Beavers | sob pro 11, 2010 10:56 am
Vracím to zpět k tématu popisem své zkušenosti, která má svůj základ již v minulosti, až desítky let staré. Protože jsem elektronik amatér a většinu svého parku jsem si vždy opravoval sám, nerad jsem svěřoval svoje porouchané přístroje servisům a to také díky negativním zkušenostem. Pokud mi ale nic jiného nezbývalo (sám jsem již třeba na opravu nestačil), vždycky jsem k přístroji přikládal podrobný popis závady a vyjadřoval jsem se v něm tak, aby opravna viděla, že vím, o co jde, a že se nenechám "očůrat". Nevěřili byste, jak to spolehlivě funguje.
Tyto zážitky se mi pak hodily a dodnes hodí při nákupu především elektroniky a domácích spotřebičů.
Když jsem se loni rozhodl pořídit si LCD TV, věděl jsem, že si ji pořídím přes internet, a proto jsem pátral po vhodném modelu, který musel mít určitou specifikaci vzhledem k mým nárokům a podmínkám příjmu signálu. Vytipoval jsem si značku a model, do rezervy jsem přidal ještě dva další. Nastudoval jsem si o té televizi vše, co bylo dostupné, četl jsem na různých fórech názory těch, kteří ji měli. Takto vybaven jsem se vydal do kamenného obchodu a vyhledal žádaný model. Okukoval jsem jej ze všech stran a brzy se mi začal věnovat velmi mladý prodavač. Dal jsem se s ním do řeči, a protože on viděl, že nemluví s někým, kdo o problematice nic neví, sypal ze sebe informace, které pro mě sice nebyly nové, ale poukazovalo to na to, že se hoch vyzná, a že je do této techniky velmi zapálený. Když jsem z něho vytahal rozumy, oznámil jsem mu, že si ale TV u nich nehodlám kupovat, že jsem rozhodnut pořídit ji o cca 5000 Kč levněji - díky voucheru a jiným slevám - z internetového obchodu. Ptal se mě, kde ji chci kupovat, a když jsem mu to prozradil, řekl, že je registrován jako dealer u jiného (velmi známého) obchodu, jestli bych ji nechtěl koupit tam, že prý se můžeme jít podívat na jejich stránky, určitě tam vyjde levněji. Svolil jsem a šli jsme k jeho prodejnímu místu, kde měl počítač. Přihlásil se pod svým kódem, vyhledal tuto TV a řekl mi, že na jeho jméno by přišla ještě o cca 1000 Kč levněji. Dohodli jsme se, že ji tedy na sebe objedná a nechá ji dodat na mou adresu. Bylo jasné, že on z toho měl jistý zisk, a když jsem mu za ochotu dal odmněnu 200 Kč, byl docela potěšen. Jen řekl: "Tak teď byste moh vytáhnout průkaz ČOI a já bych letěl." Ujstil jsem ho, že to neudělám. Spokojenost byla na obou stranách, TV dorazila do tří dnů ke mně domů a za ušetřených cca 6000 jsem měl stojan k ní vlastně zadarmo.
Takže i takoví prodavači jsou. Netvrdím, že jeho jednání bylo správné, ale ve vztahu ke mně bylo výhodné.
Řídím se tedy heslem, že než jdu něco kupovat, nejprve se o tom poučím. Pak mě nikdo nemůže oblbnout a stává se mi, že si prodavači se mnou rádi popovídají, protože jsou to mnohdy také fandové do těchto věcí.