Problém s instalací OS X

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

Jamall | pát lis 26, 2010 8:04 pm

Problém s instalací OS X

Ahoj,

chtěl bych poradit s instalací na Macbook Pro nejnovější model. Jsou tam W7 - od zakoupení jsem si je tam hned dal, ale nyní se snažím tam dát OS X Leopard a jen to deset minut chroupá CD a pak napíše že se restartujte. Zkoušel jsem i nabootovat z hdd a také to stejné. Máte někdo radu? Děkuji.
Host
Host

Lincoln Six Echo | pát lis 26, 2010 8:08 pm

Re: Problém s instalací OS X

Při bootování musíš držet Option key (alt), zobrazí se ti nabídka nabootování systému z HDD nebo instalace OS X z DVD.
  • iPhone 6s
  • Mac mini (Late 2012) | MacBook Pro (Early 2015)
  • AirPort Extreme 5th gen
Moderator fóra
Moderator fóra

Jamall | pát lis 26, 2010 8:09 pm

Neukaze se zadna nabidka, chtel bych zformatovat, a to nikde nemam prave.

při instalaci nenaběhne nabídka s utilitama pro smazaní disku ani pro výběr partitionu
Host
Host

Lincoln Six Echo | pát lis 26, 2010 8:14 pm

http://www.youtube.com/watch?v=NhLUcng- ... rofilepage

0:25 je ta nabídka (ta se ti nezobrazí jo?)
  • iPhone 6s
Moderator fóra
Moderator fóra

Jamall | pát lis 26, 2010 8:17 pm

Bohužel ne.
Host
Host

Lincoln Six Echo | pát lis 26, 2010 8:20 pm

To je divné. Držíš alt po celou dobu? Já jsem taky instaloval OS X na disk s Win7 a šlo mi to v pohodě. Napadá mě vadné DVD. Ale jsem na Macu poměrně krátce a třeba na toto funguje jednoduché řešení.
  • iPhone 6s
Moderator fóra
Moderator fóra

Jamall | pát lis 26, 2010 8:23 pm

DRžím, zkoušel jsem vše. Nic nejde. Disk je v NTFS, ale to nemá asi vliv. No zkusím ještě nějaké věci a případně se tu ozvu. Zatím dik.
Host
Host

Uživatelský avatar Peko00001 | pát lis 26, 2010 8:53 pm

win 7 si tam dal cez boot camp. Nie? tak isto cez boot camp tam das spat OS
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar h4wk3y | pát lis 26, 2010 10:52 pm

Vloz do PC instalacni DVD OS X.
Vypni pocitac.
Zmackni a drz ALT (option) a k tomu zapni pocitac, ALT stale drz, pak se ti musi ukazat ta nabidka...
Posilene dlouhe dobe zpet u iPhonu - iP5 16GB White, odblok s R-SIM 8+
Macbook Pro 13'' 2.26 GHz
iPhone expert
iPhone expert

Uživatelský avatar schmiedy | pát lis 26, 2010 11:06 pm

To peko0001: vzdyt nema os x, tak nema naistalovany ani bootcamp.
K tematu: No jestli tam byly widle jiz od zacatku a je format hdd jiny nez u Mac, tak mozna ani klavesa Alt nebude podporovana, ne? Ja bych disk asi vyjmul, vlozil do externiho boxu, pripojil k jinemu macu, naformatoval do spravneho formatu a zkusil znova, ale je divne ze proste to dvd nerozbehne. Zkousel si pri startu drzet klavecu C ?? Samozrejme s vlozenym diskem, mel by najet instalacni disk.
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....
Senior uživatel
Senior uživatel

Uživatelský avatar h4wk3y | pát lis 26, 2010 11:15 pm

bootcamp tam musi byt, kdyz tam jsou wokna...

a to s ALTem je dle meho taky blbost, to je jako, kdyz na PC nainstalujes Linux, tak kdyby neslo jit do BIOSu...
iPhone expert
iPhone expert

Uživatelský avatar pajap | sob lis 27, 2010 12:06 am

Vypnout počítač. Vložit instalační DVD. Držet klávesu C a restartovat. Nabootuje se z DVD a budeš moci nainstalovat MAC OS X, resp. nastavit startovací disk na MAC OS X.
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

Uživatelský avatar kosmonaut | stř pro 29, 2010 2:20 am

Pokud je mi známo, tak EFI (obdoba BIOSu u obyčejných PC) je uložena na speciálním systémovém diskovém oddílu. Pokud je celý HDD zformátován na NTFS, může být funkcionalita EFI narušena (i když se mi nezdá, že by to bylo tak jednoduché - odrovnat takhle jednoduše celý stroj) - řešením by mohlo být zformátování pomocí nástroje Disk Utility - buď na jiném Macu, nebo, pokud nemáš přístup k Apple počítačům, zkusit rozjet z instalátoru Mac OS X na obyčejném PC (při správné konfiguraci HW by se měl rozjet) anebo zkusit nějaké distro Hackintoshe.

