy upravil john dne čtv říj 28, 2010 10:12 pm, celkově upraveno 1
iPhone 5S 32GB Black - iOS8 - nonJB
iPhone 5 16GB Black - iOS8 - nonJB
MacBook White (late) 2008 - Snow Leopard 10.6.8
iPad 3 16GB - iOS 5.1.1 - JB
iPhone 3GS 32GB Black - iOS 6 - nonJB
2x iPhone 4S 16GB White - iOS 6 - nonJB
iPhone expert
iPhone expert

xslide | čtv říj 28, 2010 10:12 pm

Byl jsem na tom stejně :-)

Vše pojede v pohodě a jak má. S ovladači nemám problém, jediný, co mě nejelo byla TV karta, tu jsem kupoval jinou. Ostatní se nainstalovalo samo. něco jako ovladače na MAC v podstatě není.

Ničeho se neboj a klidně MAC kup, nebudeš litovat :-)
Obrázek MacBook Pro 13" 2018, Touch bar
Obrázek iPhone XS Max, black, iOS 12
Obrázek Apple Watch 4, black, 44mm
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar iTukan | čtv říj 28, 2010 10:23 pm

zacni treba tady - http://www.prvnimac.cz/
 MBPR 16"  iPhone 11 Pro  iPad Pro 11"  iPad Mini 2 4G  ATV 4K  AW4 
Moderator fóra
Moderator fóra

john | čtv říj 28, 2010 10:24 pm

Wow, tak to je moc dobrá stránka!! :wink:
iPhone expert
iPhone expert

Uživatelský avatar schmiedy | čtv říj 28, 2010 10:27 pm

Taky se musim pridat, mam MBP 13 od vcerejska a musim si jenom pochvalovat. Uz jsem stihl vymenit HDD za vetsi, pres bootcamp naistalovat win 7, pak pres pararells desktop nabootovat win 7. Musim rict, ze za ty 2 dny se mi tak OS X zalibil, ze kdyz prepnu pres pararells do win, tak musim rict, ze mac je strasne jednoduse delany..:) pokud win 7 nepotrebuju na Autocad, GIS mapovani a dalsi programy, co jsem mel zakoupene na win, tak ho vubec ani nechci videt. Nekde jsem cetl, ze Mac office stoji taky za nic moc, tak jsem to ani neryskoval a pres paralers naistaloval ve win 7 office 2007. Uplne me fascinuje, ze pres ty pararels nemusism nic skoro delat, staci v OS X otevrit .doc a sam se otevre win, nebo jenom office 2007. Zatim si opravdu pochvaluju vsechny tyhle blbustky, ktery mi opravdu zjednodusuji a zlehcuji praci..:)

BTW: Ten odkaz co je vyse, je opravdu dobry, dekuji za tip... :)
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....
Senior uživatel
Senior uživatel

Juramac | čtv říj 28, 2010 10:35 pm

Pokud nejsi "systemovy fanatik" , ktery se rad ve vsem stoura, ale "jen" uzivatel,ktery chce intuitivni a jednoduche ovladani a spickovou kvalitu, tak te Apple pohlti, jako mnoho jinych, kteri jej vyzkouseli. Me osobne to postihlo pred 15-ti lety a od te doby je pro mne svet PC s windows velmi vzdaleny a nezajimavy. Nastesti... :wink: Tim jej ale nijak nekritizuji, jen vyjadruji svuj ciste subjektivni nazor.

Uživatelský avatar schmiedy | čtv říj 28, 2010 10:44 pm

Mohu jen potvrdit... :mrgreen: me uz hlti... :mrgreen:
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....
Senior uživatel
Senior uživatel

McDog | pát říj 29, 2010 5:10 am

No my mame teraz zo zenou tiez dilemu.Chceme OSX,ale nevieme co mame kupit:(
Chceme brat z nay internetdomu na splatky.Len ci zobrat Macbook za 1300?,iMac za 1299? alebo Mac mini?Jedna sa mi hlavne o to,ze iMac bude asi najlepsia volba,ale ma v baleni aj mys a klavesnicu?Napojim nan 32" LCD phillips cez hdmi?Alebo ked kupim Mac mini,tak mi tam bide pasovat moj supacky 17" lcd monitor z vga a dvi vystupom?Mam net od t-comu aDsl a teraz mam modem Microcom a neviem ci bude kompatibilny z Macom.
Dakujem za vsetky odpovede

ps:osx som skusal na svojom pc a mozem povedat,ze nebyt toho,ze mi nesla GK-nemasiel som kexty na nu-tak by som uz pouzival iba OSX.Ale zas radsej by som origos maca.
Este raz dakujem

zandom07 | pát říj 29, 2010 7:02 am

schmiedy píše:Taky se musim pridat, mam MBP 13 od vcerejska a musim si jenom pochvalovat.

