Cop&Paste v iPhone (hClipboard)

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

Pravidla fóra
V tejto sekcií nájdete hotové návody. Povolené sú len reakcie na znenie návodov (opravy, doplnenia a pod.). Budeme radi pokiaľ napíšete návod a vložíte ho do tejto sekcie. Všetky príspevky musia schváliť moderátori.

Všetky vaše problémy a požiadavky o pomoc smerujte do vhodných sekcií alebo do Poradny.

Uživatelský avatar dodo_mt | sob led 24, 2009 2:02 pm

Cop&Paste v iPhone (hClipboard)

Takže dnes som pre vás spravil jednoduchý návod ako nainštalovať a používať aplikáciu hCilboard v iPhone. Aplikácia umožní použiť funkciu copy&paste v iPhone ktorá iPhone chýba. Aplikácia pridá do vašeho iPhone ďalšiu klávesnicu na ktorej sú funkcie pre kopírovanie a vkladanie textu. Aplikácia sa volá hClipboard a nájdete ju v Cydii. Takže poďme na to.

Obsah návodu:

* Čo budeme potrebovať
* Inštalácia
* Aktivovane aplikácie pre použite v aplikáciach
* Použitie copy&paste v praxi
* Prepnutie do copy&paste klávesnice
* Funkcia prvého tlačítka (Copy)
* Funkcia druhého tlačítka (Copy od do)
* Funkcia tretieho a štvrtého tlačítka (skok na začiatok a koniec vety)
* Copy&Paste medzi aplikáciami
* Popis schránky
* Tlačítko Templates/Šablóny
* Landscape mód
* Záver
* Diskusia na fóre

Čo budeme potrebovať

- Jailbreaknutý iPhone
- Aplikáciu Cydia
- Nainštalovanú aplikáciu hClipboard

Inštalácia

- Spustíme Cydiu
- Ťapneme na Sections
- Nalistujeme a tľapneme na sekciu System
- Nalistujeme si aplikáciu hClipboard

Obrázek

- Ťapneme na Install
- Ťapneme na Confirm

prebehne inštalácia aplikácie do vašeho iPhone

Obrázek

- Ťapneme na Return to Cydia

Hotovo aplikáciu máme nainštalovanú v iPhone

Aktivovane aplikácie pre použite v aplikáciach:

- Ťapneme na Settings/Nastavenia
- Ťapneme na General/Všeobecne
- Ťapneme na International/Medzinárodne

Obrázek

- Ťapneme na Keyboards/Jazyk klávesnice (mažeme si všimnúť že sa nám pridala nova klávesnica hClipboard.)

Obrázek

- Ťapneme na šupátko a zapneme klávesnicu hClipboard

Obrázek

- Hotovo môžeme opustiť nastavenia. Klávesnicu máme aktivovanú.

Použitie copy&paste v praxi:

Aplikáciu vám predvediem v aplikácii YouNote ktorú používam na poznámky.Takže poďme na to.

Obrázek

Prepnutie do copy&paste klávesnice

- Prepínanie do copy&paste klávesnice funguje tak že klasicky prepíname medzi klávesnicami pomocou tlačítka "zemegule" hneď vedľa space/medzerníka.

Obrázek

Funkcia prvého tlačítka (Copy)

- Prvé tlačítko Copy slúži na skopírovanie celého textu ktorý máme v editore

Obrázek

Text sa nám uložil do schránky môžeme vidieť že sa zobrazí začiatok a koniec skopírovaného textu ak je dlhší a nevojde na obrazovku.
Obrázek

Text prilepíme tak že si vyberieme v editore kde ho chceme prilepiť a ťapneme naň v schránke, text sa nám vloží do editoru na určené miesto.
Obrázek

Funkcia druhého tlačítka (Copy od do)

- Druhé tlačítko slúži na vyselektovanie textu ktorý chcem skopírovať.