h4wk3y: ne, bootcamp tam být nemusí.. V práci spravujeme iMacy se 3 systémy - Fedora, Mac OS a Win XP... A bootcamp tam není:)...
iPad Mini 32GB, iOS 7.0.3, iPhone 4 16GB, iOS 7.0.3, AppleTV 2, FW 5.0, iMac 27" 10.9
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

Uživatelský avatar djlucas | stř pro 29, 2010 10:14 am

podle me je blbost aby disk ktery je naformatovany jako NTFS nejak porusil EFI .. EFI by mel byt ulozen nekde v nejake flash pameti ktera je primo na zakladni desce.. to by nemelo mit s HDD nic spolecne.. je to stejne jako u Biosu ten je taky na nejake flash pameti mimo HDD... tim co pisete tak vlastne rikate ze jakmile vytahnu nebo vymenim HDD tak mi EFI bude blbnout ale ne z dusledku vytahnuti ale z dusledku nekompatibility s pritomnym HDD .. a pokud vim tak EFI s NTFS nema problem :) jedine me napada ze problem bude nejspis s tim jak ma HDD vytvoreny oddil jestli pouziva tabulku MBR nebo GUID .. OSX vyzaduje na beh tabulku GUID a tu windows moc dobre nebere takze disk je asi s tabulkou MBR..

moje doporuceni..

vypni PC.. pak jej zapni a hned zmackni ALT a drz.. samozrejmne v mechanice musis mit original disk s MAC OSX.. ukaze se ti nabidka pro bootovani spusti boot z DVD pockej az vse nabehne.. tohle ti musi bezet .. v instalaci muzes pustit Disk Utility a disk naformatovat...
Macbook pro
iPhone 5S 16GB White iOS 9
Starý pes fóra :)

Uživatelský avatar h4wk3y | stř pro 29, 2010 10:22 am

kosmonaut píše:h4wk3y: ne, bootcamp tam být nemusí.. V práci spravujeme iMacy se 3 systémy - Fedora, Mac OS a Win XP... A bootcamp tam není:)...

no ale je to zbytecne slozitejsi a nechapu, proc by to tak nekdo delal, kdyz je tu prave Boot camp :D
iPhone expert
iPhone expert

Uživatelský avatar kosmonaut | stř pro 29, 2010 10:47 pm

djlucas: máš pravdu, to co jsem psal, se týká EFI loaderu, tedy zavaděče... omlouvám se za mystifikaci.

h4wk3y: bootcamp ti dovolí přidat další OS, ale jen jeden. Když potřebuješ tripleboot, tak to tak snadno přes bootcamp nelze.
iPad Mini 32GB, iOS 7.0.3, iPhone 4 16GB, iOS 7.0.3, AppleTV 2, FW 5.0, iMac 27" 10.9
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

Uživatelský avatar djlucas | čtv pro 30, 2010 1:38 pm

takze aby jsme si to shrnuly..

Mas tam nainstalovane Windows na celem disku a disk je v NTFS (pochopitelne) windows ti jede bez problemu.

Chces tam dat i OSX. Pokud se nemylim tak by jsi mel mit dve originalni DVD co jsi dostal k MacBooku..

1. Takze mej nastartovany Windows a vloz do MacBooku original DVD (napsane by tam melo byt: Mac OS X Install DVD) Windows by ti mel ukazat Instalaci BootCampu to zrus..
2. Restartuj Macbook a jakmile uslisis ten Applovsky zvuk startu PC (takovy zvon jakoby) tak stiskni a drz klavesu ALT
3. Melo by se ti ukazat nabitka na bootovani.. mel by jsi tam mit Disk oznacen Windows a Ikonu CD s napisem Mac OS X install tak sipkou do strany oznac CD a dej Enter.
4. Chvilku pockej ukaze se ti Jablicko a podnim krouzici kolecko.. :) to znamena ze se nacita instalace cili musis pockat..
5. Az nabehne instalator ukaze se ti volba jazika das klasicky english.. a das dalsi
6. Pak se ti nahore ukaze lista.
7. Klikni na Utilites a Disk Utility
8. Tam vyber disk v Macbooku.. klikni na nazves vyrobce disku ne na disk kde je Windows nebo jak to mas pojmenovane.. Dale v pravem okne najdi a klikni na Partition.. vyber ze chces pouze 1 partition a dole klikni na Options a vyber GUID.. a jako format dej Mac OS Extended (Journaled) a nasledne dej Apply a pockej az se vse provede.
9. Az se vse provede muzes zavrit Disk Utility a pokracvat v Instalaci ;-)

Tak a ted mi prosimte napis ke kteremu bodu se maximalne dostanes...!!!
Macbook pro
iPhone 5S 16GB White iOS 9

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required

Zpět na Mac OS X a vše kolem něj