Co máš na mysli tím paralelně desktop? Fungují ty windowsy na Macu v pohode prěz dual boot, a nebo jedou jen ve virtuálním pc? Jinak mě ještě zajímal software... V jakém formátu se tam spouští programy? A co hry? Jaké procento her na mac existuje? Ten Windows tam chci jen kvůli hrám...

Uživatelský avatar schmiedy | pát říj 29, 2010 7:29 am

Tak prave tyhle otazky jsem si taky kladl, ale pri vsech instalaci vse super jednoduche a bez nejakych okenich hlasek tipu=error message...

Pararells desktop je program ktery ti umozni naistalovat nebo rozbehnout naistalovane Win na Macu i trbeas jenom v okne nebo na full screen. Ja jsem pres bootcamp naistaloval win 7, vse probehlo ok(jenom mi nejde jeste zvuk, ale to se nejak dostahujou ovladace), ale to mi nevadi. Preferoval jsem naistalovani pres bootcam, jelikoz bych si pozdejc nekdy mozna zahral nejakou tu hru. Ok naistalovani pres bootcamp je jednoduche, navody jsou na youtube suprove, neni cehobat. Pak jsem si poridil Pararells desktop, pres ktery jsem rozbehl Win 7 jenom primo v novem okne, jakoby jsi oteviral novou aplikaci ( muzes mit win7 jenom v okne nebo prepinat na full screen a mnoho dalsich zajimavosti ). Naistaloval jsem si Office 2007 a ted cokoliv potrebuju otevrit, napr. .doc, .xls a pod, tak se pres Pararells desktop otevre win7 a automaticky i office. Jak jednoduche a suprove. To same i pro ostatni programy, ktere jsem mel na win a nechci je shanet znova na mac, kdyz jsem se uz naucil na nich na win.

Pro hrani her jsem nekde cetl, ze aby byla vyuzita max vykonost Mac, tak je lepsi spustit win pres bootcamp, tak ze pri restartu budes drzet tlacitko ALT.
Pararells desktop
Instalace pomoci bootcamp

Pri rozbehnuti win v Pararells mi vse funguje, i zvuk, internet, narozdil od Bootcampu, asi v tom boot camp jeste zaostava a budu muset dostahovat nejakej driver pro pripadne hrani her..
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....
Senior uživatel
Senior uživatel

ls8 | pát říj 29, 2010 7:50 am

schmiedy píše:...pokud win 7 nepotrebuju na Autocad...

AutoCAD je i pro Mac OS X: http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc ... d=15421056
It's what you do in the dark that puts you in the light.
Starý pes fóra :)
Starý pes fóra :)

Uživatelský avatar schmiedy | pát říj 29, 2010 7:52 am

Dekuji, vedel jsem o nem, mozna se nekdy propracuju k nemu na Mac, zatim mam verzi na Win a pres pararells mi to zatim nevadi, uvidim do budoucna, jak me to pohlti.. :mrgreen:
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....
Senior uživatel
Senior uživatel

john | pát říj 29, 2010 9:35 am

Ono na druhou stranu, je spousta programů, který jsou i na Mac, ale ono Windows používá (nevim jestli více lidí nebo méně), ale pokud si zvyklej na Win programy, jako vzhled a uživatelský rozhraní, tak si na Macu budeš zvykat dlouho, typickej příklad ty Office, na Macu mám 2008 a kdybych v nich měl dělat úkoly do školy (grafy, tabulky, atd..) tak asi brzo propadnu, protože pokud nás to někdo učí v 2007, my jsme zvyklý i na ten vzhled, kde co je atd, tak si na Macu budem zvykat hodně dlouho..
iPhone expert
iPhone expert

Uživatelský avatar schmiedy | pát říj 29, 2010 9:42 am

Zkousel jsem Iwork, ale porad tu presne prevlada ten pocit, jak si psal.., ze kdyz nas to ucili, nebo sme zvykli delat v tom ve skole a potrebuju to hned, na prednaskach psat a ne se ucit, tak nevim jestli se nekdy donutim nezapinat pararells a jit pres win office... :( ale jinak po 2 dnech s Macbookem: Bomba, super a jenom samy superlativa...Pred tim jsem mel Sony Vaio, velika spojenost, ale Macbook pro? Nemam ani tolik slov na tolik super chvaly... :wink:
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....
Senior uživatel
Senior uživatel

zandom07 | pát říj 29, 2010 11:24 am

A co na macu především nejde?

