rony | čtv dub 14, 2011 1:22 pm
Otazka je, aky k tomu ma Apple vztah. Povedzme, ze si tento biznis rozbehol nejaky GSM operator, ktory ma v ponuke telefony.
Blokacia telefonov ma dva resp. tri dovody:
- chce to operator
- chce to vyrobca telefonu
- chce to stat (resp. hovori do toho zakonmi)
Obaja uzatvaraju zmluvu, kde mozu byt stanovene podmienky kazdej strany v tejto otazke.
Teraz si predstavte, ze v zmluve si Apple nestanovuje ziadne podmienky na odblokovanie telefonov a nechava to volne na rozhodnuti operatora.
No a operator je tolerantny, odblokuje akykolvek telefon, ktory mu donesie klient. Naviac svojim zmluvnym partnerom (predajcom) vytvori pristupy na odblokovanie telefonov. No a niektori z nich si rozsiria sluzby nad bezny ramec a vytvoria si biznis s odblokovanim.
Pokial by teda Applu bolo toto vsetko jedno, tak je to v poriadku.
Velky rozdiel v systeme zablokovania iPhone je ten, ze je to centralny system rieseny technickymi prostriedkami Apple a operatori do neho len vstupuju.
Uplne a radikalne odlisna situacia by vsak bola pokial by niekto neopravnene zneuzil pristupy do tohto systemu. Predstavte si zamestnanca operatora, ktory pracuje v oddeleni, kde sa normalne staraju o odblokovanie telefonov regulernym klientom a toto robia len na zaklade pravidiel, ktore urcuje operator aj v zmysle dohod s Apple. Tento zamestnanec si uvedomil, ze ma pristup k takemuto systemu a tak si urobi "bocak". V tom pripade vobec nezalezi na Apple ale cely problem je v tom, ze zamestnanec operatora zneuzil svoje opravnenia mimo rozsah cinnosti svojho zamestnavatela. V tomto pripade by mohol zamestnavatel aktivne zamedzit tejto jeho cinnosti a snazil by sa odblokovane telefony naspat zablokovat pretoze zamestnanec mal svoj sukromny prijem na jeho prostriedkoch. Priklad: zamestnanec na farme by zobral majitelov traktor a prebehol si polia na svojej farme, potom by si vynosy zo svojej farmy uplatnil na trhu a viacmenej konkuroval svojmu zamestnavatelovi. Vyrobcovi traktora je to prakticky jedno :-)
Co teraz pisem je cista teoria :-)