Nastavení routeru

vše co vás napadne

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

smoldik | ned říj 31, 2010 10:10 am

Nastavení routeru

Nevíte někdo jak pořádně bezpečně nastavit router, aby vám na něj nemohli různí filuti útočit pokusy připojit se do něj? Mám takovýho souseda, co se v hospodě pochlubil, jak na můj internet stahoval filmy. Což jsem opravdu nečekal, protože bydlím v baráku se samýma důchodcema, takže jsem bezpečnost neřešil nijak víc, než WPA2 heslem.

Současné nastavení mam WPA2 heslo, obsahující písmena,čísla a znak. Přístup do routeru mají jen mnou povolené mac adresy. IP se přiděluje přes DHCP.

Ale stejně mi pořád nějak kolísá signál wifi, otci se dnes objevila hláška, že mu kolidují IP adresy. Z čehož usuzuji, že se ten floutek asi snaží na naš router napojit znovu. Nevítě někdo jak třeba snížit signál, aby můj router vůbec neviděl? Vypnout SSID broadcast asi nepomůže, to maximálně skryje název sítě, ale signál zůstane.

router: MSI RG54SE II
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone XS Max 256 GB Gold
https://twitter.com/smoldik
iPhone guru
iPhone guru

Uživatelský avatar makatch | ned říj 31, 2010 11:59 am

Re: Nastavení routeru

Čo tak skryt vysielanie ssid a zmenit nazov siete?Ked nebude vediet nový,tak ju predsa nenajde.
iPod, iPhone and iPad Firmware Download

MacBook Pro13,Early 2011,OS X Yosemite
iPhone6+,64GB,iOS 9beta3
Starý pes fóra :)

smoldik | ned říj 31, 2010 3:43 pm

bohuzel to nepomuze, najde ji jakymkoliv programem na scanovani site, akorat bude beze jmena
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone guru
iPhone guru

atirita | ned říj 31, 2010 5:11 pm

Filtrovat mac adresy.
Vlastne si nastavis ktore mac adresy mozu pristupovat na Net cez tvoj router. Sam to tak mam.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar Metalgirl | ned říj 31, 2010 5:14 pm

Však wpa2/psk je nejsilnější šifrování s plovoucím kódem, které se nedá jen tak rozluštit. To si soused asi zmýlil router od někoho jiného. Možná je v baráku ještě někdo, kdo to nemá zabezpečené a na toho se souded připojil. Aby rozluštil to šifrování, které se co 5 nebo co 10 minut mění, víš jaký by na to musel mít stroj, aby to za tu dobu stihl? To by musel mít počítače z NASA.

Změň si rozhodně heslo. Na nějaké složité, nejlépe 16 místné, se speciálními znaky jako @&#*! atd. velká a malá písmena a čísla. Žádné také heslo pepa, josef, novák a spol. Hlavně ne příjmení a další podobná hesla.

EDIT: Ať si prostě nastaví nové heslo. Stejně si stojím za tím, že wpa2/psk při 256 bitovém šifrování nelze jen tak rozluštit.

EDIT2: Ještě i pro přístup do routeru si změň heslo, doufám, že tam nemáš ještě původní od výroby, jako admin a spol. Taky dej nějaké složité, ať se ti nedostane ani do nastavení routeru. To si tam pak můžeš vymýšlet hesla, když si ho pak přečte.
Jsme rádi, že dodržujete PRAVIDLA fóra. Jsi zde nový? PAK ZAČNI ZDE.
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

atirita | ned říj 31, 2010 5:15 pm

Sorry za double post pisem cez ip ...

Nevsimol som si ze uz mac adresy mas nastavene.
Ako rychle riesenie nateraz doporucujem kazdy den (alebo druhy) nove heslo...
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Uživatelský avatar Tea Racer | ned říj 31, 2010 5:20 pm

Já pokud nastavim na routeru heslo co obsahuje znaky jako @úůč% apod. Tak mám nekdy problem se s IP prihlasit :-) Proste zadam heslo a píše to chybné. Záleží o jaky router jde. Ale plovoucí kód musí stačit.
Ale hlavne si zmen heslo do nastaveni routeru :-)
Jestli jsi tam nechal
admin/admin tak se není čemu divit. :-)
...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...

Děkuji, že nežádáte pomoc po soukromých zprávách.
Moderator fóra
Moderator fóra

smoldik | ned říj 31, 2010 5:27 pm

do routeru mam samozrejme silne heslo, heslo WPA2 mam taky silne, jak jsem napsal pismena, znaky a cisla, mac adresy filtruju. ale stejne se mi zda, ze nejakym zpusobem napada ten muj router, treba se do nej uz vubec nepripoji, ale obcas se proste stane, ze se jako kdyby router zasekne a pak nam nejde pripojit se pres jakekoliv zarizeni na wifinu(iphone, notebook)

stve me, ze nikde v routeru nemam zadny log pripojenych zarizeni, nebo zarizeni co se snazi pripojit. neexistuje k tomu nejaky externi program?
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone guru
iPhone guru