presunul som kurzor za slovo "paste" a ťapol som na druhe tlacitko.
Obrázek

teraz som presunul kurzor pred slovo "copy" a ťapol som na to iste tlacitko (teda druhé)
Obrázek

vybraný text sa nám skopiroval do schranky
Obrázek

Funkcia tretieho a štvrtého tlačítka (skok na začiatok a koniec vety)

- Tretie a štvrté tlacitko slúži na rýchly skok na začiatok a koniec vety.

skok na začiatok vety
Obrázek
skok na koniec vety
Obrázek

Copy&Paste medzi aplikáciami

- Copy&Paste medzi aplikáciami funguje bez problémov stačí si niečo v jednej skopírovať a v druhej prilepiť.

skopírovaný text v aplikácii YouNote
Obrázek
prekopírovaný text do aplikácie iRealSMSS
Obrázek

Tiež som skúšal kopírovať text do iných aplikácii napríklad do Mailu alebo Safari všetko fungovalo v pohode. Jedine čo sa dá vytknúť tak to že text sa dá kopírovať iba vtedy keď sa edituje teda pri zapnutej klávesnici...staticky text ne skopírujete.

Popis schránky

- Uložených textov v schránke môžete mať viac sú jednotlivo číslovane a môžete ich pohodlne mazať. Stačí "slajdnuť" prstom po texte ktorý chcete zo schránky vymazať potom sa objavy tlacitko Delete a už na stačí len ťapnúť. Mazanie mi však nefungovalo v YouNote neviem sice prečo keď v ostatných aplikáciach (Mail, Safari, Todo, iRealSMS dokonca aj v telefónnom zozname) áno.

Obrázek

Tlačítko Templates/Šablóny

- Skoro som zabudol na posledne tlacitko na copy&paste klávesnici a to na tlacitko vedľa zemegule ktoré slúži na prepínanie sa medzi schránkou a šablónami. Šablónu vytvorite tak že sa prepnete tlacitkom na obrazovku so šablónami a podla návodu vyššie jednoducho niečo skopírujete kopija sa vám uloží do šablón.
Trocha som nepochopil ako to funguje lebo po prepnutí sa spať do schránky šablóna zmizne. Myslel som si že si tam budem môcť urobiť nejaké často používane šablóny... ale nie možno to ešte nemajú dorobené a v najblizsom upgrade to už bude fungovať ta ako ma... teda tak ako by som si to predstavoval ja.. :)

Dnes (25.1.09) bola nefunkčnosť schránky pre šablóny opravená takže už vyzerá že funguje tak ako ma teda šablóny sa ukladajú a ostanú uložené aj pri vypnutí aplikácie aj pri prechode do inej aplikácie...

Obrázek

Landscape mód

- A posledná vec v mojom kratučkom návode je to že aplikácia/klávesnica funguje bez problémov aj v Landscpae móde viz. obrázok nižšie.

Obrázek

Záver

- Záverom môžem povedať len toľko že aplikácia funguje úplne bez problémov (až na to mazanie v YouNote) paci sa mi viac ako podobná aplikácia Clippy ktorá ma "len" funkciu copy&paste. Nedokáže označovať viac ako jeden riadok textu a nemá schránku s históriou.
Dúfam že sa vám návod páčil a bude pre vás prínosom.

Diskusia

Diskusia: http://forum.iphone.cz/viewtopic.php?f=69&t=13722

Updates

25.1.09 - vyšiel update ktorý opravuje problém so schránkou na šablóny viz vyššie.

dodo
Apple iPhone 5 32GB White | iOS 8.1 - no JB | Orange
Apple iPad 32GB Wifi White
Apple Mac Mini i5 2.5GHz | Mind 2011 | SSD Crucial M4 128GB + HDD 500GB | Fusion Drive | 16GB Ram
Apple Keyboard (Wireless)
Apple Magic Mouse

Apple MacBook 13" | 2008 - dead
Starý pes fóra :)
Starý pes fóra :)

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required

Zpět na Ostatní návody