OT: Je to otázka názoru a nechci se dohadovat. Umístění horrorového příběhu do obřího vesmírného korábu ještě nemusí znamenat, že se jedná o vědeckou fantastiku. U Sci-Fi existuje spousta žánrů a je opravdu obtížné stanovit hranici, kdy se již jedná spíš o horror nebo thriller. Nikoli vše, co se odehrává ve vesmíru nebo v budoucnosti musí být Sci-Fi. Jsem již pamětníkem a v životě jsem přečetl spousty SF povídek a románů (a nejen od Strugackých nebo Lema), viděl jsem i pár filmů (většinou českých nebo sovětských, ale o těch není řeč), které sem byly distribuovány a nemohu si pomoci, takový Kmen Andromeda (nikoli remake) nebo Kozoroh 1 či Blízká setkání 3. druhu, jsou pro mě ukázkou "pozemské real SF" a dodnes na mě působí, na rozdíl od současných filmů, plných efektů, leč obsahově prázdných nebo nesmyslných. Např. Transformers jsem kvůli jejich stupiditě nedokoukal, jsa vychován k jinému pojetí SF. Asi bych před tím nikdy nesměl číst mnoho geniálních příběhů, ať již zmíněných románů nebo povídek, abych dokázal překousnout tyto výtvory. Hvězdné války jsou vinikající filmy, co do řemeslného zpracování - Lucas je opravdu mistr - ale jako SF příběhy mě to za srdce příliš nebere, je to jiná odnož, která mně osobně nesedí. Ovšem ve srovnání s Transformers, je to mistrovské dílo. Další kultovní film Ridleyho Scotta Blade Runner, který je vesměs vysoce hodnocen, mě také neoslovuje. Ponurá deštivá a jakoby noir atmosféra mi příliš dobře nedělala a nezachránil to ani Harrison Ford.
Těmito příklady jsem chtěl poukázat jen na to, že hodnocení žánru filmové SF je velice ošidné a je silně individuální a nemá smyslu se o tom dohadovat.
Z toho důvodu nepovažuji tento topic za šťastný, autor bude čím dál víc zmaten, jak budou přibývat příspěvky. Každý si musí najít to svoje sám a nedat příliš na názory jiných.