Uživatelský avatar Metalgirl | ned říj 31, 2010 5:50 pm

Jen jestli to není problém firmwaru toho routeru samotného. Díval jsi se na stránky výrobce, jestli není nový firmware pro tvůj router ke stažení? Ono totiž v sobě ty firmwary obsahují chyby, které způsobují sekání routeru, kolísání rychlosti atd. Svůj jsem taky přehrávala předtím. Pak další věc, jak tam máš nastaveno přidělování IP adres? Máš to nastaveno ručně, nebo automaticky přes DHCP? Já mám třeba natvrdo přidanou IP adresu ke každému zařízení, tak se nemůže stát, že by se mi mezi sebou hádali. Jakou máš nastavenou masku podsítě? Máš tam 255.255.255.0? To bohatě stačí. No nejdříve se zkus podívat, jestli není nový firmware pro ten router. Chyba může být klidně i tam. Ti výrobci ten soft pro ty routery taky nedělají 100%.
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Uživatelský avatar Tea Racer | ned říj 31, 2010 5:52 pm

Ono vůbec, ptat se na nastavení routery a neuvest tu typ, je hádání z křišťálové koule.
Programů na monitoring sítě je opravdu hodně.

Moderator fóra
Moderator fóra

xslide | ned říj 31, 2010 5:57 pm

Pokud nastavíš WPA2, těžké heslo a navíc filtrování MAC adres, tak se ti tam nedostane.
Samozřejmě pokud to není nějakej profík. Všechno se dá obejít, ale tohle jen tak někdo nepřekoná.
Obrázek MacBook Pro 13" 2018, Touch bar
Obrázek iPhone XS Max, black, iOS 12
Obrázek Apple Watch 4, black, 44mm
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar Metalgirl | ned říj 31, 2010 5:59 pm

I kdyby byl profík, musel by mít na to šílený stroj, který by rozluštil to kódování, víš co by za mašinu musel mít doma? Na obyčejném intelu nebo AMDčku to v životě nezvládne. Ne do toho časového úseku, kdy se šifrování mění. To by musel mít doma celou serverovnu, co mají v NASA, aby to stihl.
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Uživatelský avatar Tea Racer | ned říj 31, 2010 6:15 pm

2 Metalgirl: Nechci Te chytat za slovo ale u Wep to udela kazdy i na slabem stroji za pár minut. Vyzkouseno :-)
Ale WPA2 už ne. Taky vyzkouseno :-)
At zkusi updatnout ten FW modemu ktery neznáme a pak dá vedet, treba se to sousedovi jednou podarilo, nebo kecal.

No dobře no, si mě překecal. :wink: MG

Moderator fóra
Moderator fóra

smoldik | ned říj 31, 2010 8:09 pm

ja tam ale typ routeru uvedeny mam :mrgreen: Az dojedu z koleje v tydnu tak zkusim prehrat ten firmware, vyssi zabezpeceni tam uz asi nenarvu, jak tak koukam :-)
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone guru
iPhone guru

Uživatelský avatar burr0head | ned říj 31, 2010 8:33 pm

pokud pouzivas WPA2, těžké heslo a navíc filtrování MAC adres, tak je velice a to fakt velice mala pravdepodobnost, ze by se ti do site nekdo naboural...ale to uz tu jednou padlo..
V podstate to neni ani mozny..
Ver tomu co rikam, zivim se tim...:)
iPhone 4S iOS 7 ,Vodafoun

cernakus | pon lis 01, 2010 11:36 am

Prorazit WPA2? hospodský kecy. Nicméně hypotetický frajer, který tohle umí je dost dobrý na to, aby ho zdrželo

filtrování MAC adres cca 10 sekund (napsání mac adresy tvého stroje jako masku svého síťovky)
skrytí ssid - 0 sekund (on opravdu nepoužívá windows přístupovou appku)
všechny ostatní rady co tu zazněly cca minuta

není třeba mít megakomplikované heslo. Stačí malé/velké znaky bez diakritiky o délce 10-30 znaků (ideálně věta pro zapamatování s chybama, nadbytečnými znaky). Pokud nepoužije sociálně inženýrský přístup (tj. že to odhadne a nebo tě donutí to heslo mu přiznat) musí stejně nechat brute force s plnou ASCII. Může zkusit slovníkový útok, jenže tady stačí jedno slovo s chybou a slovníky jsou mu k prdu kulička. Heslo musí zjistit jako celek, rozhodně to není tak, že když je klíč např. "To je ale dobrý nesmisl" tak mu to slovníkem najde "To je ale dobrý" a bruteforcem "nesmisl".

Byť se o sítě a šifrování zajímám velmi okrajově a jsem laik, tak už z výše uvedeného musí být každému jasné, že hackovat sítě není žádná sranda. ono i dokonce slabé WEP, které ma narozdíl od WPA pevné délky hesla není jednoduché hacknout. Dostupné programy, které to udělají za vás, jsou citlivé na síťovku (tj. ne na každé jedou) a základním kamenem úspěchu zlomení WEP v minutách je mnohonásobně delší odposlech paketů přenášených mezi routerem a klientem v dané síti!

Ovšem pokud autor topicu věří chvástání sousedovi (od čeho jsou logy v routerech?! - ověř si to), má jednu možnost se kterou si neporadí už asi nikdo na světě. WPA2+Raid Radius server s vlastnoručně generovanými certifikáty :-)
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required

Zpět na Vše ostatní