mike-biker: A na to jsem se přesně ptal

Je tedy zřejmé, že baterky z Číny přepravit lze. DHL tedy umí tato nařízení obejít, což bude nejspíše díky flotile vlastních letadel, tedy i plného nesení rizik spojených s přepravou baterií. Logické je, že přepravné bude pak oproti běžné letecké dopravě mnohonásobně dražší. Žádnou diskriminaci v tom nevidím, je to přece volba kupujícího. Naopak, pokud by platila striktně pravidla pro všechny, nepřepraví baterie ani DHL.
Co se týká označení "originál", tak je myslím trochu zavádějící. Apple žádné baterie nevyrábí ani neprodává. Všechny replacement baterie jsou tedy druhovýrobou. Samozřejmě se mohou výrazně lišit kvalitou provedení, avšak z mé zkušenosti není vodítkem kvality ani cena, ani obchod. Ať už koupím baterii na eBay, Aliexpress, DealExtreeme, či jiném obchodě, vždy mi dorazí to samé. Ať koupím baterii za 3 nebo za 15 dolarů, vždy mi dorazí to samé. Viděl jsem i údajnou replacement originál baterii, kde byl zřetelný důraz na velmi kvalitní potisk, provedení konektoru i přesnější tvar těla baterie, ale podle vyjádření uživatel se ani tyto nerovnaly původním.
Pokud se ti však podařilo najít dodavatele certifikovaných baterií, které se kvalitou zcela rovnají původním, tak gratuluji a jedině dobře. Zůstává však otázkou, zda za období životnosti telefonu vyměnit jedenkrát baterii za špičkový replacement v ceně 30 dolarů, nebo 2x až 3x za "ebay šmejda" v ceně 3 dolarů. Obě filozofie si najdou své příznivce i odpůrce.