Ja osobně si myslím, že komercializace proběhne, ale v nějaké omezené míře. Myslím si, že pořád bude spousta vývojářů, kteří to dělají pro zábavu, a free aplikací tak bude pořád hodně. Něco jako placené a freeware na počítači

Přenos apps mezi Installer.app a AppStore - myslím si, že to půjde, když ne přímo jednoduše, tak to určitě hodně rychle někdo hackne a jednoduchej způsob vymyslí
[EDIT] Myslel jsem to směrem SDK > Installer.app, potažmo free aplikce z AppStore. Pro portování aplikací z Installer.app do AppStore asi budou nutné úpravy kódu - nevím jak moc se liší oficiální UIkit od toho neoficiálního, prostě je asi pravděpodobné, že v těch kódech budou nějaké specifické "rysy", které bude nutné upravit. Prostě si myslím že přenos a úprava aplikace z Installer.app do AppStore bude možná.Ja si prostě myslím, že AppStore i Installer.app budou existovat vedle sebe. Pořád je sousta zemí, kde AppStore/iTunes Store oficiálně není, ale odblokovaných iPhonů tam jsou mraky.
Otázka spíš je, když nějaká "větší" firma vyvine nějakou cool aplikaci, která bude oficiálně dostupná přes AppStore, jestli bude šance, že se k ní dostanou právě lidi s odblokovaným iPhonem a v zemi, kde nákup není možný... Možná tak k těm free aplikacím, ale k placeným asi těžko.
Ale zase je dost možný, že si nějakej nadšenec-vývojář takovou aplikaci koupí, rozvrtá a naprogramuje podobnou ale free

(Ikdyž, možná ani nebude potřebovat tu oficiální aplikaci, pokud je to machr).
Já osobně bych velmi nerad, aby se na AppStore objevila VoIP aplikace (třeba i Skype), a já k ní nemohl