CZ Vývojář - právní otázky

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

Pravidla fóra
V tejto sekcií uverejňujte informácie o zaujímavých aplikáciách. Váš príspevok by mal obsahovať názov aplikácie, popis, screenshoty či video a zdroj. Pred otvorením novej témy si overte vyhľadaním už existujúce vlákno o aplikácií, o ktorej chcete diskutovať.

bagrik | čtv zář 23, 2010 7:27 am

CZ Vývojář - právní otázky

Ahoj,
zkouším vytvářet nějaké aplikace pro iPhone, které bych rád časem dostal na App Store za nějakou směšnou částku. Chtěl jsem se zeptat, jak se do Developer programu registrovat a co ještě kromě toho v Čechách dělat, aby vše bylo právně v pořádku. Potřebuju např. živnostenský list a IČO, které mám zadat již při vytvoření účtu a registraci do programu? Jak poté budu dokládat daný zisk (nějaké šeky od Apple)?
Rád bych měl vše v pořádku, aby si na mě neposvítil berňák :). díky

Juramac | čtv zář 23, 2010 7:39 am

Re: CZ Vývojář - právní otázky

Proste ten prijem , ktery pripadne budes mit a ktery ti prijde od Apple na svem uctu normalne zdanis, nic vic. Zadne ICO apod. uvadet nemusis. Kdyz ti Apple umisti tvou aplikaci na appstore, tak ti bude posilat tva procenta na tvuj ucet a samozrejme k tomu budes mit od Apple i doklady-vyuctovani. A to si proste ponechas a ten prijem uvedes jednou rocne do sveho danoveho priznani. Kolik budes platit, to uz je pak zavisle na tom, kolik penez si takto vydelas . jakakoliv sikovna ucetni ti to jednou rocne udela za par stovek, pripadne to pri alespon zakladnich znalostech o ucetnictvi zvladnes jiste i sam. Ani zivnostak nepotrebujes-alespon ne zatim, pokud u nekoho pracujes. Tam ti tve priznani zpracovava tvuj zamestnavatel. Ale pokud jsi napr. student a chces si timto vydelavat intenzivneji, tak zivnostak bude mozna lepsi, jeho vystaveni je dnes ale velmi jednoduche a stoji to tusim 2.000,- .Pak si delas danove priznani sam jednou do roka a ma to i jine vyhody, kdy si spoustu nakladu, ktere mas, napr. benzin, cesty, elektriak apod. muzes dat do nakladu, ktere od zisku odectes. Ale to uz je trochu jine tema....

bagrik | čtv zář 23, 2010 7:49 am

já to mám právě tak, že nyní jsem ještě zaměstnán na klasický HPP. v tom případě tedy pouze tento příjem přičtu k tomu ze zaměstnání a zdaním? dále pak zřejmě od ledna stejně živnostňák mít budu a v tom případě bych zase jen tento příjem přidal k tomu, co vydělám na IČO a v developer programu nemusím nic měnit ani nic podobného ano? jde mi o to, abych nyní nezaplatil 99 dolarů a pak nemusel platit znovu až budu dělat na IČO

Juramac | čtv zář 23, 2010 7:51 am

Pokud budes mit svuj ZL, tak naopak prijem od tveho zamestnavatele, ktery jiz budes mit zdaneny, uvedes na zaklade jeho potvrzeni o tvem prijmu, ve svem danovem priznani, jako zdanene prijmy a tve prijmy z developer Apple tam uvedes,jako nezdanene prijmy, ktere pak zdanis. Zadnych dalsi 99 USD by jsi uz platit znovu nemel,tve ICO nikoho u Apple nezajima, to je tvuj problem. Navic, pokud budes mit ten ZL , tak si muzes pak dat tech 99 USD , jako nakladovou polozku souvisejici se zahajenim podnikani, a to i zpetne.

bagrik | čtv zář 23, 2010 8:02 am

aha. Takže super. Bál jsem se právě, že to moc jednoduché nebude, ale zrovna tohle vypadá ok. Jinak jak si psal o té nákladové položce - potřebuji ještě pořídit macbook. Dalo by se to do toho také započítat? Bylo by lepší koupit tady nebo klidně i v anglii? Je to nějak časově omezené - přeci jen macbook chci pořídit teď a ŽL zřejmě až začátkem 2011 tak aby nebyl problém, že chci dát do nákladů něco co jsem koupil loni.Ještě jednou dík moc za rady

ls8 | čtv zář 23, 2010 8:05 am

Samozřejmě že do nákladů nemůžeš dát něco, co sis koupil ještě před začátkem provozování živnosti. Jak může někoho taková blbost vůbec napadnout? BTW co ti brání udělat si živnostenské oprávnění (živnostenské listy už se nevydávají) už teď?
It's what you do in the dark that puts you in the light.
Starý pes fóra :)

