rony | sob led 22, 2011 7:10 pm
uvedomte si, ze nie je dolezite, co vy chcete a co by bolo podla vas lepsie. Zaradenie fotaku alebo nezaradenie je v prvom rade otazka biznisu a vypoctov rentability tohto kroku z pohladu vyrobcu. mozete sa aj pokrajat ale ak vyrobca usudi, ze
jeho celkove naklady neprinesu pre neho vacsi zisk a naopak zvysia jeho reziu, tak to nezaradi.
Vy si asi stale myslite, ze taka kamerka je prkotina za 5-10 dolarov ako suciastka a ze by ste to zvladli. LENZE, treba premyslat, ze ak to pridam k celku, kvapku po kvapke, VZDY kazda kvapka musi mat VYSSI zisk ako naklady na danom vyrobku.
Predstavte si to takto: Apple prida do ipadu kameru. To znamena o dalsiu suciastku viacej. To znamena dalsie naklady typu zmluva s dodavatelom, kontrola kvality, proste cela logistika okolo toho, zabezpecenie dodavok - blba kamera moze zablokovat celu vyrobu.. potom to predas a zistis, ze sa to kazi a kvoli tomu musis vybavovat reklamacie ipadov kus za kus, ludia nadavaju.
V skutocnosti, ked nie je kamera, nie su problemy. Ak si Apple spocita, ze mu pridanie kamery zvysi zisk, tak ju prida. Nejake kecy, co piseme my, ze "my by sme to vyuzili". Mno ludia ja by som vyuzil aj osobnu raketu na vylety k Marsu. Takze Apple vyvinul Facetime ako software pre kameru. Evidentne sa snazi naviazat ludi na svoje technologie a az vtedy mu z toho "vidiet" nejaky zisk.
Pozerajte na to s touto logikou a budete vediet, kedy je na tu, ktoru vec uz cas, aby bola.
Na tomto stroskotavaju vsetky prilis zlozite vyrobky, vybavene vsetkym moznym. Su zlataniny technologii, kazdy kusok v nich je totalna spicka ale hrozi u nich, ze su obrovskou zatazou na vyrobcu - zvladnut dodavatelov tych drobnosti, zvladnut kvalitu, niest zataz servisu, reklamacii.
Ked sa zle rozhodnes, tak suciastka za par dolarov ti moze kludne urobit straty geometricky vacsieho razu.
Neviem, co spekulujete este o kamere. V momente ako vysiel Facetime pre iOS, tak bolo jasne, ze RAZ bude kamera aj v iPade. Ja osobne som cakal, ze nejaky treti vyrobca sa pokusi vyrobit kamerku do DOCK konektora ale evidentne narazil na to, ze sw podpora v iOS na iPade zrejme nie je schopna taketo kamerky vyuzit.