rony | stř čer 17, 2015 8:41 am
Ano, v tom sa zhodneme. Smartwatch nie su hodinky, tak ako smartphone nie je phone.
Sperkarske myslim hlavne tie, ktore su uslachtile a su _SPERK_. Takze priklad SWISS MADE. A trvam na tom, ze ich priaznivci su exoti - v zmysle poctu a pomeru k ostatnym. A rychlo sa ohranicuju - takyto exot nema jedine hodinky, ktore dostal na promociu ale uz ma vacsinou zbierku.
Dalsia skupina su ti, co maju rozne lacne hodinky - pocnuc falosnymi, cez rozne plastove blbiny. Teraz su to vlastnici nejakych hodin ale pochybujem, ze maju k nim akykolvek vazny vztah. Tym padom su cielovka pre prechod na smartwatch.
Lenze najvacsia skupina je... ludia bez hodin ale povedzme, ze su priaznivcami smartphonov. To je zakladna podmienka, musi mat smartphone :-) a to je najpravdepodobnejsie najvacsia cielovka.
Pochybujem teda, ze si niekto kupi plastove hodinky ako sperk :-) v istom zmysle to chapem, aj snurka omotana okolo ruky je ozdoba :-)
Ja za seba viem povedat len tolko, ze si kupujem mechanicke hodinky a prevladaju dva aspekty - 1. mam na ne zdroje (vyclenene peniaze) 2. pacia sa mi.
Ten isty postup som mal aj u smartwatch ale aj smartphonov. Otazka zmyslu je mimo toho :-) to je nejasny pojem. Neviem ho uchopit. Zmyslom je byt uzitocny? Pekny? alebo co presne?
Ak pekny - tak subjektivne - mam z Apple Watch vynikajuci dojem - telo vyborne, uslachtile materialy, vypracovanie excelentny. Bod splneny.
Ak uzitocny? Ok, subjektivne - ak posudim, ze mi pride uzitocne aby som si pozrel notifikaciu na nich, alebo ma upozornuju na aktivity ci pomahaju snimacmi, tak potom uzitocne asi su. Lenze je to subjektivne pretoze voci tomu stoji cena a ta nie je objektivny parameter lebo nema ani priamu umeru k mojim prijmom ale len k mojej ochote utratit ich a tom, ako som na tuto utratu pripraveny. Ja mam napriklad neustale rezervu na utracanie :) (kupou Apple Watch som ju kumuloval predtym - nekupil som si novy pocitac - aj teraz aj este dlhsi cas si nic vyznamne nekupim - tam patri novy iPhone ale ked vyjde iPad, ten si kupim lebo ho povazujem za najuzitocnejsiu vec).
Nikto netvrdi, ze smartwatch su killer hodiniek, tieto casy tu boli a tykali sa najma konkurencie iPhonu, ktora kazdy mesiac ukazovala dalsieho a dalsieho iphone killera. Tato mentalita je mne trosku cudzia, takze nechapem co ma zmysel smartwatch spolocne s tym, ze hodinky tu podla teba ale aj mna nadalej zostanu. Niekolkokrat som zopakoval, ze sa hra o to aka je cielova skupina spotrebitelov pre smartwatch a snazim sa napisat, ze exoti fandiaci sperkarskym hodinkam mozu zostat spokojni, nich ich neohrozi. Ja len pripominam, ze tento typ ludi ma financne zdroje, takze nejake Apple WAtch za tisic eur ich nerozhodia a kludne si to daju do zbierky. Co citam o niektorych, tak niektore modely kupia, nevedia na co, maju ich chvilu v zbierke, kym zistia, ze ich nikdy nenosia. :)
Ak hladas zmysel smartwatch, nehladaj ten. Hladaj cielovu skupinu potencialnych kupcov, hladaj ako uvazuju.
Potom ti to pojde lahsie. Toto sa snazim napisat. Nie je dolezite k comu to je _TERAZ_ ale ci to ma realnu zakladnu pouzivatelov. Zda sa, ze ta sa teraz tvori. Mozno zdaleka z krajiny, kde ich nepredavaju sa zda, ze si to kupuju len exoti s motivaciou. Lenze my nie sme statisticky vyznamni.
Vyznamne je cislo ludi, ktori ich uz maju a aky je trend rastu/poklesu kupcov - pokial viem, zaujem je. Povedzme teda, ze aspon Apple uz ma nejaku stabilnejsiu zakladnu pouzivatelov Apple Watch. A kedze pomerne rychlo predstavil upgrade watchOS, tak zrejme si dal za ulohu ich udrzat. Zmysel hodinkam daju napady vyvojovych timov. Apple trochu naznacil - najma tie prstom malovane srdiecka su taky naznak na akom leveli ma premyslat ten, kto chce smarthodinkam dat zmysel :)