český návod pro použití v pdf

Archiv neaktuálních/nepravdivých/starých/OT zpráv

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

xaver13 | čtv úno 28, 2008 3:24 pm

český návod pro použití v pdf

"Český návod pro použití Apple iPhone" - brožurku - jsem dostal k telefonu, prý je ale také ke stažení na adrese:
http://navodnaiphone.czweb.org/navodnaiphone.pdf
ta adresa ale není funkční. Nevíte prosím někdo o nějaké "funkčnější"? Díky

xslide | čtv úno 28, 2008 6:58 pm

Re: český návod pro použití v pdf

No o jedné adrese vím kde sehnat návod v češtině ovšem nevím jestly sem můžu dát link když jsou na návod autorská práva.
Pokud budeš chtít tak mě napiš soukromou zprávu a pošlu ti link...to platí pro všechny co mají o návod zájem.
Obrázek MacBook Pro 13" 2018, Touch bar
Obrázek iPhone XS Max, black, iOS 12
Obrázek Apple Watch 4, black, 44mm
Moderator fóra
Moderator fóra

xslide | sob bře 01, 2008 9:25 pm

No nic vzhledem k tomu že už jeden uživatel tady návod taky vystavil tak sem dávám taky link na stažení.pokud některý z moderátorů si bude myslet že tím porušuji autorská práva tak link klidně smažte :)

Tady je:

http://www.mobilytomas.cz/navod-na-Iphone.pdf
Moderator fóra
Moderator fóra

boblbe.e | ned bře 02, 2008 8:00 pm

No, co se týče autorského zákona, myslím si, že pokud se jedná pouze o "mechanické přeložení do jiného jazyka", se na překlad práva nevážou, protože se nejedná o umělecké dílo vytvořené tvůrčím procesem autora (max. se váží na vytvořený originál, ale už vidím autora manuálu jak zase nazpět překládá český manuál a zkoumá, zkoumá jestli se jedná o jeho verzi...

Mělo by to tak být, ale pokud vás to zájímá, prostudujte:

http://business.center.cz/business/prav ... /autorsky/

Osobně si myslím, že návod na použití v souvislosti s autorským zákonem, je poslední věc, kterou bych na tomto fóru řešil... :wink:

Ještě ověřím u právníka, ale teď mi nebere foun. Výsledek hned zveřejním.

Kdyby jste potřebovali poradit ohledně autorských práv, napište. Zkusím poradit.

Uživatelský avatar spachal_tmp | ned bře 02, 2008 8:24 pm

Zkus se zeptat, ale myslim si, ze i preklad je autorskym dilem a tim padem je automaticky nasim autorskym zakonem chraneny. A naopak, 'ceske veci' bych tady ve foru resil, vice nez ty zahranicni, uz jen z duvodu velmi lehke postizitelnosti. Autorsky zakon je pekne svinstvo, napriklad jako snad jediny v nasem zakonodarstvi nerespektuje presumpci neviny ap.

Pokud je v navodu uvedeno, ze bez souhlasu autora nemuze byt dilo sireno jakoukoliv distribucni cestou, je to proste jednoznacne definovano. Bohuzel.
Starý pes fóra :)
Starý pes fóra :)

boblbe.e | pon bře 03, 2008 10:57 am

Tak informace potvrzena. Překlad návodu ani verze od původního autora by neměla podléhat autorskému zákonu. Protože:

1) návod ani jeho překlad není uměleckým dílem
2) není ani dílem vědeckým, protože se nedá mluvit o jedinečnosti návodu (jedná se pouze o sepsání a popsání funkcí a možností telefonu)

Programy samozřejmě autorskému zákonu podléhají. V případě, že se autor vzdá svých majetkových práv k dílu, zůstávají mu pouze práva osobnostní. Tz. při dalším zpracování díla by měli upravovatelé uvést celé jméno autora.

V každým případě je to docela síla.
V Praze znám pouze dva právníky, kteří problematice rozumí na 99,9% a dokonce se podíleli na tvorbě autorského zákona, který platí v současné době.

Julek | pon bře 03, 2008 11:33 am

No začneme si tě hýčkat, šikovných právníků není nikdy dost navíc při tom co s iPhony děláme :lol:

.

Respektujte pravidla, pak si u mě můžete stěžovat na moderátory.

Obrázek
Administrator
Administrator

boblbe.e | pon bře 03, 2008 11:54 am

Co s nimi děláme? :mrgreen: S pomocí kámoše otázky ohledně AZ snad budou v poho. 8)

xslide | pon bře 03, 2008 6:02 pm

Takže jsem psal na MobilTomáš kde návod mají a asi na něj mají i aqutorská práva a dostal jsem svolení ho tady zveřejnit...

Takže CZ návod na iPhone najdete zde:

Smazáno dokud se problém s povolením nevyřeší ... Julek
Moderator fóra
Moderator fóra

boblbe.e | úte bře 04, 2008 12:07 am

Se souhlasem autora není co řešit :wink: Dobrá práce...

