Papek | pon úno 04, 2013 10:16 am
Dostal som na par dni iPhone 5. Mam to skor na skusku + nahodenie JB, ked vyjde. Prve dojmy su take, ze je to fakt lahke, moja Lumia posobi oproti tomu ako tehla, z ktorej ma bolia zapastia. Elox sa zatial drzi a displej je aky je, jednoznacnou vyhodou je jemnost a celkovo dobry dojem robi aj natiahnutie na vysku. Inak farby su take divne, ale je to skor o zvyku a samozrejme to nieje amoled, takze cierna je taka menej cierna. Oproti Lumii az tak pekne dizajnovo nezapada do dizajnu telefonu a systemu, kde sa s amoled a clearblack technologiu doslova pocita.
Ako negativum hodnotim GUI systemu - to bola prave aj vec, kvoli ktorej som vymenil stary iPhone 4 za tehlicku so systemom od Microsoftu. Tym nechcem tvrdit, ze WP 7.8 je lepsi ako iOS. WP chyba zopar veci k dokonalosti, ale GUI mi pride zaujimavejsie a zivsie, nehovoriac o tom, ze po odomknuti obrazovky mam podstatne viac informacii, ale to je uz vec na dlhsiu recenziu.
Z kladnych veci oproti iPhone 4, resp. aj vseobecne mozem povedat, ze rychlost. iPhone 4 som v ruke nemal ani nepamatam, ale tu rychlost napriek tomu poznam. Takisto oproti iPadu Mini. Ci uz sa jedna o spustanie aplikacii, prechod do kniznic, otvaranie fotoaparatu atd. Z dalsich pozitivnych veci vyberam fotak.
Pri fotaku by som sa aj trochu zastavil, kedze je to asi jedna z tych funkcii, ktore vedia pri kupe telefonu rozhodnut, kedze okrem velmi kvalitnych momentiek dokaze za urcitych okolnosti nahradit aj lacne kompakty. Za beznych svetelnych podmienok foti paradne, ale to uz fotil aj iPhone 4 a ani Lumia sa nemusi hanbit za fotky, ktore ma niekedy kvalitou az prekvapia. Tej vsak chyba rezim HDR. Za sera, v interieri, v detailoch (makro) a tmavych scenach vsak iPhone exceluje. Prave v takych podmienkach zacina vacsina ostatnych telefonov pokrivkavat - bud su nesmierne spomalene a vysledne fotky stoja za ho..., lebo fotak nevie poriadne zaostrit a nastavuje dlhy cas, alebo zaostri rychlo, nastavi kratky cas a je to iba kopa sumu. Dalsou dotiahnutou vecou pri fotaku je blesk. Pri starsom iPhone mal tendenciu prepalovat a celkovo boli fotky tak divne osvetlene a farby posobili neprirodzene - to bola aj prva vec, co som si vsimol pri prechode na Nokiu, blesk mala jednoznacne lepsi. Pri iPhone 5 sa to vyrazne zlepsilo a aj ked sa na xenonove blesky nechyta, dokaze nafotit obstojne zabery.
Videa som zatial skusal len tak zbezne za beznych svetelnych podmienok. Stabilizacia funguje na jednotku a vo videach sa nevyskytuje efekt vlnenia. Zretelne je iba padanie hran, ale to je vseobecne choroba CMOS snimacov, ktora sa sice da do istej miery potlacit, ale to je skor zalezitost drahsich kamier. Kvalita zvuku pri nahravani sa zatial javi celkom dobre, ostatne, v tomto uz iPhone 4 prekonava vacsinu sucasnych telefonov, kde napr. moja Lumia je v podstate nepouzitelna na koncertoch. Uvidim, ci sa stihnem dostat k vecernym scenam, ale vzhladom na kvality fotografovania ocakavam pomerne kvalitne nocne videa.
Ostatne veci, ako signal, aplikacie atp. som nejako detailne nerozoberal, o tom si urobte obraz kazdy sam. Kvalita hovoru je na beznej urovni a kedze som z BA, tak sa nestretavam s vypadkami 3G signalu. Vydrz hodnotit zatial neviem, ale na 2-3 dni bezneho pouzivania to nevyzera. Telefon mi bez problemov vydrzal cely den s tym, ze v noci som mal okolo 30% baterky, takze by mohol zvladnut cez den aj nejaku tu hodinku hrania bez toho, aby som sa musel obavat, ci si vecer zavolam.
Co sa tyka rozhodnutia, ci kupit - nekupit. Mna osobne iPhone 5 nepresvedcil ku kupe, aspon nie teraz, ked fungujem na Lumii 800, ktora je aj napriek "najnovsej" verzii systemu svizna ako prvy den. V uvodzovkach to pisem kvoli tomu, ze narozdiel od Apple, Microsoft vypusta updaty ovela pomalsie a system doteraz nema vsetky vymozenosti, ktore boli avizovane a ktore sa nakoniec objavili az vo WP 8.
Ak by som mal aj doteraz iPhone 4, tak o kupe asi uvazujem, kedze v tomto pripade je rozdiel v rychlosti priepastny. Za kupu hovori kvalitnejsi fotak, vacsi displej, hmotnost, rozmery a celkovy pocit z noveho telefonu. Proti hovori cena, avsak ta je velmi subjektivna a tu si musi kazdy zvazit sam, ci sa mu chce davat cez 500 € za novy telefon, pripadne doplacat za upgrade. Ja si osobne pockam na dalsiu generaciu, prip. medzigeneraciu.
iPad Mini White 1st gen
iPhone 7 32GB Black
Lumia 950 DS White