64V na kostru kazdeho iphone

Chat fóra: a nikdo. Vstup do diskuze online

martz | ned dub 05, 2009 9:03 pm

Re: 64V na kostru kazdeho iphone

nene vždycky ho normálně nabijim :) jen parkrát se mi stalo, že takle pískal a více hřál než obvykle, ale asi to bude normalni jak si psal stim RC členem. dik ;)

Lanex | pon dub 06, 2009 10:37 am

původně jsem si myslel, že tohle celý je nějakej ftipnej aprílek, ale datum tomu neodpovídá. Tak jen dodám pár faktů: V nabiječce i v usb je pouze 5 voltů. těch 64 voltů byl pravděpodobně tvuj svetr. To bys koukal jak mě švihne moje hliniková klávesnice u maca, když si předtím sundám mikču... a dřez pod napětim asi nebude, ale bude uzemněný, takže cokoliv co svítí proti zemi bude svítit i proti dřezu.. a vaně.. a hajzlu pokud ho máte kovovej... atd ;-)

oldrich.mladek | sob dub 25, 2009 8:44 am

Tak já reklamoval svůj iPhone z tohoto důvodu, že probíjí a reklamace uznána. Dostal jsem nový kus. Měl jsem u displeje ještě smetí, ale to jsem nechtěl reklamovat, protože to už jsem jednou dával na servis z tohoto důvodu. Ani jsem nedoufal, že mě to uznají. Doma musím zkusit, zda probíjí i nový kousek, pak dám info.

Survival | sob dub 25, 2009 10:26 am

Mě taky slabounce vrní.

oldrich.mladek | sob dub 25, 2009 11:33 am

Tak i nový kousek slabě vrní. :-) A už je v něm i prach, nevím co v Applu dělají. :-(

Uživatelský avatar Beavers | sob dub 25, 2009 11:41 am

Otázka by měla spíš znít, co to v té Číně dělají? Ale v každém případě by tam měla být stoprocentní kontrola výroby, kterou (snad) zajišťuje Apple. Jak je vidět z mnoha ohlasů, kvalita provedení markantně poklesla, což dobré jméno firmě Apple nedělá. A to je velká škoda. První iPhony byly seriózní výrobky, po jejich úspěchu se firma vrhla na kvantitu a začla telefony chrlit. Je to pro ně velkým krokem zpět, protože na úkor kvantity odsunuli do pozadí kvalitu.
Moderator fóra
Moderator fóra

vaclavmax | stř kvě 20, 2009 9:58 pm

Některé příspěvky jsou celkem k pobavení, např. "v nabíječce i v usb je pouze 5 voltů" nebo "žárovka snad potrebuje pro rosviceni + a - proud". Výše diskutovaný problém je v tom, že nabíječka není ukostřena. Pro ty, co neví, co to je, tak je to ten kolík co Vám kouká ze zásuvky ven. To je kostra, která by měla být propojena s dřezem, topením a ostatními trubkami v bytě. Záleží, jak je u Vás provedena elektroinstalace. Proto všechny větší elektrospotřebiče mají ještě třetí vodič, který je propojen s touto kostrou. U mého hliníkového MacBooku to je hodně znát. Myslím že bych rozsvítil i větší žárovku než 12 voltovou. Ale stačí u zdroje k notebooku místo dodávané redukce na českou zásuvku použít vlastní, kde je kovový kolík ( u nab. pro iPhone je plastový) propojen s kostrou v zásuvce a vše je v pořádku.

Uživatelský avatar h4wk3y | čtv kvě 21, 2009 12:03 am

lidi, nekdo, kdo mate toho probijeciho iPhona, tak prijedte na sraz! jako ja tomu totalne neverim, ze by svitila LEDka skrze drez a iphone.... a nejakych 64V :D :D :D...
kdyby to byla staticka elektrina, tak nevim teda, jak ji dokazete doma zmerit a kdyby to natvrdo probijelo, tak pochybuji, ze kdekoliv v iphone je 64V...
jak bylo receno, at se iPhone pripoji skrze USB nebo skrze nabijecku, porad z ni leze nejakych 5V... a pokud ne, tak by se uz z vaseho iPhonku coudilo...
Posilene dlouhe dobe zpet u iPhonu - iP5 16GB White, odblok s R-SIM 8+
Macbook Pro 13'' 2.26 GHz
iPhone expert
iPhone expert

t0panka | čtv kvě 21, 2009 10:34 am

http://support.apple.com/kb/TS2729

Linky do Code nedavame nie sme WAREZ forum. Za dalsie aku vypovednu hodnotu ma ten link? dodo

