Tohle je přesně důvod, proč nepoužívám Safari. Po pár hodinách si vzalo 1.5 GB (z 5-ti GB), což je prostě moc a tím pádem se všechno začalo swapovat – v dnešní době nepřípustné.
Uvazujte s tym, ze spravu pamati ma OS X odlisnu od Windows a jej principom je udrzovat pamat skor zaplnenu ako prazdnu, pricom ak cokolvek pozaduje pamat, az VTEDY to managment pamati riesi.
U nejnovějších verzí tohle dělá prakticky každému. Já musím každý den alespoň 2x odstřelit proces "Safari web kontent" v Activity monitoru, protože se to prostě nedá. Souhlasím, že paměť by se měla využívat co nejvíce, je zbytečné mít volnou paměť. Nadruhou stranu, pokud se mi už swapuje 2 Gb a OS X ne a ne to uvolnit, tak je něco špatně. Snad tohle hodně rychle opraví...
taky budu upgradovat na 8GB Ram, a to ASAP. Když mám otevřenou 1 záložku a Activity Monitor ukazuje, že si Safari usurpuje 900MB paměti, nic jiného mi asi nezbývá, protože Chrom používat nebudu, ani kdyby mi za to měl Google platit.
Safari si všechno co prohlížíte cache(uje) do paměti, dokud jí má volnou. Můžete tak mít otevřený třeba jen jeden tab, ale projet s ním mnoho stránek a přesto se spotřeba paměti, kterou Safari využívá dostane do závratných výšin. Naprostá většina prohlížečů si ukládá nejnutnější data do RAM paměti a zbytek na hard disk. Safari to dělá také, jen toho do té paměti prostě ukládá mnohem víc.
Update:
Napsal jsem v Automatoru service, který umožňuje z jakéhokoliv okna v OS X, při jakékoliv práci kterou právě děláte uvolnit operační paměť pomocí ukončení procesu Safari Web Content. Je to tedy stejné, jako kdyby jste ho odstřelili v Activity Monitoru, ale jde to udělat jen na dvě kliknutí popřípadě klávesouvou skratkou.
Postup: 1. - Spusťte Automator 2. - Vyberte vytváření "Service" 3. - Po levé straně je seznam akcí. Vyberte dvojklikem "Quit application" 4. - V pravém okně rozklikněte seznam aplikací, úplně dole je položka "Others" 5. - Navigujte na aplikaci Webprocess (System -> Library -> Private Frameworks -> Webkit2.framework -> Webprocess.app) 6. - Odškrtněte "Ask for changes" 7. - Service receives selected vyberte "no imput" in "Any application" 8. - File -> "Save as" a pojmenujte si tu službu jak chcete (například "Reset Safari Web Content"
A mělo by být hotovo. Nyní pokud budete potřebovat uvolnit paměť, tak v horní liště klikněte vedle "jablka" na název aplikace - > Services a vaší službu. Tím se restartuje proces Safari Web Content, uolní se paměť a taby, které máte otevřené se znovu načtou.
Žiju v Dublinu, tady stojí v hospodě pivo 5-6 Euro Fakt do toho chceš jít? Já si další 4 gb ramky taky pořídím, ono sice tohle uvolní třeba 1GB paměti, ale když mi pak jede Cinema 4D, tak to stejně moc nepomůže :/
Tak jsem si dneska v alze koupil 2x4GB od Corsairu, cena 1090kč za obě dohromady. Nainstaloval jsem bez problémů, ale ať se snažím jakkoliv, nemůžu těch 8GB zaplnit. Možná by bývalo stačilo upgradovat jenom na 6GB, ale takhle to mám alespoň z krku definitivně
OT: kdyby měl náhodou někdo zájem o ty 2x2GB, co byly v MacBooku původně napište PM Jinak si s nima budu moct tak maximálně podložit stůl...