iPhoto vs. Aperture

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

Uživatelský avatar h4wk3y | pát čer 05, 2009 12:28 pm

iPhoto vs. Aperture

Zdar, chci se zeptat, co radsi pouzivate jako vasi hlavni photo knihovnicku? :D
A hlavne me zajimaji duvody pro vase rozhodnuti...
a nebo kdo popripade pouziva oboji, tak proc?..
Nejak s enemuzu rozhodnout...
Diky za rady a namety
Posilene dlouhe dobe zpet u iPhonu - iP5 16GB White, odblok s R-SIM 8+
Macbook Pro 13'' 2.26 GHz
iPhone expert
iPhone expert

Uživatelský avatar dodo_mt | pát čer 05, 2009 12:50 pm

Re: iPhoto vs. Aperture

Ja mam iPhoto to druhe ani nepoznam... :) na tych mojich par fotiek mi iPhoto bohate staci...

dodo
Apple iPhone 5 32GB White | iOS 8.1 - no JB | Orange
Apple iPad 32GB Wifi White
Apple Mac Mini i5 2.5GHz | Mind 2011 | SSD Crucial M4 128GB + HDD 500GB | Fusion Drive | 16GB Ram
Apple Keyboard (Wireless)
Apple Magic Mouse

Apple MacBook 13" | 2008 - dead
Starý pes fóra :)

Zahradník | pát čer 05, 2009 1:08 pm

Lepší je samozřejmně Aperture. Ale v profesionální praxi je standardem spíš Adobe Photoshop.

Uživatelský avatar Rumsound | pát čer 05, 2009 2:04 pm

Jsem co se fotek tyka amater, takze profi upravy se me netykaji. Jako knihovnu pouzivam Picasa for MAC a jsem zcela spokojen. Nejakou dobu jsem pouzival iPhoto a musim rici, ze je to jediny produkt Apple, na nejz jsem si proste nezvykl a nevyhovuje mi. Jako hlavni problem bych videl, ze kdyz mam fotky na serveru v ramci site, tak jakmile server neni dostupny (jsem s notebookem nekde uplne pryc), otevru iPhoto a omylem kliknu na nahled fotky, ktera je na tom serveru, iPhoto se totalne zakousne na hlasce Connection Failed a nezbyva nez Force Quit. Picasa se takhle nechova, zobrazi vsechno i kdyz zdrojova fotka neni. Znovu opakuji, ze profesionalnim upravam fotek nerozumim, takze to berte jako pohled amatera :)
iPhone 4 16GB iOS 6.1 no JB
iPhone 3G 8GB Black iOS 4.2 no JB
iPhone 1st Gen 8GB fw3.1.3 - JB by Pwnage Tool
iPad2 16GB wifi iOS 6.1 no JB
MacPro 2xQuadCore 2,4 GHz - 18GB RAM, OSX 10.8.2
MacBookPro 13, Mid 2012, OSX 10.8.2
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

mike0007CZ | pát čer 05, 2009 2:30 pm

iPhoto je ořezaná verze Aperture, které má více možností úprav fotek, exportu, přípravy alb, knih atd. Pokud fotíš kompaktem do jpg, určitě ti bude stačit iPhoto. Pokud používáš zrcadlovku a fotíš v RAW fomátu, pak si určitě kup Aperture.
Fantastické na obou SW je, že pouze ukládají změny, které jste s fotkou provedli, takže se kdykoli můžete vrátit k originálu. Aperure navíc podporuje hromadné změny, např. upravím vyvážení bílé na jedné fotce, a pak je přenesu na ostatní.
Knihovny obou SW jsou samozřejmě integrovány do systému.
Na mujmac bude seriál o Aperture (zatím první díl). Photoshop umožňuje samozřejmě víc věcí - koláže, masky, vrstvy atd., ale to je jiná kategorie - na správu fotek se ale vůbec nehodí.
iPhone 4S 16GB WiFi, iPad Mini 32GB WiFi, iOS 7.0.4
MacBook ALU 2.4/4/320, OS X 10.9
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Uživatelský avatar joxerveliky | ned čer 28, 2009 11:16 am

Aperture je profesionální program pro správu fotek a jejich decentní úpravy. Photoshop je program pro editaci jakéhokoliv grafického výtvoru (výborně se na něm tvoří třeba fotomontáže). Proto bych aperture nestavěl na jednu rovinu s photoshopem.
Jinak já od začátku používám Aperture 2, je tedy složitější než iPhoto, ale má více možností, a je téměř geniální pro naprosto dokonalou správu veškerých "foto akcí". Myslím, že třeba pro svatební fotografy je naprostou trefou do černého. Profesionální fotograf má focení v ruce, proto když fotí tak už ví, co dostane a nepotřebuje fotky nijak brutálně editovat. Ale Aperture právě nabízí takovou tu jemnou dolaďující editaci, a pamatuje si dokonce každý krok provedený na fotografii. Export nabízí potom v mnoha podobách. Je to prostě senzační nástroj.
Mac Mini Late 2012 Core i5, OSX 10.9.5
iPhone 4s 64GB, JB iOS 9.0.2
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar h4wk3y | pon čer 29, 2009 12:13 pm

jojo.. taky jsem pote presedlal na Aperture...
ale jelikoz mi nejaky mily spoluobcan odcizil muj MacBook vcetne TimeMachine disku, tak uz stejnak nemam co upravovat.. a ani na cem..
Posilene dlouhe dobe zpet u iPhonu - iP5 16GB White, odblok s R-SIM 8+
Macbook Pro 13'' 2.26 GHz
iPhone expert
iPhone expert

Uživatelský avatar haasteren | pon čer 29, 2009 12:26 pm

Photoshop je na upravu a APERTURE je hlavne katalogizer ... Pokud bys chtel porovnat neco s APERTURE od ADOBE tak potom muzes jedine : APERTURE vs LIGHTROOM. Kazdopadne APERTURE je nejpsi nastroj na spravu fotek co znam ... Urcite se za ty penize vyplati ...

Uživatelský avatar joxerveliky | pon čer 29, 2009 6:55 pm

h4wk3y píše:...ale jelikoz mi nejaky mily spoluobcan odcizil muj MacBook vcetne TimeMachine disku, tak uz stejnak nemam co upravovat.. a ani na cem...

... pláču s tebou, taky jsem přišel o svůj macbook :cry:
Mac Mini Late 2012 Core i5, OSX 10.9.5
iPhone 4s 64GB, JB iOS 9.0.2
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required

Zpět na Programy a hry pro Mac OS X