Ospravedlnujem sa za to code ale som zvyknutý :) . Za dalšie, ten link je oficiálne vyjadrenie firmy Apple na tento problém. Nestačí to ako výpovedná hodnota linku? Chcel som len pomôct nič viac. Mna môj iPhone nekope.
Naposledy upravil t0panka dne stř kvě 27, 2009 9:47 pm, celkově upraveno 1

sad69 | čtv kvě 21, 2009 8:14 pm

To je teoreticky možné ale pokud by to byla elektrostatika tak by to nerozsvítilo LED Diodu (dle fotky, na fotce není žárovka ale modrá dioda která bere 3,6V a 20mA) na dost dlouhou dobu pro vyfocení. Imho. je zcela jedno jestli je zapojený do pc nebo do zásuvky jediný teoretický rozdíl je v nabíjecím proudu, tedy v rychlosti nabijení a tím pádem zahřívání. Mimochodem pokud by na kovovou část byla vyvedena nějaká anténa mohlo by to teoreticky stačit na rozsvícení oné diody (stačí i 0.8 - 1V) dle konstrukce diod a předpokladu prahového napětí Led diody. Je to tedy možné (jako "+" slouží anténa na chromové části iPhonu a jako "-" poslouží cokoli uzeměného (dřez, futra u dveří, kostra lednice, kolíček na zásuvce apod.) tudíž je to celkem normální, jen nevim co tam dělá 64V :shock: ale mohu bezpečně říci že tímto napětím by se dioda rozsvítila hOOOOdně a věřte že jenom jednou.

Pokud by chtěl někdo něco z toho co jsem psal vysvětlit pište... :)

vaclavmax | čtv kvě 21, 2009 11:52 pm

To co je zde popisováno nemá s elektrostatikou nic společného. Proboha copak jste nechodili do školy? Pro ty, co nechodili, viz gůgl a ebenová tyč. Pokud jste ještě nepochopili můj příspěvek o pár postů výše, tak znova. Nevím co tady píšete o nějakém plusu a mínusu. Copak v zásuvce máte "+" a "-"? A svítí žárovka, když ji do zásuvky připojíte. Těch údajných 64V by relativně bylo možné naměřit mezi kostrou iPhone a kostrou v bytě (třeba dřez), a to díky tomu, že nabíječka není ukostřena. Proto aby k tomu nedocházelo u větších spotřebičů, je u nich zapojen ještě třetí vodič.

Když tak ebonitová tyč, ano? Beavers.

sad69 | pát kvě 22, 2009 9:31 am

ty si pro zmenu prostuduj rozdil mezi diodou a zarovkou. Mimochodem z nabijecky jde stejnosmerne stabilizovane napeti 5V zasuvka ma 220V stridaveho napeti. A tuto zmenu zajistuje ta nabijecka. Jinak do iPhonu jdou tak jako tak 2 vodice + a - nic vic a vystouply kolicek na zasuvce je zemeni a je tam kvuli ochrane lidi. Kdyby se stalo ze se dotke ziva cast pod napetim kostry (vnejsi kovove casti) aby te to nezabilo ale vyrazilo to proudový jistič (viz. wikipedie). A tohle se u nabijecky stat proste nemuze protoze je z plastu! Proto tam ani ten třetí vodič nemusí být. Nemluvě o tom že kope střídavé napětí tedy ona změna v průběhu. Stejnosměrné které se nachází na výstupu nabíječky a tedy poté i v mobilu jen může popálit. A jinak jak jsem jiz psal staticka elektrina to neni urcite, mohla to byt v pripade ze to nekoho koplo, ale jak rikám ta by na 200% nerozsvitila diodu a kdyby jo tak už je každý kdo dostal pecku mrtvý...

Měl bys dodat, že napětí, ať je jak chce vysoké, tě nezabije, ale záleží kolik je tam elektrického proudu, tedy ampér. Volty nezabíjejí. Viz film Pelíšky a "Vyděržaj, pioněr!" Viz Induktor. Beavers.

