Díky za ujištění, že si rozumíme

Jenomže to co se snažíš fotit ty (na velkou vzdálenost objekt ve stínu z přesvětleným pozadím - nebem) s kompaktem už nevyfotíš ani náhodou, to je dost speciální situace, která si o supervětelný teleobjektiv prostě říká. Takový Nikkor 80-200 F2.8 by byl ideální, mám na něj taky zálusk.
Já osobně nejsem přesvědčený, že je nutné začínat s kompaktem a až pak přecházet na zrcadlovku. Sice jsem taky měl nejdřív ultrazoom kompakt (Olympus C750), ale záhy jsem zjistil, že přestože ve své době stál dost přes deset tisíc, prostě mě neuspokojil (sice obrovský zoom, ale nepřesné ostření, vysoký šum, při zhoršených světelných podmínkách neostřil skoro vůbec, velmi často špatné vyvážení bílé, pidiblesk skoro na nic atd atd.). Po pár měsících jsem koupil Nikona D80 a to je jiný kafe. Tělo ti morálně vydrží klidně 10 let a skla ještě mnohem víc. Obzvlášť když si pak nějaké lepší sklo koupí ne-DX, to mu vydrží i po přechodu na full-frame.
Při dnešních cenách bych zvolil nějakou levnější zrcadlovku. Setové objektivy zejména u Nikona nebo i u Sonyho jsou velmi slušné.
Stále ale platí má rada projít si fórum na grafika.cz, výběru fotoaparátu pro začátečníky je tam věnovaná spousta vláken.
It's what you do in the dark that puts you in the light.