Bezdrátové dobíjení - sbohem kabely?

Archiv neaktuálních/nepravdivých/starých/OT zpráv

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

Uživatelský avatar quak | sob črc 25, 2009 10:52 pm

Bezdrátové dobíjení - sbohem kabely?

Sice se to netýká bezprostředně jen iPhonu, ale imho jde o velmi zajímavé téma.

Při TED Global konferenci v Oxfordu demonstroval Eric Giler, výkonný ředitel fy Witricity, iPhone dobíjený bezdrátově, systémem vyvinutým jeho společností.Giler také představil nový systém v BBC.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/8164766.stm

Podle něj by tato technologie mohla být komerčně využitelná už během 18 měsíců. Systém je založen na principu elektromagnetické resonance, což je stejný princip, jako když se rozezní sklenička s vínem v okamžiku, kdy zpěvák zazpívá "správný" tón. Namísto zvuku systém přenáší energii prostřednictvím elektromagnetického záření. Systém by měl být schopen napájet i tak energeticky náročná zařízení, jako jsou LCD televize. Giler předvedl bezdrátově napájenou televizi či "vzduchem" dobíjený iPhone vybavený příslušnou komponentou. V budoucnu by mohl být "přijímač" rovnou součástí zařízení jako je právě iPhone.

Takže iPhone ve stojánku pod sklem automobilu, přehrávající hudbu přes bluetooth do soundsystému, navigace vás vede k cíli a telefon se dobíjí, to vše bez jediného kabelu. No není ten technický pokrok fajn? :-)
The best 4 windsurfing - http://www.surf-centrum.cz
Starý pes fóra :)

Uživatelský avatar rony | sob črc 25, 2009 11:18 pm

Re: Bezdrátové dobíjení - sbohem kabely?

uz vyriesili slabu ucinnost?
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mba i7  iPhone  4  5S  X  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Uživatelský avatar quak | sob črc 25, 2009 11:25 pm

No, na webu se chvástají až 95%, ale to by asi obě zařízení musela být těsně u sebe.

http://www.witricity.com/pages/faq.html

Uživatelský avatar Antabelus | ned črc 26, 2009 10:53 am

Na tomto principu již dnes pracují některé myši a hlavně - Palm Pre :)
iPhone guru
iPhone guru

Uživatelský avatar quak | ned črc 26, 2009 11:14 am

Princip je sice stejný, ale TouchStone od Palmu vyžaduje, aby se obě zařízení v podstatě dotýkala. Řešení od WiTricity by mělo fungovat (samozřejmě s nižší účinností) i při vzdálenostech v řádu metrů.
Naposledy upravil quak dne ned črc 26, 2009 11:49 am, celkově upraveno 1

Uživatelský avatar rony | ned črc 26, 2009 11:24 am

treba rozlisovat to, ze zariadenie ma kdesi na tele kovove plochy a pri nabijani proste hodis toto zariadenie na nabijacku, takze sa kontakty dotknu.

nieco ine je skutocny bezdrotovy prenos energie
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mba i7  iPhone  4  5S  X  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Uživatelský avatar Antabelus | ned črc 26, 2009 11:28 am

Ano myslel jsem to tak že už dnes je nabíjení vpodstatě bez kabelů, nechtěl jsem tím tvrdit že to využívá stejnou technologii.. Velmi špatně jsem se vyjádřil ;)
iPhone guru
iPhone guru

Yreg | úte črc 28, 2009 6:39 pm

Technologický pokrok? Nedokázal to už náhodou Tesla v dobe keď Edisson prezentoval žiarovku?

Anyway, bolo by to fajn, ale keby to Apple chcelo, tak by to urobilo a ak to bude chcieť aj to urobí.

Btw, žárovku vynalezl Jára da Cimrman a pojmenoval ji Járovka. Postupně se výslovnost toho slova "zmezinárodněla" na žárovka. :lol: Beavers.

matoduri | úte črc 28, 2009 6:47 pm

presne ako vravíš yreg...tesla údajne spravil experiment, kedy bez káblov preniesol energiu na rozžiarenie pár žiaroviek na niekoľko km...ale to som trošku OT :D

Uživatelský avatar House_MD | úte črc 28, 2009 6:48 pm

Žárovku vymyslel Jára Cimrman! :mrgreen: omlouvám se za OT

Pozdě, přečti si mou poznámku výše. Omluva se přijímá. Beavers.

EDIT: tak pan moderátor byl rychlejší :oops: :)
Nejhorší je, když je chudoba způsobena neschopností a leností.

Uživatelský avatar quak | úte črc 28, 2009 8:08 pm

2 Yreg

Tak rozhodně, Tesla byl génius, který výrazně předběhl dobu a i když se spekuluje, že při zmíněném experimentu s rozsvícenou žárovkou k úspěchu výrazně přispělo specifické složení půdy v Pikes Peak, rozhodně to jeho objevy nijak nesnižuje. Btw Teslův projekt World Wide Wireless by se dal označit za prapůvodce internetu.

Přesto od obřích cívek, padesátimetrového stožáru s měděnou koulí a elektrických výbojů, které tu žárovku rozsvítily, k bezdrátovému napájení Witricity byl jak vidno ještě hezký kus cesty. :-)

OT: Mimochodem, tvá myšlenka na téma "kdyby Apple chtělo" je docela zajímavá. Škoda, že Apple z pro mne často těžko pochopitelných důvodů, v mnoha případech nechce.

matoduri | úte črc 28, 2009 8:11 pm

možno sa ochvíľku na apple store objaví velikánska tesla cievka napájaná cez USB...Apple goes better with Tesla :D

Yreg | úte črc 28, 2009 8:37 pm

OT: skutocne nepochopitelne? Myslis ze by pred tromi rokmi nemali Na to vyrobit 3GS za dnesne naklady? Pochopitelne keby chceli, mohli by. Ale zarobili by Na tom od 2007 tolko co na 2G, 3G a 3GS dokopy?

Uživatelský avatar quak | úte črc 28, 2009 9:08 pm

Ne, tyhle martketingové tahy chápu, o tom žádná. Já to myslel jinak. Mám Apple, resp. jeho produkty fakt rád, ale trochu mi vadí někdy až liknavý přístup Velkého Jablka k některým věcem. Příklad? Otálení s TbT navigacemi (dlouho jsem si myslel, že je to kvůli tomu, že Apple chystá nějaký vlastní projekt), resp, omezení SDK, totéž v případě aplikací jako je BiteSMS apod., nepochopitelné ořezání bluetooth atd.

Nevadí mi určitá omezení, která jsou Applu často vytýkána (např. iTunes), naopak v mnoha ohledech je mi tahle koncepce sympatičtější než některé otevřenější systémy. Ale vadí mi např., že stále nexistují české iTunes. Tohle se na nějaký marketingový tah svést nedá.

Ale to už jsme se od tématu opravdu dost vzdálili. Co takhle thread "Co vám vadí na Apple"? :-)

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required

Zpět na Archiv