Tajdik | úte bře 04, 2008 7:41 am

A já se chtěl pustit do překládání, a on to už někdo zmáknul :-) Super. Když budu mít čas, tak to přeupravím do opravdového manuálu po vzoru originálu. Aby se to dalo lépe číst. :-)

xslide | úte bře 04, 2008 5:57 pm

No já jsem už dokoce překládat začal a měl už asi 5 prvních stran včetně všech oprázku s CZ popiskama....ale pak sem dostal to svolení tak sem s tím překládáním taky přestal:)
Moderator fóra
Moderator fóra

JoeMax | čtv bře 06, 2008 4:19 pm

Vzhledem k tomu, že jsem autor já a v návodu je copyright naší firmy a ne Mobilů Tomáš, tak je to dost špatná práce, nemyslíte? Prosím o smazání linků :evil:

testxxx | čtv bře 06, 2008 4:35 pm

JoeMax píše:Vzhledem k tomu, že jsem autor já a v návodu je copyright naší firmy a ne Mobilů Tomáš, tak je to dost špatná práce, nemyslíte? Prosím o smazání linků :evil:

nemuzes si dat copyring na vec ve, ktere jsou obrazky na ktere nemas autorska prava :lol:

JoeMax | čtv bře 06, 2008 4:47 pm

Podívej, tohle není žádný strojový překlad, je to dělané na zakázku zgruntu, přizpůsobené českým podmínkám, s mnoha vlastními obrázky. Zvedá mě ze židle hlavně to, že někdo někomu dá svolení k šíření něčeho, i když na to nemá nejmenší právo...

testxxx | čtv bře 06, 2008 4:54 pm

To by sis mel vyresit s mobilytomas :idea:

My tady nic neporušujem 8)

Uživatelský avatar PetrK | čtv bře 06, 2008 5:15 pm

mno kazdopadne delaj tim pdfkem peknou ostudu, navic je uplne nekvalitni abla bla bla samy stiznosti

fakt bych ho nepustil do sveta, za tohle byhc se stydel
iPhone 3GS 16GB White
http://iphonehry.cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Julek | pát bře 07, 2008 2:23 pm

xslide píše:No já jsem už dokoce překládat začal a měl už asi 5 prvních stran včetně všech oprázku s CZ popiskama....ale pak sem dostal to svolení tak sem s tím překládáním taky přestal:)

Bylo by dobré aby se tu vyjádřil autor, jeden říká že svolení má, druhý zase to chce stáhnout, prosím majitele dokumentu aby mne kontaktoval na email a prokazatelně se k dokumentu přihlásil a napsal mi zda chce a nebo nechce na fóru mít odkaz na dokument..

.

Obrázek
Administrator
Administrator

xslide | ned bře 09, 2008 7:50 pm

Tak to se omlouvám autorům návodu za zveřejnění.Ale opravdu vše vypadalo tak, že je majitelem návodu mobily tomáš když jej oficiálně nabízely.
Moderator fóra
Moderator fóra

Jirka1948 | čtv dub 24, 2008 10:37 am

JoeMax píše:Vzhledem k tomu, že jsem autor já a v návodu je copyright naší firmy a ne Mobilů Tomáš, tak je to dost špatná práce, nemyslíte? Prosím o smazání linků :evil:

Pro JoeMax:

vazeny pane, je docela silne, kdyz se s klidem prohlasite za autora. Vy jste pouze provedl, zrejme neautorizovany, preklad. Pokud nemate souhlas vyrobce iPhone porusil jste zakon. Pokud nahodou souhlas mate, nejste autor niceho, pouze jste ten navod prelozil, coz dnes dokaze kde-kdo. Jsou na to i prekladatelske firmy a nedelaji si narok na autorstvi. Dokonce i ja, ktery jsem anglictinu nijak zvlast nestudoval jsem si tento navod pro sebe prelozil v pouzitelne kvalite. Prohlasit se za autora, to je hodne odvazne a drze. Autor totiz neco tvori. Vy jste pouze prelozil text, ktery vytvoril nekdo jiny.

nene | čtv dub 24, 2008 11:38 am

Je to docela Absurdistán - někdo trvá na autorství a tudíž nedoknutelnosti překladu z angličtiny na fóru, kde se zcela běžně vyskytují lidé, kteří skutečnou autorskou tvorbu dávají volně a šiřitelně k dispozici komukoli. I jemu.

Uživatelský avatar pajap | čtv dub 24, 2008 11:38 am

A není to náhodou tak, že pouhý odkaz na jiné stránky, kde je soubor možno stáhnout, není porušením nějakých práv? Práva ať si autor řeší s autorem stránek. Tam se může rozčilovat, že uvedený soubor mají volně ke stažení. Je to úplně to samé, jako když si do Google zadám vyhledat návod v češtině, nebo ne? To by se autor potom mohl rozčilovat na Google, že uvádí odkaz na jeho návod :lol:
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

Julek | čtv dub 24, 2008 12:15 pm

Ano mě šlo o prolinkování pouze, zase na druhou stranu respektuji každého jeho rozhodnutí, proto to dopadlo ta jak vidíte... stejně tam mi zde máme nějaká pravidla a já trvám na jejich respektování. asi tak

.

Obrázek
Administrator
Administrator

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required

Zpět na Archiv