vaclavmax | pát kvě 22, 2009 11:32 pm

Nemůžeš věřit všemu, co píše wikipedie. Když ti praskne žárovka, tak také může vyhodit jistič, a žárovka je připojena na fázi a nulák, a není propojena se zemí. Je to proto, že tam vnikne zkrat, to znamená, že je velký proudový odběr a jistič, který vypíná při určitém proudovém zatížení vypne. Zeptej se na to nějakého elektrikáře, než budeš psát nějaké nesmysly. A když tvrdíš, že z nabíječky leze jen 5 voltů, jak vysvětlíš těch 64 voltů? A kde jsi přišel na to, že "kope" jen střídavé napětí?
Tak mně to nedalo, a změřil jsem napětí mezi kostrou mého Al MacBooka a zemí v bytě a naměřil jsem okolo 10 voltů. Pak jsem vyndal CZ redukci z nabíječky a zapojil jsem do nabíječky vlastní kabel, kde je propojen kovový kolík se zemnícím kolíkem v zásuvce a výsledek 0 voltů. Doma mám elektroinstalaci celkem dobrou, poznám to podle brnění, když se dotknu notebooku. Jinde je to o hodně horší.
Takže ještě jednou vysvětlení. Těch x voltů je rozdíl mezi kostrou přístroje a kostrou jinde, třeba v bytě. Vzniká to tím, že v nabíječce se mění střídavé napětí na stejnosměrné s vlastní kostrou, která není propojena s kostrou v bytě.

sad69 | sob kvě 23, 2009 3:31 pm

Tak za 1. elektrikář jsem já :!: Za 2. vyhození pojistek nemůže být prakticky zapříčiněné žárovkou (muselo by se v ní přemostit wolframové vlákno které má veliký odpor) ale naopak díky chvilkovému přepětí v síti vypadnou jističe a mimo to praskne (přesněji přetaví se vlákno v žárovce) i vlastní žárovka. Mimochodem napětí je obecně rozdíl potenciálů (častý příklad s vodní nádrží). tedy pokud bude na kostře iPhona (potažmo je možné že je to anténa) nějaký jiný (jakýkoli jiný) než je na uzeměné kostře v bytě tak tam vždy naměříme napětí, to napětí které pak lze změřit. Nezáleží tedy jen na tom co je za napetí v iPhonu, ale také vůči jakému potenciálu to měříme. Mimochodem mohu na tvůj dotaz ohledně 64V ti mohu odpovědět. Podívej se na vlastnosti, datasheet a použití integrovaného obvodu MAX232 (pro ty co nechtějí hledat, za pomoci několika kondenzátorů mění 5V na 12V potřebných pro komunikaci po sériové lince). Není tedy zdaleka nemožné naměřit za určitých podmínek stabilní napětí třeba 100V na jakémkoli obecně někde zapojeném vodiči.

EDIT: Teď jsem si ještě všiml jedné věci. Já nemluvil o klasických pojistkách nýbrž o Proudovém chrániči. Což je naprosto něco jiného, jedno chání před velkým proudem v síti (pojistky, například před skratem) a druhé proti poškozeným obvodům či proti dotyku (proudový chránič, například při dotyku živého vodiče s neživou kostrou (třetí kolík v zásuvce a znovu opakuji to není kostra ale zemnící vodič))

Uživatelský avatar h4wk3y | sob kvě 23, 2009 7:40 pm

tak me uz to fakt nedalo a promeril jsem taky svuj MacBook Alu proti zemnicimu koliku v zasuvce...
Meril jsem multimetrem na rozsahu 200mV
u nabijecky jsem mel
1) 3 vodicovy privod - namereno 0,000V
2) 2 vodicovy privod - namereno 0,001V

...dokud tedy neuvidim fotku 10V mezi macbookem a drezem nebo o co to delate, tak proste neuverim...

podle meho je to hloupost...

Plne souhlasim se sad69.

Vaclavmax - neberte si to osobne, ale nez nekomu napisete, ze pise bludy, tak si to alespon poradne prectete. Opravdu pojistky a proudova ochrana je trosku neco jineho...
Posilene dlouhe dobe zpet u iPhonu - iP5 16GB White, odblok s R-SIM 8+
Macbook Pro 13'' 2.26 GHz
iPhone expert
iPhone expert

vaclavmax | čtv kvě 28, 2009 10:19 pm

To sad69: Ty že jsi elektrikář? To se pak nedivím, že jsou takové mizerné elektroinstalace. Když elektrikář neví, že když praskne žárovka, tak může vyhodit jistič. A já myslel, že jsi student. Jinak, "elektrikáři Filipe", obvod MAX 232 je převodník, ale převodník dat mezi telefonem a počítačem. To když chceš kabelem propojit telefon s počítačem, tam v tom kabelu většinou bývá tento obvod. Takže těžko bude tento obvod v nabíječce, na to jsou jiné součástky. Ale to ty jako blázen do elektroniky bys měl vědět, ne? :lol:

To h4wk3y: Příští týden to vyfotím, případně ještě změřím osciloskopem. A můžeš mi teda vysvětlit funkci jističe a proč je na něm napsáno třeba 15A??? Možná se poučím. :D

sad69 | pát kvě 29, 2009 12:55 pm

Tak za 1. ani jednou jsem neřekl že max 232 je v nabíječce, pouze jsem jím vysvětlil možnost získání na 5V obvodu mnohem větších napětí i bez transformátoru. Za 2. jistič funguje proti zkratu (velký proud = přetavení vlákna nebo zahřátí bimetalového pásku a tudíž rozpojení obvodu) kdežto proudový chránič chrání proti úniku proudu jiným obvodem (člověk -> zem) než kterým se dostal ke spotřebiči (zásuvka). Ještě nějaký dotaz pane machr? Imho. I tech vašich 10V už jsem vysvětloval, pokud bude na dřezu o 10 "jednotek" vyšší potenciál než na iPhonu může ti voltmetr ukázat klidně 10V voltmetr totiž měří rozdíl 2, slovy dvou!, potenciálů. Pro příklad když zapojíš 2 zdroje (jeden 12V druhý 5V) na spotřebič kolik bude na spotřebiči?? ("+" je 12V zdroj, "-" je 5V zdroj) 17V?? Ani náhodou, já ti to řeknu 7V. Protože rozdíl těchto dvou potenciálů je právě 7V.

Uživatelský avatar Beavers | pát kvě 29, 2009 9:40 pm

Perfekt, jsem rád, že sem konečně přišel nějaký elektrikář, ktrerý to navíc umí podat tak, aby to bylo srozumitelné.
Moderator fóra
Moderator fóra

vaclavmax | pát kvě 29, 2009 11:17 pm

Hmm, to je zajímavý, tohle vás učí na škole? A co když zapojíš +12 a +5 V, jen teoreticky, kolik je výsledné napětí? :lol:

Uživatelský avatar cicolably | sob kvě 30, 2009 5:47 am

vaclavmax
no skus dať voltmeter na zdroj PC +kabel(červený) voltmetra daj na +12V
a -kabel daj na +5V zdroja kolko ti ukáže.
sad69 ma pravdu

a inač digitalne mutimetre su presne ale oproti zemi a pračke,chladničke,dresu a pod. ukazuju imho blbosti
iPad Mini 16GB
iPhone 5 16GB
Starý pes fóra :)
Starý pes fóra :)

vaclavmax | úte čer 02, 2009 1:49 am

Ale ještě jsem se nedozvěděl výsledek +12 a +5V. Nebo + 12 a -12. A s tím zdrojem z PC, jak ti vůbec může napadnout takový nesmysl? Podívej se na schéma zapojení zdroje a snad to pochopíš proč to tak je.

sad69 | úte čer 02, 2009 10:09 pm

A uz te kamarade zacinam mit dost :evil: . Placas kraviny delas jak jsi desne chytrej a vis prd :!: Do molexu v pc (ze zdroje) jdou 4 dráty +12, zem, zem, +5 (žlutý, černý, černý, červený) a když změříš napětí mezi žlutým a červeným tak ti výjde proste 7V (o5 jsme u rozdílu 2 potenciálů) a nez ze sebe zacnes delat jakousi hodne spatnou napodobeninu experta prez buch vi co (a elektrika to teda neni) tak si aspon prostuduj nejakou literaturu. A mimochodem bud tak hodny a neuc me znat elektriku mam na to skolu a 6 let praxe, mimo jine v robotice a microprocessorech takze bud tak hodny a prestan delat chytryho...

Já osobně mám elektriku tak trochu za koníčka a jsem proto rád, že se dozvím něco nového. Z vašich hádek ale nijak poučen nejsem, tím méně ti uživatelé, které elektrika nezajímá vůbec. Nevím ani, kdo z vás má pravdu, vím jen to, že váš souboj již není určen tomuto fóru. Utkejte se, prosím, přes PM případně jinak a až bude znám konečný verdikt toho, co je předmětem tohoto topicu, nechť někdo (a nemusí to být nutně nikdo z vás, kteří jste se zde utkali v souboji svých znalostí) tuto záhadu jednoduše a srozumitelně vysvětlí. Tato poznámka není namířena na nikoho z vás osobně (např. nikoli na tebe sad69), ale pokud sem chcete přispívat, tak vás žádám, aby to bylo bez emocionálně laděných vulgárních výrazů. Děkuji. Beavers.

