Ahoj,
téměř tři týdny vlastním iPad2 3G (32GB) a předtím jsem první verzi neměl, ani o ní neuvažoval. Proč jsem o něm najednou začal přemýšlet bylo z několika důvodů:
- novinka na webu (myslím, že zrovna tady) a zájem o to, co přinese nová verze, respektive až to mi nasadilo brouka, ve smyslu zabývat se otázkou "a proč vlastně ne?";
- dosavadní spokojenost a zkušenost s iOS na iPhone 3G (až na tu rychlost);
- představa o částečné náhražce NB, tedy využitelnost na krátké, případně i delší cesty s minimální zátěží zavazadla a bezkonkurenční životností baterie (kromě PC mám služební NB, který na soukr. věci nelze použít a bez nabíječky s ním beztak nikam nikdy nevyjdu a ta váha?);
- nutnost být přikovanej k PC i při brouzdání na internetu, chatování a jiných podobných činností, u kterých není nutné, aby hučela 500W skříň a svítil 22" displej;
- udělat si radost něčím ne zcela běžným, co funguje jak má, navíc od výrobce, kterému věřím;
- a v neposlední řadě i tohle fórum, kde jsem načerpal spoustu informací, nebo se k nim prostřednictvím Vašich příspěvků dostal - děkuji za vše!
Před samotnou koupí jsem si byl obě generace iPadu postupně v obchodě trochu osahat. Z fotografií, popisků, ani promo videí nepoznáte, jak se s ním bude pracovat zrovna Vám - jak se drží, jak reaguje, jen že se Vám líbí.
Nekoupil jsem si k němu SmartCover. Ze zkušeností uživatelů s náchylností povrchu zadní strany jsem vyvodil, že při věčném opírání o jedno místo a šoupání se daná hrana lehce a brzy odře, nehledě např. na volné nošení v batohu. Koupil jsem tedy rovnou tašku na rameno, zmiňovanou
Gollu, ale v bílém provedení (750 - 820 Kč) a dávám si pozor, kam tu "placku" pokládám. Časem příslušenství možná rozšířím o obal, který mi bude tvořit šikmou podporu pro lepší čtení a psaní na stole a zároveň nebude škrábat žádné hrany, případně i něco jako neoprénový obal pro volné hození do batohu.
Síťový adaptér je na první pohled nerozeznatelný od adaptéru k iPhone. Má na sobě jen jiný nápis (10W .....) a možná o nějakou desetinu širší kabel s hranatější koncovkou na straně USB.
Nutnost prvotního připojení k iTunes mi nevadila. Aktivace zařízení je jak lusknutí prstem. Beztak se s iPadem bez PC v budoucnu neobejdu a tendenci rozbalovat krabici hned ve vedlejší kavárně k natočení "unboxing" videa jsem neměl. Pěkně jsem si počkal až na doma, což ve výsledku dopadlo tak, že jsem novou brašnu vyzkoušel až následující den pro nedostatek času. Ta pekelná věc jakoby po člověku neustále křičela: "
vezmi mě do ruky a šoupej po mně prstama".
První dojmyKdo iPad v životě nedržel v ruce, toho určitě ze začátku překvapí, kromě designu, okamžitá zpětná vazba zařízení na veškerá gesta a soudě, dle reakcí mého okolí, i displej samotný. O jednoduchosti ovládání a plynulosti ani nemluvě. Tohle je myslím věc, která lidem činí velké potěšení - funkčnost - a tak by to mělo být se všemi výrobky.
Plochý design v lidech vzbuzuje falešný pocit, že iPlacka je lehká jako pírko, tedy spíše nemile překvapí svou hmotností. To je další věc, kterou z letáku nevyčtete a týká se obou generací iPadu. Z mého pohledu jde o zvyk a stoh papírů, případně netbook, taky zrovna nelevitují.
PoužíváníTrochu mě nakousala zdejší diskuse o vadném podsvícení. Asi ještě hodím příspěvek do vedlešího fóra, protože to není můj případ. Před spaním občas z postele streamuju TV nebo videa (TV přes iDVBViewer a videa přes aplikaci Air Video) v úplné tmě a žádné extrémy v podobě osvícených okrajů se nekonají.
Při čtení zpravodajských webů, jako iDNES, je sice občas příjemnější zoomovat na dané odstavce, ale písmo je čitelné i bez toho. Výhoda zoomu - nenamáháte si oči a nevidíte přiblblé reklamní bannery okolo. Přijde mi rozlišení displeje, na letáku nic neříkající, dostačující až teprve v praxi. Retinou zmlsaný ještě nejsem.
Ovládací prvek, který mi chybí je oddělení "Lock Screen" tlačítka od Mute. V nastavení si lze funkci přepínacího tlačítka na boku zvolit - buď k zamezení automatické rotaci displeje nebo jako klasické Mute (defaultně). Opravdu by se hodilo je mít odděleně. Ale! I na toto zřejmě mysleli. Oproti iPhone 3G má tlačítko na snížení hlasitosti funkci rychlého ztišení, kdy při trochu delším přidržení, dojde ke ztišení zvuku dané aplikace na nulovou hodnotu jako stáhnutí okénka v autě.
AplikacePolo-Multitasking - tak bych reálně danou funkcionalitu na iPadu nazval, neboť se stále nejedná o plnohodnotný MT, jak ho známe z osobních PC. Skokem na Home Screen, případně přepnete-li se mezi aplikacemi při přehrávání videa, proces se ve skutečnosti zastaví a to samé platí pro některé aplikace typu budík atp. Není to nijak zvlášť omezující, přepínání je bleskové, ale je třeba s tím počítat!
Velikou výhodou je vzájemná kompatibilita iPhone aplikací. Doufám, že to většinu vývojářů trkne a budou své aplikace přizpůsobovat i našim destičkám, k tomu jim napomáhej bůh. Ámen
Tak a na závěr bych ještě rád zmínil dvě nemilé věci, se kterými se jako majitelé nového iPadu zřejmě setkáte:
1.Lidé - otravné otázky typu "
proč sis to koupil", "
umí to tohle?" a "
to ani neumí telefonovat, i když je tam SIMkarta?" nebo neustálé pohledy kolemjdoucích, to jsou věci, které je třeba někdy vytrpět a přejít s chadnou hlavu. Je to jistá daň za tuto "imidžovku", která snad časem poleví.
Obětoval jsem hodně volného času tomu, abych si ujasnil své potřeby oproti možnostem využití tohoto zařízení, stejně jako jsem to udělal před lety před koupí telefonu.
Udělejte to také!2. Návykovost - teď myslím na rychlost zařízení, protože o to víc vnímám, jak je iPhone 3G, s předposledním firmwarem, dnes již naprosto nedostačující kus HW a všechno na něm trvá moc dlouho. Doufám, že se něco podobného nebude časem konat i na iPadech - degradace jinak rychlého zařízení neoptimalizovaným firmwarem!
Uff