Jirkus:Mě se zdá, že se snažíš to zařízení vidět, někde kde nepatří (viz. pasáž, že si člověk raději koupí netbook). Netbook je přeci jenom zařízení na práci, iPad ne. Je to zcela jiný druh zařízení. Myslím, že žádný manager si nekoupí rozvrzaný netbook za 6 tisíc a bude s ním chodit na obchodní jednání. To není moc reprezentativní a ani pohodlné. Navíc tam nebude na tom stroji pracovat, ale něco prezentovat, ukazovat atd. Když už tak třeba MB Air, nebo nějaké 12" Vaio. Navíc myslím, že tyto "obchodní" jednání managerů, obchoďáků zastane i iPad - Prezentaci na tom pustíš, případně taky upravíš. Fotky produktu ukážeš, údaje o prodeji různé tabulky a co já vím co všechno taky..iPad bude jednoznačně reprezentativní. Navíc necháš ho kolovat mezi kolegy a každý si ty fotky či jiný obsah pohodlně prohlídne a nemusí se všichni mačkat u malého netbooku a trefovat miniaturní tlačítka..
Další profesionální využití je třeba u fotografů. Ten prostě bude mít na iPadu svoje portofolio, dá iPad do ruky klientovi a podívej se. Určitě tady bude hrát nějakou roli i ten "feeling", že ty fotky "drží v ruce". Toho profesionálního využití se dá najít určitě daleko víc, jen to chce popustit uzdu fantazii. Může se zdát, že některé firmy tato zařízení využijí úplně jinak. Nechají si prostě napsat úzce zaměřenou aplikaci pro své potřeby atd..Již teď myslím apple ve svých obchodech testuje iPod touch, jako jakýsi terminál, který používají zaměstnanci či co. Viděl jsem projekt, který z iPhonu/iPodu dělá platební terminál pro platbu kreditní kartou - pěkná služba, myslím, že nyní běží v USA testovací provoz. Nic z toho by mě před třemi lety při uvedení iPhonu nenapadlo.
Něco podobného může a nemusí nastat u iPadu. Čas ukáže, kam to bude směřovat a jak se to nakonec vyvine, zda iPadu bude či nebude úspěšný. Podle mého názoru iPad není slepá vývojová větev, ale opět ukazuje směr, ale zcela někam jinam, než to dělal iPhone.
Podobné soudy, jako nyní padaly i v případě uvedení iPodu v roce 2001, tak i v případě iPhonu v roce 2007. Podívej, kde jsou ta zařízení dnes.
Otázka ceny je pro každého relativní. Navíc si myslím, že iPad nebude stát 20 000 Kč. Já bych si tipnul, že základní verze u nás půjde pořídit za cca 13 - 14 000 Kč.
Jak již tady mnohokrát padlo iPad není určen pro práci. Stačí se mrknout na videa na apple.com, které představují základní aplikace iPadu. Mrkni se, nikde se tam nepracuje. Ten člověk, vždy sedí někde na sedačce, před sebou kafe a na klíně iPad. To je přesně ono - žádná práce, relax a pohoda.
Každopádně tvůj názor je zajímavý, ale já na to mám trošku odlišný pohled. Samozřejmě netvrdím, že iPad je dokonalý a nebudu ani tvrdit, že je to "totálně cool věc a lepší není", ani ti nebudu vymlouvat tvůj pohled na věc.
Ad "ovčí chování":Taky jsem se dnes nasmál, když jsem na zahraničních webech viděl videa ze zahájení prodeje. Jak první zákazníci za bouřlivého potlesku a povzbuzování personálu vstupují do apple storů. Smál jsem se dlouho, tady je ta "masírka" opravdu řádná. A nebo taky jiný kraj, jiný mrav. Američané jsou obecně takoví happy a ze všeho "excited".
Uff, doufám, že to někdo dočetl až do konce.