Beavers | sob črc 25, 2009 8:15 pm
OT: Já si myslím, že telefon typu iPhone, nikdy nebude telefonem pro masy. Tím chci říct, že běžný člověk (beru model prostého obyvatele našich dvou států), si takový telefon nepořídí. A takových lidí zde žije, odvažuji se říci, většina - prosím vás, vy mladí, kteří dokážete obsluhovat výpočetní techniku a vyznáte se v IT, vezměte v úvahu, že zde žijí také lidé, kterým je přes 80 let a používají mobilní telefony a jsou to na rozdíl od vás osoby solventní. Mnozí z vás po takovém iPhonu zatím jen touží, ale nemají na něj, jiní si na něj horko těžko ušetřili, další jej dostali jako dárek od rodičů atd. Stává se pro vás klenotem, který je nutno chovat jako v bavlnce a při tom je to telefon v cenové kätegorii, ve které jsem si já pořizoval před 7 lety Nokii za 10 000, poté dva Samsungy ve stejné cenové relaci a vůbec mě to nevzrušovalo. Pak jsem si koupil za stejných 10 000 Kč iP 2G a zjistil jsem, že to je mašinka nikoli určená pro ty, kteří chtějí pouze telefonovat pěkným mobilem. Komu jsem jej ukázal, tak se mu líbil, ale jen jsem řekl, že k takovému telefonu je potřeba umět ovládat počítač, každý, opakuji KAŽD?, mi říkal: hmm, tak to není nic pro mě. Ano, jsem ve vyšší věkové kategorii a předváděl jsem jej svým vrstevníkům i lidem o generaci mladším.
Jelikož se celý život zajímám o AV techniku (od roku 1997 i o počítače) a vše kolem těchto zájmů, dovoluji si tvrdit, že jsem v těchto záležitostech poměrně dobře vzdělán. Když se srovnávám s lidmi, s tou spoustou, které znám, tak nikdo nemá moc velký přehled o technice, která se na nás valí. Vědí, že existují TV plasmy a LCD, ale co je HD Ready a Ful HD, co je kódování
(fúúúj, už jen tento výraz je pro ně ohavný) Mpeg 4 a co Mpeg 2, DVBT, DVBC, DVBS, to samozřejmě nevědí. Ale jdou si do hypermarketu koupit zlevněnou "placatou" TV a pak se doma diví, že jim na ní nejde to a tohle a to už vůbec nevědí nic o brzy nastoupivším HDTV.
To byl jen příklad "vzdělanosti" našeho národa. Já tomu spíš říkám lenost jít s dobou a strach před něčím novým. Dnes to ale už není "píchnout" kus drátu do TV místo antény jako dřív. Tito lidé (je jich opravdu většina), kteří na to sice finančně mají, nemají paradoxně na to, aby to zvládli.
Vracím se k iPhone, to je něco podobného. Mraky uživatelů si jej koupili a my o nich ani nevíme, nemají počítač, nevyhledávají tím pádem fóra a mají s iP problémy, protože zjišťují, že na něj nestačí. Považují jej za křáp: "Že jsem si nekoupila radši nějakou Nokii, Samsunga nebo SE! K čmu mi tohle všechno je?" Můj stejně starý kamarád na něj civěl jako na něco, co sem přitáhli Vesmířani, byl uchvácen tím, co to všechno umí a jak je jednoduchá obsluha. Když jsem mu ale řekl, že bez počítače je s tímto telefonem jako růže bez trní, vrátil se z vesmírných dálav do reality a vytáhl svou služební Nokii, na které ani neuměl aktivovat Bluetooth, abych mu tam ze Samsunga přesunul nějaké obrázky. Ještěže umí napsat SMS. To ale umí i moje 83 letá máma, kterou jsem naučil psát SMS na dálku po telefonu, kde jsme probírali manuál, a kde jsem jí říkal, co si má podtrhávat, aby se to podle toho naučila. Dnes píše SMS tak, že v ní má interpunkci a po tečce velké písmeno na začátku věty. Bylo by jí asi trapně nenapsat zprávu tak, jak byla celý život zvyklá psát ručně dopisy.
Tohle všechno jsem napsal proto, aby si každý z vás na fóru uvědomil, že jsme specializovaná skupina lidí na jeden vynikající zázrak techniky, ale že v žádném případě nezastupujeme celý národ, jeho mínění a povědomí o technickém vývoji.