ten text z uvodu sa mi zda byt takym mixom zlozenym s vyhovujucich faktov, ktore sa pozosivaju politickym svetonazorom.
Vela uvadzanym faktom sa neda upriet trefnost, otazka je, kam tym autor smeruje

a snaha ist vlnou politickej propagandy tam je

Nikto nehovori, ze kriza z prvej polovice 20 storocia bola ina ako terajsia. Uz len terminologicky - vtedy bola hospodarska kriza. Ta terajsia sa pomenuva inak. To su notoricky zname fakty. Spolocne maju slovo kriza. Tym podobnost konci. Kriza znamena dopady v negativnom zmysle. Takze objavovat, ze to nie su rovnake krizy nie je nutne.
Skusat to predefinovat na akysi "koniec" je uz politicka propaganda

Nic ine. V mysliach niektorych ideologov existuju akesi "cierne" a "biele" systemy. "Zlo" a "dobro". Zlomyselny "imperializmus" a ludoprajny "neviemco". Take ale neexistuje. Neexistuje nemenny system, ktory prave teraz zaziva obrovsky kolaps. Proste opat ma nejaku etapu svojho vyvoja a prechadza do dalsej. Mozno MY, nase krajiny zili par desiatok rokov v systeme, ktory sa potreboval vyclenit, definovat a ustalit, zabetonovat v jednotnom stave a tvare. Hladal svoj naprotivok, ktory by bol rovnako monoliticky, mal by rovnako "svetonazor", a rovnako by mal "nepriatela" a urcite by nim mal byt prave ten "nas" system. Lenze to neplatilo

Ten domnely naprotivok bol nejednotny, rozhadany, s roznymi nazormi. Tolko historicka vsuvka, ktorou chcem podlozit to, ze zrejme neexistuje nejaky krvopotne udrziavany model, ktory sa proste cochvila zruti a nahradi ho nieco. Zrejme vysneny model nejakeho politruka

V clanku je trefne popisany system "sluzieb". Proste v istej chvili industrializacie sa stane to, ze ludska praca sa transformuje skor do "sluzieb", intelektualnej prace atd. Kto si pamata na politicku ekonomiu? Hore ruky. Ano, presne toto nam tieto mudre knizky tlkli do hlav pred 1989tym. Ze manualnu pracu za rozvinuteho komunizmu zastanu neviem co

ale hlavne budeme dostavat za to, ze sme taki mudri, vzdelani a riadime vyrobu v tovarnach - za to budeme dostavat vsetko, co potrebujeme.
No a na inom ekonomickom modeli - kapitalizme - presne toto kritizujeme

Je to tak z polovice opravnene a z druhej nie.
Fakt, ze vzrasta vyznam intelektualnej prace, virtualnej prace (nemanualnej) je prirodzeny jav. Clovek je lenivy a vynalozi kvanta namahy fyzickej aj dusevnej, aby sa zbavil manualnej prace

Lenze chce dostat zaplatene aj ked nepracuje manualne. Tym padom sa plati aj za nehmatatelnu pracu.
Problem vsak nastava, a opat to clanok trefne pomenoval, ak v istom bode sa preceni system sluzieb a intelektualnej prace a zacne system jeho hodnot existovat sam pre seba.
Pekny priklad boli v poslednych 10-20 rokoch strasne propagovane systemy outsourcingu. Dosli az do tej miery, ze vznikali doslova virtualne firmy bez akejkolvek hodnoty. Poskladali svoj biznis na tom, ze VSETKO roznymi formami outsourcovali.
Predstavte si, ze ste firma a core svojho biznisu miesto vas vlastni ina firma a vy jej za to platite. Cojaviem, ste eshop. logistiku vam robi jedna firma, web vam prevadzkuje ina firma. Call centrum vam robi ina firma. Co potom vlastne robi vasa firma? Ma znacku a tym to hasne. Mozete si kazdy rok do vyrocnej spravy uviest obrat a odrazu mate hodnotu. Preco preboha? Ved bez tych firiem okolo nie ste nic
Outsourcing sme mali a asi aj mame velmi radi. Lenze je to tiez system, kedy sa vyuziva na dobre veci ale aj nevhodne. Ked si necham vozit baliky papiera nejakou firmou, tak je to ok. Spravim zmluvu na pravidelne dodavky a oni proste dodavaju. Ak sa ale stanem rukojemnikom outsourcingu, tak idem do pekiel. To sa stane ak pri naznaku problemov nemozem outsourcovanu sluzbu prevziat a prevadzkovat sam. Ten papier by som si mohol chodit nakupovat aj sam a to je dobre. Ale ak mi firma prevadzkuje moj obchodny system a ja k nemu nemam ani pristup, neviem s jeho datami pracovat a vsetko riesim tak, ze moji zamestnanci rokuju so zamestnancami outsourcingu (niekedy dokonca zamestnanci takej firmy fyzicky sedia v mojej firme), tak sa stavam rukojemnikom - musis platit, aby ti biznis isiel. Ked zacnes byt nespokojny, odrazu nemozes k datam, k systemu a iba ak zaplatis.

