Návod při přechodu z Androidu (pro Android heavy users)

vše co vás napadne

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

conny | pát bře 01, 2013 12:16 pm

Návod při přechodu z Androidu (pro Android heavy users)

Ahojte,
nechci dělat FLAME war proč iphone a ne proč android. Jsem 14dní novým uživatelem MacBook pro a Iphone 5. Přístup nového zaměstnavatele k IT technice.
Abych se popsal, 12 let jsem dělal v IT, mám doma na notebooku Linux, začal jsem s prvním Windows Phone, příkazový řádek v linuxu je pro mě něco, co dokážu využít a dost mě překvapilo, že konzole je i v macu a má stejné příkazy jako v linuxu a ono to prostředí hodně se podobá "vytuněnému KDE".

MAC, apple

Ale to je odbočka. Jen pro informaci: tenhle systém je pro uživatele v ovládání mnohem lepší-dle mého-než windows. Otázka zvyku a podpory software - to je úpně jiný krajíc, škoda že takhle se neovládají a nevypadají wokna, opět nebudu dělat flame-donutit windows k "podobnému" vzhledu jde, ale není to ono, multitouch touchpoint nejde ošidit.. Zkrátka, noťas se Apple povedl, tak po vytunění tohoto systému a dovedení k dokonalosti a úpravám jsem se vrhnul na IP5. Obě věcičky jsou a to je holt pravda, drahé jako prase. Pokud porovnám hardware, jiný výrobce to stáhne určitě o polovinu. Ale bude to podobné, nebude to ono, a hlavně, nebude to mít onen OS. Takže cesta tu je, je to o penězích, je to o přístupu, je to o zhodnocení investic do softu atd. MAC má chyby, je uzavřený stejně jako iphone, štvě mě to, ale dá se s tím žít (např. ve fullscrenn módu nelze psát více emailů najednou-složitě ano, ale: rozhodnutí apple, nejde upravit uživatelem) Pro mě osobně - zpět na wokna už nejdu..

IPHONE, apple

Po začátcích na Android google G1 jsem vyměnil asi přes 10 android telefonů, kdysi jsem měl tři dny Iphone 3g, koupený jako 3gs a vrácen zpět aneb když všechny zařízení vypadají stejně, s laikem jde dobře "vy***bat".. První co se mi opravdu nelíbilo, bylo to, že namísto dobrý den, já jsem iphone, tak se mě zeptal na číslo účtu. Copak já chci něco kupovat? Bohužel, bez tohoto se to snad ani nedá. No odradilo mě to resp. nejen to, iphone pryč a po pár letech jsem zase na pětce.. Už takový odpor nemám a můžu dodat, že vidím výhody, které dostávají obě platformy na porovnatelný stupínek konkurenceschopnosti - pokud pominu kupní cenu.

POZITIVA, ať tento článek nevyzní v prospěch Androidu:

- Pokud po tom nic nechcete a stačí vám jak to vypadá, super. Není co řešit. Pokud jste si zvykli nastavit si systém tak, jak chcete vy a potřebujete úpravy, o tomto píši níže.
- systém je stabilní, nezasekává se, je mnohem rychlejší než android na podobném železe - je to dáno vyladěním systému na jeden jediný hardware.
- Baterie vydrží déle, opět porovnám s porovnatelným HW
- Neexistuje problém se ztrátou konektivity - klasický bug mnoha rom, nutno vypnout data, v horším případě reset
- Jednoduchá synchronizace, funkční
- Spousta vychytávek je už v základu, mnohokrát se mi stalo, že jsem si jako začátečník stáhl utilitku na něco a pak jsem to našel v samotném telefonu jako funkci. Takže jak kdosi na foru napsal, nové funkce se na apple určitě učí na komunitě hackerů a uživatelů
- JailBreake - pokud už je -je mnohem jednoduššíí než root u androidu
Co je pro člověka, který zná XDA developers, vždy měl nejnovější ROM, rootnutý telefon, chce aby jeho telefon vypadala a choval se tak jak chce on a ne výrobce, to se pokusím tady popsat.

1. Bez tzv. jaibreaku, tzn. vpodstatě rootnutí, se neobejdete. Ikdyž upravit vzhled iphone je prakticky oproti androidu nemožné - pořád to vypadá stejně a těch pár aplikací co zásadně mění vzhled je na používání totálně naprd. Widgetů je jen pár, bez JB jen na lockscreen, úprava ikon je jen vzhledem, tvarem, stínováním atd.

