Beavers | pon srp 30, 2010 11:46 am
Bohužel, iPhone není ani telefon, jak píšeš. Je to multimediální kapesní zařízení s možností telefonování. Vychází z osvědčených iPodů. Argumenty, které popisuješ, mě zkrátka nepřesvědčí. Každý mobil (abych tato zařízení nenazýval telefonem) umí něco klépe, něco hůře. Apple se chtěl vyrovnat konkurenci na trhu kapesních zařízení a navnadil své potenciální zákazníky tím, že do iPodu přidal telefonní část - přiznejme si, že neplnohodnotnou, což bych napadl přísněji než nějaký fotoaparát, který je v mobilech jen čímsi navíc, něčím, co činí z pouhého telefonu (všeobecně všech výrobců) univerzální mašinku. Na druhé straně, iPhony umějí již od svých prvopočátků jiné věci daleko lépe než mobily ostatních výrobců. Ale nikdy nebude vyroben univerzální přístroj, který bude umět všechno naprosto dokonale. V některých případech to neumožňuje miniaturizace, což je právě případ fotoaparátu v mobilu. Co chcete za výsledky při fotografování titěrnou čočkou? Kdyby šlo něco takového vyrobit, už dávno by se nevyráběly objektivy s průměrem čoček 20x a větším než jsou čočky mobilů s foťákem. Myslím, že je nutno se na to dívat z tohoto úhlu.
Verdikt: fotoaparát v mobilu je určen na zachycení náhlých situací díky tomu, že je vždy více po ruce než i ten nejmenší digitální fotoaparát, o velkých a drahých kamerách ani nemluvě. Pokoušet se mobilem pořizovat umělecké fotografie je navýsost zcestné.
EDIT: samson010, v tom případě iPhone reklamuj a pooprav si své mínění o dokonalosti firmy Apple, která vyrábí (nebo si nechává někde vyrábět) zmetky, které pak prodává ve Východní Evropě. O tom, že jsou naše státy "na vocase" jsem psal nedávno v jiném tématu. Zde máte důkaz, že jsem nepřeháněl.