V decembri u nás na fóre prebiehala anketa, kde ste uviedli desať vašich najpoužívanejších aplikácií na vašich iDevice.
Zúčastnilo sa jej viac ako 35 ľudí.
Podarilo sa mi to nejako vyhodnotiť a tu je rebríček:
Safari 21
Mail 21
Facebook 15
iPod/Hudba 13
Messages 9
Reeder 8
App store 8
GoodReader 7
Twitter 6
iBooks 6
1password 5
Pokúsim sa to nejako okomentovať. V prvom rade ma prekvapilo, že toľko ľudí uvádza servisnú aplikáciu App Store. Osobne ju považujem za niečo ako keby som uvádzal Settings.
Od začiatku mi bolo jasné, že veľmi vysoko sa umiestnia Safari, Mail, iPod, Messages, Telefón. Niektorí múdro usúdili, že Messages a Telefón netreba uvádzať - ide totiž o mobilný telefón a je skoro samozrejmé, že ich používa určite každý z nás. Rovnako by som tam zaradil aj Contacts a tú neuviedol nikto pretože je integrovaná v Telefón.
Takže ako prvé sa umiestnili Safari a Mail. Túto pozíciu by im nič nezobralo ani keby sa čo dialo. Potvrdilo sa nám teda, že kladiete na tieto aplikácie dôraz a bez nich by to nebol iPhone.
Z inštalovaných aplikácií je suverénom Facebook pričom jeho konkurent Twitter stratil viacerými aplikáciami pričom štandardná sa nakoniec do nášho vyhodnotenia dostala.
Reeder potvrdil svoju vysokú kvalitu a napriek tomu, že málokto používa RSS, tak v našom rebríčku je nakoniec pomerne vysoko. Ukazuje to, že by táto aplikácia mohla byť zaujímavá aj pre ďalších ľudí, ktorí používajú Safari ale chceli by si informácie čítať v rozumnejšej forme a komfortnejšie.
GoodReader sme na iphone.cz silne propagovali a aj tu si drží miesto ako univerzálny Cloud klient a čítačka bežnejších formátov súborov.
Na záver sa ešte umiestnil iBooks, čím sa iPhone zaraďuje za slušný nástroj na čítanie eBookov. V ankete bola uvádzaná aj Stanza, no tá samozrejme stráca na tom, že nie je až tak známa.
Nakoniec sa sem prepasíroval 1Password, zrejme vďaka priaznivým referenciám jeho používateľov. Rozhodne stojí za pozornosť.