Já to stejně pořád nechápu. Hudební vydavatelsví přeci chtějí prodat co nejvíce hudby. Proč se tedy tak brání tomu, aby dali lidem ten nejjednoduší nástroj, díky kterému mohou k hudbě přijít?
Je přeci naprosto jasné, že i v Česku (nebo Slovensku), kde legální nakupování hudby, filmů, aplikací zatím pořád moc "neletí", by se našlo spoustu lidí, zákazníků, kteří by si její hudbu koupili. Je přeci lepší dát společnosti 30% z prodané písničky či alba (nevím, kolik si Apple v tomto případě bere), než neprodat nic.
Beru to podle sebe. Když jsem byl v Česku, chtěl jsem nové album své oblíbené kapely nebo zkouknout nový film, musel jsem ve většině případů sáhnout po (i když v ČR legálním) stáhnutí. Hudební CD jsem ve fyzické podobě nechtěl, videopůjčovny, no radši nekomentovat. Jenže teď žiju v Irsku, Apple tu prodává hudbu a filmy a není nic jednodušího a pohodlnějšího, než kliknout a virtuálně si půjčit/koupit film nebo koupit hudbu.
Je jasné, že spousta lidí bude "nelegálně" stahovat vždycky, ale i kdyby 5% lidí začalo hudbu kupovat, tak se jim to vyplatí. Proto z té byznysové stránky nechápu, proč se o to vydavatelství (a to ještě to, které prodává výhradně dechovou hudbu), pokouší o tento krok až teď.
Jinak orientační ceny v Irsku:
Pivo v baru: €5
Nové hudební album (Beyoncé, 4 (2011): €9,99 = 1,998 piva
Starší hudební album (Eminem, The Eminem Show (2002)):€7,99 = 1,598 piva
Nový film prodej (Machete (2010)) :€13,99, HD verze €16,99 = 2,7/3,3 piva
Starší film prodej (Harry Potter a Kámen mudrců (2002)): €9,99 = 1,998 piva
Starší film pronájem* (Harry Potter a Kámen mudrců) : €2,99 = 0,598 piva
Starý film prodej (Ace Ventura, Zvířecí detektiv 1994): €3,99 = 0,798 piva
Starý film pronájem* (Ace Ventura - Zvířecí detektiv): €0,99 = 0,198 piva
* pronájem filmu :
Po stažení máte 30 dní na shlédnutí filmu, nebo 48 hodin po té, co film rozkoukáte, Poté zmizí z vaší iTunes knihovny
Tohle není od někud zkopírované, to jsou ceny, které jsem teď našel a vypsal