Oproti google store si uživatel musí zvyknout na neporovnatelně menší množství utilit a úprav systému. Uzavřený systém opravdu nejde upravit tak, jako otevřený. Ruku v ruce s tím ale jde to, že iphone je stabilní. Pro - Proti.
Ovšem zarazila mě absence výběru-podotýkám neplaceného- např. aplikací které pracují s SMS zprávami. Ale potom vpodstatě ani není důvod, když si člověk projde defaultní systémovou aplikaci. Vymýšlet vymyšlené.. Bavím se GO SMS, CHOMP a jiných na Anroidu.. Ale přece jen, mezera tady je. O tom dále..

Po jailbraku se dostanete do Cydie, což je obchod, který není Apple store. Člověka z androidu převapí, že skoro vše je na Apple store placené. V porovnání s AD je to opravdu šílený rozdíl. Bohužel to samé platí i na Cydii, ale už se dá najít pár aplikací zdarma a pár stojí za to těch pár dolarů pustit. Cydie akceptuje paypal, pro mě to byla výhoda. Jednoduchá platba, paypal nelze na Aplle store..

Popíšu seznam aplikací co jsem si nainstaloval a uvítám jestli jej někdo rozšíří o opravdu nezbytné věci, které telefon dokáží posunout o krok dále.

Po těchto úpravách dostáváte zařízení, které toho umí mnohem více než soused, co má také iphone. Vypadají stejně, plocha bude vypadat určitě hodně podobně, ale přístupem, rychlostí úprav a možností nad ním povedete. A už dohoníte snadností ovládání i android.

Upozorňuji, že jsem netunil vzhled aby se to hýbalo, bylo to krásné, dělalo to vlny a jiné kraviny. Tohle je celé o ovládání telefonu a jeho schopnostech:

Cydia

Aplikace ze cydie se nainstalují na plochu, mazat je z plochy nelze, odinstalovávají se přímo v cydii. Mazat lze aplikace z marketu. Pokud se aplikace nainstaluje a nikde na ploše není, je v nastavení. A pokud ani tam, tak je v nastavení aplikace Winterboard.

Winterboard
Takový malý základ pro hacky, nainstalujte jako nutnost.

Základ: Activator
bez něj nepřinutíte telefon reagovat na povely a spouštět aplikaci gesty a stlačením

Aplikace na iphone nemají většinou krok zpět. Což znamená, že co uděláte v jedné aplikaci, která pak otevře druhou, tak jste v pasti. Zpět do původní se nedostanete. Jak na to:
LastApp

Stáhněte, nainstalujte a v Activatoru namapujte třeba na stisknutí volume dolů. Volume stejně pořád držíte pro hlasitost, tak co..
Apliakce otevře poslední předchozí aplikaci - takový skoro krok zpět

NCsettings
nastavení rychlých voleb táhnutím obrazovky dolů - klasika: zapnutí wifi, BT, rotace, světlo, nastavení osvětlení atd.
Pozn: není nutná aplikace Torch nebo Lamp nebo cokoliv - NCsettings ji má v sobě

Aplikace pro tethering - není nutnost platit nebo tahat, jsou v OS 6

Springtomize
nunost - úprava chování prochy, ikon, status baru atd.

NowNow - google search, aktivace např tripple push home button, hlasový. Tam, kde Siri nemůže, tam pustíme google. Ovšem zase, Siri.. Neumí česky. Kdo ví, o čem mluvím, chápe.. Pomocník telefonu, součást systému, který není lokalizovaný v zařízení za 20 000. No comment..

NoLockScreen - pro ty, kteří chtějí s telefonem pracovat a ne jej pořád odemykat a dívat se kolik mají baterky. Můj názor. Schválně, kolikrát se díváte na lockscreen a kolikrát pracujete s apliakacemi, SMS, atd. Že mám nepřečtenou SMS vidím i tak..

IconRenamer - asi jasné

Dater - data do fotek

Bolt - procenta baterie, s tímto si nejsem jistý, winterboard nemá rád některé úpravy a jdou vzájemně proti sobě. Takže jsem rozcházel procenta na baterii asi hodinu než jsem přišel na správnou kombinaci. Ono totiž pokud je aplikace pro iOS 5 a vy jedete na 6tce, tak může vzniknout chaos..