john | pát říj 29, 2010 12:22 pm

To se nedá takhle určit, ale na MacOS ještě neexistuje tolik her.
iPhone expert
iPhone expert

Uživatelský avatar schmiedy | pát říj 29, 2010 12:22 pm

Pokud takhle premyslis, tak to neni to pravy....spis premejslej nad tim, co umi vic, jde na skoro vse a kdyz ne, tak pres pararells win Ano..:)
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....
Senior uživatel
Senior uživatel

Juramac | pát říj 29, 2010 12:23 pm

Podle toho, co potrebujes a ocekavas. Mnohe programy, na ktere jsou nekteri lide zvykli z windu nejsou pro mac napsane. Ale to je vzdy individualni. Vetsina znameho funguje stejne a nebo lepe a hlavne jednoduseji, sle urcite narazis take nekdy na problem. Ani Apple neni samozrejme dokonaly.... Ale proste vetsinu veci dela jinak, presne v intencich sveho sloganu "Think Different"

Neolog | sob říj 30, 2010 9:44 am

Tiez sa chystam na switch, jedine co by mi mohlo chybat je ActiveX v Internet Exploreri ktorym pristupujem ku kamerovemu systemu. Da sa pristupovat aj cez program no ten mam tiez len pre Win. Nevie niekto o nejakom monitorovacom software pre mac? Software pre mac vobec nepoznam...
Host
Host

Uživatelský avatar Peko00001 | sob říj 30, 2010 5:10 pm

mal by som otazku: ako sa da nadstavit (ak sa vobec da) to ze ked mam napr. nejaky subor ulozeny v podpriecinku tak aby sa mi pokial sa k nemu preklikam neotvaralo stale nove okno?
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar iphonik4 | sob říj 30, 2010 5:17 pm

Před pár roky jsem na tom byl stejně, do týdne si vše ošahal stylem pokus, omyl, pokus, omyl, něco dohledal na netu a zjistil, že je to lepší OS než Windows (pro mě). Nebudeš litovat :wink:
- iPhone 11 Pro Max
- Apple Watch Series 4
- MacBook Pro 15" i7 2017 Touch Bar
- iPhone 2G 8GB 3.1.3 JB
iPhone expert
iPhone expert

malex | pát pro 24, 2010 8:48 am

Q1: jen jednoducha otazka- po instalaci nekolika programu napr. Skype a VLC zustavaji normalne tyto aplikace/programy na plose? je to normalni(nevim, jedu na Macu 2.den) nebo se vse da udrzovat ve stavu "cista plocha"? myslel jsem, ze kdyz je pretahnu do Aplikaci, pak mi z plochy zmizi? diky za odpoved.

Q2: a jeste malickost- pokousel jsem se nahrat cestinu (mam 10.6.4) a nejak mi pri rozbalovani nebere(zastavi se u vyberu ciloveho disku na instalaci). svym zpusobem ji ani nepotrebuji, jen me to zarazilo.
Host
Host

Uživatelský avatar h4wk3y | pát pro 24, 2010 9:31 am

s cestinou nevim...

ale s tema programama - stahnes si balicek treba vlc.dmg - ten otevres a tam mas tu ikonu VLC... tu pretahnes do Aplikaci na svem disku - tim se ti to nainstaluje do MACu.
Ten balicek .dmg je totiz jakoby virtualni disk s tim programem, takze jakmile program pretahnes do aplikaci, tak te "disk" muzes odstranit - hodit do kose, a pak celou instalacku vymazat...
A na plose ti nic nezustane...
Posilene dlouhe dobe zpet u iPhonu - iP5 16GB White, odblok s R-SIM 8+
Macbook Pro 13'' 2.26 GHz
iPhone expert
iPhone expert

malex | pát pro 24, 2010 9:37 am

ok, vyzkousim, urcite je to ono, bylo mi divne, ze vsechno je tak "pekne" upravene a najednou zase aplikacky na plose. DIK

EDIT: moc dik vsem, zacinam se v tom pomalu zabydlovat:)
Naposledy upravil malex dne ned pro 26, 2010 9:42 pm, celkově upraveno 1
Host
Host

Uživatelský avatar Martyn | pát pro 24, 2010 2:11 pm

To, co máš na ploše je namountovaný .dmg. Stačí dát cmd+E (nebo pravý tlač. a kliknout na eject), a pak můžeš v klidu smazat i ten instalační soubor .dmg.
MacBook Pro (2008)
iPhone expert
iPhone expert

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required

Zpět na Mac OS X a vše kolem něj