Juramac | čtv zář 23, 2010 8:13 am

iS8 - Samozrejme, ze si nemuze dat do nakladu treba pred rokem soukrome koupeny macbook , ale napriklad poplatek 99 USD za developera si tam dat muze, protoze to primo souvisi se zacinajici zivnosti, dale si tam muze dat napriklad software, ktery bude prokazatelne na tuto praci potrebovat apod. Vzdy je to o tom, jak ktery naklad pozdeji pripadne kontrole bernaku zduvodni..... Ale opakuji, to uz bychom se dostali nekam jinam...na zakladni otazku odpoved dostal, dal uz musi sam. :) A take bych mu stejne, jako ty poradil, aby si ZL udelal hned, chleba mu zrat nebude a umozni mu dat si do nakladu treba i ten pocitac :)

bagrik | čtv zář 23, 2010 8:15 am

No fajn, takže doporučujete teda nejdřív zajistit živnostenské oprávnění a pak nakoupit případný macbook + developer licenci a to pak vykázat do nákladů? Jinak každopádně díky. Jdu zjistit něco o těch živnostech atp.

Uživatelský avatar House_MD | čtv zář 23, 2010 8:17 am

Zkus třeba daňového poradce, dneska to dělá kde kdo a budeš mít jistotu, že ti poradí správně :-)
Nejhorší je, když je chudoba způsobena neschopností a leností.

Juramac | čtv zář 23, 2010 8:20 am

bagrik píše:No fajn, takže doporučujete teda nejdřív zajistit živnostenské oprávnění a pak nakoupit případný macbook + developer licenci a to pak vykázat do nákladů? Jinak každopádně díky. Jdu zjistit něco o těch živnostech atp.

Presne tak. Jinak , danovy poradce je myslim alespon na zacatku trochu zvytecny vydaj, i kdyz i to je nakladova polozka :) Zaloz si ZL a pak kup pocitac, soft a muzes vesele zacit. Drzim palce, fandim sikovnym lidem. Hodne stesti. :)

bagrik | čtv zář 23, 2010 8:26 am

Dík :wink: doufám, že sem jednou postnu odkaz na nějakou svoji aplikaci, a že se bude líbit.

bagrik | pát zář 24, 2010 10:54 am

Jenom ještě jeden dotázeček. Pro začátek než oběhám ty věci na úřadech a tak by se mi hodila možnost debuggingu. Řekl bych kamarádovi, který je ještě na škole, jestli by si nezřídil developer university program. Nemáte s tím někdo zkušenosti (jestli to vůbec z české univerzity jde, případně jak dlouho to trvá)? díky

Uživatelský avatar split | pát zář 24, 2010 11:21 am

Ziaden kamarad si nic nezariadi :) University program je pre samotne univerzity a teda oni sami si o neho musia poziadata.

The iOS Developer University Program is a free program designed for higher education institutions looking to introduce iOS development into their curriculum.

The free iOS Developer University Program is available to qualified, degree granting, higher education institutions. Apple reserves the right to determine eligibility.

Jednoducho dajme tomu MFF UK sa rozhodne ze chce mat predmet o iOS a tak si o to zaziada. Potom univerzita moze umoznit development az 200 studentom (typujem ze bude mozne vygenerovat 200 development provisioning profilov)
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

McDog | pát zář 24, 2010 11:23 am

Hm.Ale ked za rok napr zarobi 1000 kc a do nakladov si da MB za 30000 kc,tak to mu asi neprejde.Pretoze by sa mu to nemalo z coho odratat nie?

Uživatelský avatar DD_ | pát zář 24, 2010 11:32 am

No tomu se rika podnikat se ztratou a rikas si o kontrolu financakem z ceho to dotujes a tak dale a proc podnikas kdyz vykazujes pouze ztraty :).
---
iPhone 7
iPad Mini Retina / iPad Pro 9.7" + Apple Pencil
Macbook Pro 13" 2017
iMac 21.5" late 2012
Apple Watch 3 Sport 42mm
iPhone expert
iPhone expert

bagrik | pát zář 24, 2010 11:50 am

split: aha, tak to jsem trošku blbě pochopil :) tak dík za opravu...

Juramac | pát zář 24, 2010 3:15 pm

DD_ píše:No tomu se rika podnikat se ztratou a rikas si o kontrolu financakem z ceho to dotujes a tak dale a proc podnikas kdyz vykazujes pouze ztraty :).

