Beavers | ned led 03, 2010 10:57 am
Rony má pravdu, nejde vůbec o to, že nás tehdy rozdělili, i když jsem byl proti tomu, ale tím to také pro mě končilo. Není důležité, jaká měna ve kterém státě je, nejdůležitější jsou vztahy mezi lidmi a k tomu by nepomohlo žádné sloučení. Zde na fóru vidíme, že naše vzájemné vztahy jsou na velmi dobré úrovni, projevy nacionalismu se tu občas sice objeví, ale to jej jak plivnutí do moře.
Co mě osobně nejvíc potěšilo, byl projekt Česko-slovenská superstar. V těch několika měsících, co pořad byl vysílán se ukázalo, že i ty 15 leté děti, které tam soutěžily, neměly problém s druhým národem. O Silvestru pak byl na ČT pořad, který navazoval na někdejší tradice československých zábavných pořadů (i když pod slovem zábava si představuji něco jiného, ale šlo o princip). Televize Markíza ten večer uvedla parodii na Česko-slovenskou Superstar, kde vystoupili všichni finalisté v duetech s českými nebo slovenskými umělci. Porota byla jako pravá, i když ji představovali, do podob původních porotců, namaskovaní dubléři, moderátorská dvojice Mareš/Banášová seděla v publiku (a ohromně se bavila) a jejich dubléři program uváděli. "Banášová" měla nalepen orlí nos a "Mareš" byl Slovák, který mluvil česky a fantasticky napodoboval Marešovy bonmoty a vtipy, za kterými se vždy typicky "marešovsky" zubil. Bavil jsem se dokonale, protože i zpěváci tam odvedli perfektní výkony. Po půlnoci vystoupila Helena Vondráčková se svými písněmi. Byl to pro mě nejlepší silvestrovský program, který strčil do kapsy ČT i Novu se svým přenosem z Václaváku.
Zde je tedy ukázka toho, že naše národy i přes rozdělení společně (alespoň v kultuře) žijí dále a žádné politické rozdělení je nikdy nemůže ve skutečnosti ohrozit. Takové vztahy považuji za důležitější než to, co si někde upečou naši slovutní politici a rozhodnou o nás bez nás.