Chceš negativa, tak OK.
Negativa ale nebudou na výkon, ten má Air na rozdávání. Mám Air od včerejšího večera, ale už prvotní náčítání her je oproti 4.gen vcelku znatelnější a to už je co říci, protože ani na 4.gen jsem si po výkonostní stránce nemohl jedinkrát stěžovat. Co se týče samotného chodu v menu a veškerých reakcí, ty jsou subjektivně o něco rychlejší, než na 4.gen. Pokud máš iPad Mini a s Keynote je to brzda, tak bych řekl, že na Airu bude rozdíl mnohonásobně znatelný. Potenciál Aira se projeví právě při náročných operacích (editace, export videa) a nebál bych se, kdyby si neporadil i s objemnými prezentacemi v Keynote, nicméně to je jen má dedukce, v praxi to může být jiné. Otázkou je, že samotný Keynote na iOS je natolik optimalizován, aby si dokázal s tak objemnými prezentacemi poradit. Pokud není vyladěn SW, pak to může na sebelepším HW šlapat otřesně. Jestli chceš vyloženě vědět, jaké to bude, tak ulož prezentaci na nějaký server, pošli mi odkaz a já to klidně testnu.
Mimo výkon vidím malé negativum v podobě zvukového projevu, ale tam je to částečně má chyba, že si zakreji jeden z reproduktorů a zvuk je poté plechovější, musím si hold zvyknout. Trochu mám dojem, že ekvalizér v Airu táhne do takového divadelního či koncertního prostředí, jako by se zvuk odrážel. Další negativum vidím v tom, že všechny předchozí generace mi přišli robustnější, ale to je prostě dáno tím, že Air je fakt lehká placička, takže to jsou jen mé pocity, nikoliv obecná fakta. Také mi subjektivně příjde, že Air je více náchylnější na otisky prstů, než předchozí generace, možná si to namlouvám, ale ten pocit prostě mám. Dále bych řekl, že Air je méně klouzavější po displeji. Popravdě nelze Airu nic obecně vytknout, pokud nechytneš kousek se špatným displejem či nějakou HW vadou.
Kdybych měl shrnout, zda se mi přechod ze 4. generace vyplatil, tak ano.
+ nižší hmotnost (priorita)
+ větší kapacita (priorita, se 64GB jsem byl na hraně)
+ vzorové podsvícení a homogenita displeje, černá velmi hluboká bez spozorování podsvitu
+ při minimálním jasu jsem zpozoroval poměrně vyšší kontrast (4. gen měla vyšší úbytek kontrastu)