Lincoln Six Echo | pon zář 12, 2011 12:11 pm
V poslední době, jak všichni víme, přibývá na silnicích nejen cyklistů, ale také bruslařů. Setkávám se s názory, že bruslaři na silnici vůbec nepatří a někteří by nejraději zakázali i cyklisty. Jsem řidič, cyklista i bruslař, a tak si myslím, že mám o situaci na českých silnicích vcelku přehled.
Na bruslích jezdím normálně po silnici a vůbec se za to nestydím. Bydlím na vesnici a okolní okresky mají výtečný povrch právě pro inlajny. Věřte, že bych radši jezdil po cyklostezce nebo objížděl nějaký vyasfaltovaný ovál dokola, abych udělal svých obvyklých dvacet třicet km.
Jezdím, jak mi zákon přikazuje, vlevo. Doprava najíždím jen tehdy, když se to jeví bezpečnější, a sice:
- potřebuji přejet křižovatku s vedlejší silnici po levé straně
- chci z vedlejší silnice odbočit vpravo na hlavní
- blíží z mé strany nepřehledná levotočivá zatáčka
- prostě kdykoliv nevidím/nejsem viděn
V nejhorším připadě může kdykoliv uskočit do příkopy, což jsem jednou musel v obci udělat před tatrovkou, když jedna jela mým směrem a druhá do protivky. Tak jsem tam hupnul a mávl že jsem OK. Nevidí v tom o nic nebezpečnějši záležitost než běžnou jízdu autem. Jelikož vidím před sebe, můžu kdykoliv zareagovat. Jakmile před sebou vidím větší vozidlo, automaticky se ohlížím dozadu. Pak můžu popřípadě zastavit nebo, když není čas, uskočit.
Snažím se být co nejvíce transparentní vůči provozu a celkem se to i daří. Hlavně jezdím zásadně až po páté hodině, raději později ale nikdy ne za šera nebo tmy. Když vidím auto, přestanu bruslit a natlačím se na krajici, ale ne až do štěrku. Někdy na mě sice nějaké zatroubí, že jedu po blbé straně, ovšem to je jen neznalost onoho řidiče. Horší jsou v tomto ohledu cyklisti. Ti vyježdění jsou naprosto v pohodě a začnou mě objíždět desítky metrů přede mnou. Bohužel 50 % cyklistů vůbec neví, co má dělat. Asi nejsou připraveni, že by mohl proti nim jet "chodec" rychlostí 30 km/h. Přitom opět přestanu zabírat a natlačím se na kraj. Někteří pochopí, někteří až když jim ukážu. No a pak jsou tady takoví, kterým se rozklepou řidítka a prostě neví. Většinou jsou to malé děti nebo "cyklisti" kteří vyjedou jednou za uherský rok. Když je situace dobrá a přehledná, klidně přejedu vpravo. Když ne, radši zpomalím či skoro zastavím a v rychlosti jim řeknu, že bruslař je chodec a objíždí se. Ještě jsou tady takoví, kteří mě skoro neobjedou a mají plnou hubu řečí.
Přesto všechno bych vpravo nechtěl jezdit. Už z principu bruslení potřebuju více místa než cyklista. Pokud bych musel jezdit vpravo, musel bych se neustále ohlížet dozadu, a tím se zvyšuje pravděpodobnost, že hodím tlamu. Ono je něco jiného sledovat situaci na pravé straně ze strany levé, kdy stačí jen mírně pootočit hlavu. Ale sledovat situaci vpravo ze strany pravé znamená vytočit nejen hlavu, ale také ramena, což může vést ke ztrátě rovnováhy a pádu.
Nedělám si iluze, že se v blízkosti bydliště objeví nová široká cyklostezska. Budu i nadále jezdit po silnicích, dokud mi to zákon nezakáže. Ať se to některým řidičům líbí nebo ne. Stejně je to jen o toleranci, o ničem jiném.
- iPhone 6s
- Mac mini (Late 2012) | MacBook Pro (Early 2015)
- AirPort Extreme 5th gen