barberry.pha píše:To petrt: nezlob se na me ale tady toto nemuzes myslet vazne, rika ti neco svoboda podnikani? to je stejne jako by mi nekdo, jako zivnostnikovi,prikazovat koho mam nebo nemam ostrihat.
Já nepsal nic o tom, že bych někomu zakazoval prodej nečeho. Já napadl to, zda je možné vázat prodej jedné věci (telefonu) prodejem druhé věci (smlouva).
Citace z
googlu (omlouvám se za délku):
Dřívější znění zákona o ochraně spotřebitele výslovně zakazovalo jako jeden z případů diskriminace spotřebitele vázání poskytnutí služby nebo prodeje výrobků na prodej jiných výrobků či poskytnutí jiných služeb (tzv. junktimace, vázaný prodej), pokud by se nejednalo o vázanost předem oznámenou a v obchodním styku obvyklou (obě uvedené podmínky by měly být splněny zároveň). Zákon sice dnes takové jednání nezakazuje výslovně, stále ale platí, že prodávající nesmí při prodeji výrobků nebo poskytování služeb spotřebitele diskriminovat. Vzhledem k nové úpravě tzv. nekalých obchodních praktik je nepochybně takové chování nadále zakázáno pro případy, kdy by spotřebitel byl do koupě nucen a v případě nezakoupení jednoho výrobku by mu bylo odepřeno zakoupit nebo obdržet jiný.
PS: ty jako živnostník si "nemůžeš" vybrat koho ostříhat a koho ne. Takových afér v hospodě už bylo...