AppCent - procenta instalace aplikace

Aloud - čte příchozí hovory, SMS, upozornění

Apple Ad Ringtones - další zvuky

AptBackup - něco jako umí google, ale basic verze. Instalace stažených aplikací po restore - cydia restore

BatteryStatus - mluví a ukazuje baterku, její procenta a kolik zbývá

CameraTweak - prý tweak, asi ano.. :)

Repo Cydia Setup, Cydia installer - repositry installer

iFile - průzkumník

SwipeSellection - lepší CTRL C a CTRL V při psaní textu

toliko ze cydie, nyní apple store:

Vyhledávání kontaktů pomocí T9 při volání na dialeru - ne, iphone to neumí. A opravdu, vím, že tohle je mnohem rychlejší a příjemnější než tapnout a napotřetí se trefit vyhledávací lištu za jízdy v autě a poté klofat jméno..

ClinkMe - super, funguje. Ale pitomá vlastnost multitask systému iphone dělá to, že pokud aplikace nepracuje s videem, hlasem nebo voip, tak ji za 10 minut standby režimu v pozadí zmrazí. Což znamená, že pokud poté chcete pŘes ClinkMe volat, celé se to refreshuje a pokud máte 2000 jmen, trvá to i 3 sekundy. JEDINÝ program, který stojí nyní za to, umí vše a něco více a je v základní verzi zdarma a je z Česka

BiteSMS - umí Popup příchozích SMS, je lepší než základní SMS aplikace. Pracuje i s iMessage, takže iphone iphone zprávy jsou zdarma

Dragon Search a Dragon Dictation - hlasové vyhledávání a diktování SMS, mejlů atd.

BeOnRoad - navigace zdarma

Respring - rychlý refresh plochy po aktualizaci, až systém vyladíte vpodstatě není nutný

ProTube - stahovaní youtube videí

Auxo - přepínání a ukočování aplikací společně s ovládacím centrem

SBprofiles - pokud vám nestačí základní nastavení v systému stavů hlasitosti telefonu, start a end DND do not disturb časů, holt pro spaní, tak tenhle program to umí. Umí i wifi, BT atd. zapnout,vypnout časově, polohou. Anroid má profily nastaveny většinou na tlačítko vypnutí, já jsem si namapoval activatorem klávesu hlasitosti nahoru.Přece jen, obrazovku chci i vypnout že..

Oskárek- SMS zdarma, oblíbený FreeSMSsender pro ios není..

Viber, Skype - volání zdarma

iSpeechTTS - po zakoupení Čestiny by měly apliakce, vybrané, mluvit česky. Bavím se o čtení knih, emailů atd. - neprověřena intergace do systému ani aplikace pro toto. Doplní někdo?

Xdashboard - dle mého aplikace na nic. Dodá widgety na plochu. Ale widgetů je jen pár, to samé co umí tohle, můžete hodit do plochy oznámení.. smazal jsem

Pak je ještě jedna aplikace co umí udělat vpodstatě druhou plochu oznámení, taháte ji např gesteam vytáhnout obrazovku opačně - zespodu nahoru. Ale opět - není tam co do ní dát. Absence widgetů je tristní. A proč mít zapínání wifi a BT dole i nahoře nebo mít počasí a kalendář dvakrá? Zrušil jsem to.. Stačí to seshora přece..

Tolik k úpravám, pokud někdo bude mít vychytávku, sem s ní..

Co sháním a co chybí:

backgrouder pro ios6, tato aplikace ve starší verzi zabránila systému aby některé aplikace na pozadí sestřelil nebo zmrazil. Pokud někdo ví, jak to udělat, ať napíše.

predikce psaní - v androidu pokud jsem po nahrazení slova systémem dal krok zpět resp. mazání, systém mi nejdříve opravil slovo na mnou zadaný původní význam a ještě se mě zeptal jestli to nové, které on blbě doplnil chci dát do slovníku. V nastavení rychlejší varianty ho tam dokonce přidal sám. Tohle byla utilita pro klávesnici, ale nenašel jsem na apple store neby cydii cokoliv co by tohle umělo..

klávesnice - defaultní klávesnice mi nevyhovuje. Nenašel jsem lepší nebo jinou. Pouze swype a tu nechci, navíc na ios6 se sama vypíná, není odladěná atd.

Snad někomu pomůžu s přechodem ať to nemá tak drastické a udělá si úpravy za pár desítek minut a nehledá něco, co stejně nenajde..
Naposledy upravil Lincoln Six Echo dne pát bře 01, 2013 5:32 pm, celkově upraveno 5
Důvod: Zamceno kvuli moznosti vyvolani flamewaru a upraven název tématu

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required

Zpět na Vše ostatní