No viděl bych to asi následovně:
- pokud chceš silnici jako doplněk a ještě se ti nechce moc utrácet, nový kolo = utrácení tak jako tak, protože nic pořádnýho nekoupíš a převzetím okamžitě ztrácí na ceně. Přitom na bazaru (viz nejlépe asi ten cyklobazar) se dají koupit opravdu velmi zachovalé kousky
- pro jezdce 186 cm bych povětšinou koukal už asi po vel. 58, ale je to jen odhad. Pozor ale na dýlku rámu, např. Author dělá relativně hodně dlouhý rámy a tam ti musí stačit i 56 (viz jejich stránky - mají tam orientační měrku)
- mám 183 cm, délku rámu 555, délku představce 120 a je to jen tak tak. Kdybych měl delší rám (575), nic by se nestalo a dorovnal bych to kratším představcem, delší představec na svoje kolo už ale nedělají. Mluvím teď o rámech Canyon, jiný rám s jinou geometrií může nakonec vypadat jinak a můžou na ně jít představce až 14 cm
Na co si dát pozor? Na prodejce, můžou kecat o najetých km, občas se mi to zdá skoro nemožný. V každým případě doporučuj se projet co prodávající dovolí, podle mýho se otravný věci projeví až tak po 15 km.
Líbí se mi na první pohled ta Merida (2. odkaz), prodejce Authora nezveřejnil velikost rámu nebo jsem si jí aspoň nevšimnul. Nebo jestli chceš mít všechno jedný značky a vzít Treka...

Ale natoho Treka výšky 58 musel bejt ten člověk hrozně malej nebo je ten rám hodně krátkej a pak se naskýtá otázka koupě takovýho kola bez delšího vyzkoušení... aspoň co tak tipuju.
To jsou ale jen takový postřehy za poslední roky co jsem nasbíral, bez záruky