Naopak si myslím, že Steve Jobs hudební průmysl ještě drží nad vodou. Bez iTunes Store, který hudebnímu průmyslu přináší miliardy dolarů z prodaných digitálních kopií, by se hudba už jen kopírovala. Přechod z fyzických nosičů na online distribuci je nevyhnutelný, to je prostě pokrok. Totéž zažívá i filmový průmysl, podívejte se jak v Americe jedou služby typu Netflix nebo Hulu.
Jestli něco poškodilo hudební průmysl, tak to byl přechod z analogových záznamů na digitální. Analogový záznam nelze donekonečna kopírovat bez ztráty kvality jako digitální. Tím, že digitální CDčka na sobě nesou hudbu nijak nechráněnou proti kopírování, tím se hudební průmysl připravil o prodeje.
Ale hudebníci se tomuto trendu musejí přizpůsobit. Dřív byl hlavní zdroj příjmů muzikantů z prodeje desek, a pořádali koncerty a turné právě na podporu prodeje svých nových alb. Dnes to musí být naopak. Hlavní zdroje příjmů jsou z koncertů, a vydávané desky slouží naopak jako reklama na probíhající turné, další zdroje z příjmů jsou ze suvenýrů, triček, knížek, z reklamy atd.
Ač nejsem žádný notorický fanoušek Karla Gotta, tak on právě tuto situaci jako jeden z prvních u nás pochopil a velmi přesně popsal:
http://www.diit.cz/clanek/karel-gott-ho ... azy/37733/Karel Gott v pořadu Partie na TV Prima 2.1.2011 píše:?Ten gramofonový průmysl, to se stane jenom odnoží celkového balíku, servisu pro interpreta, zpěváka, zpěvačku nebo skupinu. A s tím se musíme smířit. Kdo se nebude dívat dopředu, kdo se nevypořádá s tím, jak svůj produkt prezentovat, prodat, tak musí končit. Ta výroba toho snímku se stane vlastně investicí a je jedno, jestli se prodá tři tisíce ? už to, že zlatá je za tři tisíce, je velmi smutné, už to, že prodejny vůbec nejsou, je smutné ? ale musím se smířit s tím, že si posluchač, fanoušek, stáhne ten můj produkt. Já jsem rád, že si ho stáhnul, poslechněte si to. Už to, že si mě stáhnul, znamená, že má zájem. Ten produkt stál samozřejmě velké výlohy ? studio, hudebníci. Dlouho se na tom pracuje, jsou alba, na kterých se pracuje rok. A pak si to někdo stáhne zadarmo. Výborně, stáhnul si to, něco ho tam zaujme a přijde na koncert ? ta vstupenka na koncert se nedá nějak stáhnout zadarmo, tu si musí koupit. Přijde na koncert, zaujme ho, že tam je ta deska, ví, že bude autogramiáda, přesto si ji koupí, chce to mít podepsané s věnováním. Uvidí tam kalendář, uvidí tam knihy, uvidí tam ,merchandising? ? u mě např. se trička asi s Karlem Gottem neprodávají :), ale jsou skupiny, kde se prodá statisíce triček během jednoho turné. Všechen tento ,merchandising? patří k tomu obrovskému balíku servisu pro zpěváka, který si vydělá na tu produkci ve studiu.?
It's what you do in the dark that puts you in the light.