Dalsim velmi kontroverznym prikladom je hudobny biznis a hlavne system ochrany autorov, ktory si po kuskoch odrezava dalsie a dalsie kusky pre seba. Tu vylobuje zakon o tom, ze ak mas vo firme radio a pocuvas verejnopravnu stanicu, tak okrem koncesie (co je prachobycajna dan) mas NAVIAC autorskym zvazom platit DALSIE peniaze. Vraj za verejnu produkciu. Neodovodneny poplatok avsak vyborne pravne vymysleny. Pritom je VSETKYM jasne, ze tie koncesie idu prave na dalsie poplatky, ktore radio plati autorskemu zvazu za hudobnu produkciu. PRoste si vymyslia nejaku dalsiu kolonku a k nej prifaria poplatok.
Ano, je to dosledok tendencie, kedy sa spolocnost ubera k uvedomeniu si vyznamu intelektualnej prace a jej hodnoty. A aj v tom, ze sa neda exaktne ohodnotit. Kym v komercnej sfere este funguje ponuka a dopyt, tak vo vela pripadoch sa cena stanovuje podla toho ako ma kto silny lobing

To je zle a nema to takto byt. Ale ci je to dovod k zruteniu ekonomickeho modelu nejakeho systemu? Asi nie

Treba si uvedomit, ze spolocnost, ekonomika, vsetko sa hybe vo vlnach, nikdy nie je rast nekonecny a nikdy nie je pokles do pekiel. Vzdy sa to otoci. Sinusoida alebo ine cykly s roznou amplitudou.
Takze sa zhodneme v tom, ze nieco je zle. Teraz si to pocas krizy definujeme a obratom uz budeme vediet, CO sme robili zle a proste to nebudeme robit.
Vieme, ze nieco virtualne, co ma teraz hodnotu, sice mozem "predat" za viac penazi ale VZDY zostane niekomu cierny peter v rukach a odrazu to hodnotu strati, castokrat sa dokonca otoci znamienko a aktiva sa zmenia na pasiva

(aj to sa stalo).
Takze ako z toho von?
Vybornym pravidlom: mysli globalne konaj lokalne.
Pojdeme do uplne mikroekonomiky: vsimate si domenovych spekulantov, MFA weby a podobne sprostosti, ktore tak radi robia studenti na vysokych skolach? Chcu si nejako nenamahavo privyrabat v podstate bezcennou pracou. Predat domenu, nasypat adsense na html stranky, ktore nic ine ani neobsahuju. Cele toto je krasny priklad systemov, ktore plodia peniaze za pracu o ktoru nikto nestoji. Ked si uvedomite, ze TO VY STE KRIZA, vy ste ten system, vy ste ta ekonomika, potom zistite, ze ak sa snazite o zarabanie/prijem tym, ze premienate zdanlivu hodnotu na hmatatelne peniaze, tak TO VY STE ti nenavideni imperialisti a ta hlupost systemu, ktory kritizujete

Ked si date zasadu, ze budete chciet peniaze za REALNU pracu, jedno ci manualna alebo intelektualna ale ze to bude mat hodnotu, potom sa stanete sucastou ten "spravnej" ekonomiky

Samozrejme tu hodnotu neurcujete vy

Toto som splietol sam, bez toho, aby som si to po sebe precital

takze sportovci, co radi chytaju za slovicka - nebudem vas registrovat, mam carovnu moc, take tlacitko s krizikom, ktorym za pol sekundy zmizne prispevok