A proc by nemohl ? Zacina, podnikatelsky zamer a prijmy prokaze a ze je v pocatku ve ztrate, to je uplne normalni. Investoval ze sveho, vklada do fungovani sve osobni prostredky a navratnost investic je proste delsi..... i velke firmy jsou casto ve stamilionovych ztratach a funguji....Financak klidne muze prijit,ale nic mu udelat nemohou. :)

Uživatelský avatar Metalgirl | pát zář 24, 2010 5:09 pm

Pokud bude vést účetnictví nebo daňovou evidenci minimálně a bude to mít v pořádku, tak mu FÚ může skočit tak na hrb leda. Jinak souhlas s Juramacem.
Jsme rádi, že dodržujete PRAVIDLA fóra. Jsi zde nový? PAK ZAČNI ZDE.
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Snow | sob zář 25, 2010 12:20 am

V zásadě tady s váma souhlasím, jen bych si dovolil podotknout, že živnostenské oprávnění k poskytovaní software (což děláte) potřebujete. Konkrétně živnost volná, č.: 56. Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály. Živnostenské oprávnění potřebuje ten, kdo provozuje soustavně výdělečnou činnost, což prodej aplikace klidně i za 0,99$ zajisté je.
Zřízení živnostenského oprávnění momentálně stojí rovných 1000kč a k jeho získání potřebujete: Plnoletost, svéprávnost, trestní bezúhonost. O proti dřívější době již stačí zajít jen a pouze na živnostenský úřad a vyplnit či odevzdat vyplněný formulář. Dále pokud jste student nemusíte skoro nic platit, což se hodí. A daňové přiznání pokud přesáhnete limit 20 000,- těžké vyplnit není, obzvláště v době interaktivních kalkulátorů. (To samé o siciální a zdravotní pojištění.)

bagrik | čtv říj 21, 2010 12:24 pm

Jenom bych se k tomuto tématu zeptal na otázku DPH. Pokud vím, tak Apple si z každé aplikace vezme 30%. Pokud mám tedy aplikaci, za kterou zaplatí koncový uživatel 10$, Apple má 3$ a vývojář 7$. Těchto 7$ je poté potřeba už pouze přiznat pro daň z příjmu nebo je ještě nutné odvést DPH?

PetrCBR | pát říj 22, 2010 12:57 pm

To zalezi jen na tobe, jestli budes platce DPH nebo ne (doporucoval bych nebyl platce, protoze se ti to asi prilis nevyplati).
iPhone 4 16GB Black (FW 5.1 non JB)
iPod Touch 1G 16GB (FW 3.1.3 non JB)
iPad 1G 16GB Wifi (FW 5.1 non JB)
iPod Nano 5G 16GB
iPod Video 80GB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

bagrik | pát říj 22, 2010 1:59 pm

díky. a za předpokladu, že plátce nebudu pro mě platí to co jsem napsal (dostanu 7$, to přiznám do příjmu a jinak mě nic nezajímá)?

PetrCBR | pát říj 22, 2010 3:25 pm

Presne tak.
iPhone 4 16GB Black (FW 5.1 non JB)
iPod Touch 1G 16GB (FW 3.1.3 non JB)
iPad 1G 16GB Wifi (FW 5.1 non JB)
iPod Nano 5G 16GB
iPod Video 80GB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

AdamTomecek | úte úno 01, 2011 7:37 pm

No, já bych měl ještě jeden dotaz, a to odkud chodí peníze od Applu? Přesně z jaké země? Když platím aplikace, tak vyúčtování chodí od Apple Luxemburg.

Jedná se o to, že pokud obchoduji s EU, musím se podle toho, co jsem slyšel od roku 2010 automaticky stát plátce DPH (a to samozřejmě nechci). DPH se tady probíralo akorát okrajově s tím, že plátcem se stát nemusím, pokud nechci.

Díky za odpověď a vyjasnění, ideálně od nějakého prodávajícího vývojáře :)

Uživatelský avatar bodka | stř úno 02, 2011 10:46 pm

AdamTomecek píše: pokud obchoduji s EU, musím se podle toho, co jsem slyšel od roku 2010 automaticky stát plátce DPH :)

to nemoze byt pravda, je to blbost, kdo ti to nakecal?
iPhone 3G, 16 GB, verzia 4.0.1 > 3.1.3, JB
iPhone 4, 32 GB, 5.1.1 Orange
iPad Retina 4th, 32GB, wifi, 6.0.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

AdamTomecek | stř úno 09, 2011 9:11 am

No nakecal nenakecal, kvůli tohohle nařízení přecházela v roce 2010 spousta lidí na placení DPH kvůli AdSense a pochybuju, že se to týká jenom Googlu :)

Uživatelský avatar House_MD | stř úno 09, 2011 9:24 am

Nejhorší je, když je chudoba způsobena neschopností a leností.