vaclavmax | stř čer 03, 2009 11:54 pm

Takže můj poslední příspěvek. Měřit +12 a -5 bohužel nejde. Nebo jde, ale s nesmyslným výsledkem, jako tady uvedl sad69. Pokusím se stručně vysvětlit proč. Již v základní škole nás učili, že elektrický obvod musí být uzavřený okruh. To Těch uváděných +12 a -5 jsou okruhy dva, navzájem nepropojené, nebo pro upřesnění částečně propojené pomocí součástek, jako diody, kondenzátory apod., takže proto vychází toto nesmyslné napětí. Pokud děláš v elektronice, víš že určité obvody potřebují napětí -12, kostru a + 12 zároveň, a když měříš -12 proti +12, vyjde ti výsledných 24 v, protože to jsou de fakto dva okruhy propojené přes společnou zem. A tím se dostáváme k problému tématu, a to je "64V na kostru každého iPhone". Je to tím, jak už jsem uvedl výše, rozdíl mezi kostrou iPhone (kovový rámeček), nebo kostrou MacBooku a kostrou v bytě (dřez, topení, kolíček v zásuvce) 8)

Pokud bude chtít někdo vysvětlit, jak vzniká v PC zdroji +12, +5, -12, -5 a 3,3V, případně schéma zapojení zdroje s popisem jednotlivých součástek, nechť mi napíše na PM.

sad69 | čtv čer 04, 2009 6:22 am

S tímhle už bych si troufl i s jistými výhrady souhlasit. Jen malou poznámku, já ani jednou netvrdil že máš spojovat +12 a -5 nýbrž +12 a +5, ale to je vedlejší.

Omluva: Adminovi se za dohady omlouvám. Ovšem jsou věci které mě dokáží nadzvednout ze židle a nebyl jsem jediný kdo se nad topicy golegy od srdce zasmál.

Výsledek: Řekl bych že vyřešeno, tyto napětí vznikají díky rozdílným "výškám" napětí mezi rámečkem iPhona a uzeměnýma předmětama doma (dřez, topení atd.). Příklad, vodní nádrž ve které je díra, díky rozdílným výškám hladiny z díry teče proud vody a tento proud (ovšem elektrický) způsobil že se dioda na fotce z předchozích topiců rozsvítila.

Pokud již nikdo nic nemá vidím to na LOCK

Uživatelský avatar Antabelus | ned čer 21, 2009 5:35 pm

Ano, v dobách kdy já jsem měl hliníkový iPhone a nabíjel jsem přes zásuvku, tak stačílo i přejet jemně vlhkým prstem lehce po hliníkovém zadním krytu, a hlavně na jablíčku. Vibrovalo to :) Plasťáč to nedělá.
iPhone guru
iPhone guru

scapin | čtv srp 06, 2009 2:00 pm

davnejsie som cital toto vlakno a aj som testoval moj iphone ale nic sa nedialo tak som to bral ako nicnehroziacu hrozbu az do dnesneho dna. mal som fon polozeny na stole a zapojeny k pc cez kabel. normalne som snim narabal a vsetko v pohode. po niekolkych minutach som ho siel presunut a on ma normalne kopol.!! tak teraz tomu fakt verim.
-> Apple iPhone 11PRO, 256GB, MG
-> Apple iPad 2018, 32GB, White
-> Apple iPod nano 6.g, 8GB
-> Apple Mac mini 09
-> Apple Tv 3.g
-> Apple Airpods
-> Apple watch 1.st gen, SG
-> iPhone 1.g, 3G, 4, 5, 5s, 6, 7 iPad 1g, 2g, iPod touch 4.g, Mac mini 06
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Uživatelský avatar Beavers | čtv srp 06, 2009 3:34 pm

Já když vstanu z křesla nebo židle ze syntetickým čalouněním, tak mě kopne cokoliv, co je kovové, případně i to, když se dotknu jiného člověka. Statický náboj, suchý vzduch a vlastní odpor tvého těla dokáží svoje. To snad známe všichni. V práci, kdykoli jsem vstal od stolu, vzal jsem do ruky klíče a vybil jsem se jimi do konstrukce paravanu.
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar Tea Racer | čtv srp 06, 2009 6:03 pm

Můj iPhone nekope asi nemam statickou elektřinu momnetálne, ale jindy dostanu kopanec od čekoholiv. Ale koukam jak taková kravinka dokaže rozpoutat diskusi na 4 stránky :-)
...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...

Děkuji, že nežádáte pomoc po soukromých zprávách.
Moderator fóra
Moderator fóra

Uživatelský avatar Beavers | čtv srp 06, 2009 8:49 pm

Přesně tak. Nevím, čím se tu vůbec zabýváme. Nyní to zamknu a pokud bude mít někdo opravdu, ale opravdu katastrofickou zkušenost, nechť požádá někoho o odemknutí.
Moderator fóra
Moderator fóra

Prehľad diskusií na forum.iphone.cz

* indicates required
Předchozí

Zpět na iPhone - smartphone