AdamTomecek | stř úno 09, 2011 3:41 pm

No, teď jde o to, jestli se prodávání vlastních aplikací přes AppStore bere jako ono "poskytování služby plátci z jiného státu EU", když peníze za aplikace podle všeho chodí z Lucemburska, ale smlouva je podepsaná s Apple US

bagrik | stř črc 13, 2011 11:11 pm

nějaké novinky? nezjistil jste někdo, jestli musím být plátcem dph?

gck23 | čtv črc 14, 2011 8:50 am

Jinak, jestli clovek planuje se tim regulerne zivit, tak je lepsi v tomhle oboru jit do odpocitatelnyho pausalu (imho 50%), ze je s tim mnohem min papirovani a zas takovy naklady nema, aby to dalo vic nez tech 50%
Host
Host

Celdon Shooper | úte srp 30, 2011 5:22 pm

Chci se zeptat, jak se tyhle podmínky mění, když chci poskytnout aplikaci jako free. Co potřebuji potom? Díky ;)
Host
Host

Uživatelský avatar split | úte srp 30, 2011 7:27 pm

Na free aplikacie nepotrebujes nic. Zaplatis 99$ applu a hotovo.
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

xslide | úte srp 30, 2011 7:31 pm

Zní to jednoduše, ale rozhodně není.

Právě zakládám účet, a je to něco děsnýho. Chtějí po Tobě věci, který nelze v ČR prostě splnit a snažím se tedy s nimi domluvit, ale už se to táhne několik týdnů a furt se nic nevyřešilo.

Je to opravdu něco strašného, domluvit se s Applem.
Obrázek MacBook Pro 13" 2018, Touch bar
Obrázek iPhone XS Max, black, iOS 12
Obrázek Apple Watch 4, black, 44mm
Moderator fóra
Moderator fóra

Celdon Shooper | úte srp 30, 2011 9:11 pm

Právě, co jsem četl v tom vláknu o aplikaci, která spolupracuje s ČHMÚ, něják se bojím do toho pustit. Někdo tam psal, že Apple je v tomhle dost arogantní, a že i zařazení free hry na appstore je slušná běhačka..
Host
Host

Uživatelský avatar split | úte srp 30, 2011 11:01 pm

Ale kde. Free je v pohode. Registracia -> posles fax s kreditkou a potom uz len submitnut apku. V reale keby si to spravil dnes, o dva tyzdne tam apku mas. Pre platene apky je to znacne komplikovanejsie.

Ja osobne som pomahal zakladat uz asi 6 free uctov. Posledny pred dvoma tyzdnami.
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

xslide | úte srp 30, 2011 11:52 pm

Za 1) Co si četl o té app, která spolupracuje z ČHMU, tak ta je moje (naše) :-)

Za 2). Co píše split, číslo kreditky rozhodně nikam neposíláš. Apple chce ověřenou kopii pasu, což v ČR (dle zákona, nelze udělat). Takže se s nima musíš domluvit jak to vyřešit (co teď dělám). I po 4 týdnech jsem zatím nic nevyřešil, takže to rozhodně není jednoduchý!!!!

Apple má prostě svoje pravidla (která platí ve světě, nikoliv v ČR) a pokud to chceš jinak, je to VELKEJ problém!
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar split | úte srp 30, 2011 11:56 pm

Si robis prdel ? :) Kopiu pasu? Nic take som v zivote neposielal a kreditku som teda uz posielal a posielam kazdy rok faxom. A vravim ze tych uctov som dokopy zakladal uz minimalne 6, takze toto nemam vycucane z prstu.

Ak si neposielal cislo kreditky faxom, tak som zvedavy ako si za ten ucet zaplatil. Viem ze to v inych krajinach ide, ale v CR bohuzial faxujeme :)
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Uživatelský avatar circlegate | stř srp 31, 2011 7:55 am

Musím říct, že jsem se registrační procedury dost obával, ale nakonec to tak hrozné nebylo. Nevím, jestli se od prosince, kdy jsem registraci dělal, něco nezměnilo, ale tenkrát jsem pouze faxoval osobní údaje plus platební karta (z čehož jsem teda moc odvázaný nebyl ale jiná volba není).
Na České poště moc nevěděli co s tím, ale nakonec se povedlo a žádný pas po mě nikdo nechtěl. Upozorňuji, že jsem dělal registraci na osobu a ne na firmu.
Host
Host

xslide | stř srp 31, 2011 4:52 pm

Já jsem koupil účet normálně na Apple.com, zaregistroval jsem se a kreditkou online zaplatil. Vše proběhlo v pořádku.

Za pár dní mně Apple napsal, že chce ověřenou kopii pasu + nějaký papír a až jim to pošlu faxem, tak to prý dokončí a aktivují. Jenže v ČR nelze udělat kopii pasu, a Apple to zatím nechápe, a proto se s nima snažím nějak domluvit...
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar split | stř srp 31, 2011 11:17 pm

A pouzil si cesku kreditku? Pretoze z ceskou nic take urobit nejde. Mozno keby si faxoval uz kreditku, nechceli by od teba teraz pas :)
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required
Další

Zpět na Aplikace pro iPhone