Zdravím,
zakládám toto téma, abychom si mohli sdělit zkušenosti s virtuální a rozšířenou realitou.
Já bych se osobně k tomuto tématu dostal asi až o pár let později, protože mi tato technologie nepřipadala tak atraktivní. V tuto chvíli se zajímám o rozšířenou realitu a její možnosti, protože na toto téma mám bakalářskou práci.
Letos jsem měl možnost se účastnit Ampéru 2016, a získal jsem tam od Simplecellu(Sigfoxu) Cardboardy. Papírové řešení pro virtuální realitu, s kterým přišel Google. Né že by přímo cardboardy dělal Simplecell, ale použili toto řešení pro zobrazení jejich showroomu. Pro ČR to zajišťuje firma Panoboard.
Jednoduchá záležitost, složíte z papíru brýle, které obsahují čočky a tlačítko pro interakci s virtuální realitou. Pak stačí mít aspoň 4 palcový mobil, nainstalovat potřebný SW a vložit dovnitř.
A moje zkušenosti?
Jsem mile překvapen co dokáže kus kartonu . Stáhl jsem si do mobilu od Googlu aplikaci pro Cardboardy a chvilku jsem si s tím hrál. Je to sranda. Okamžikama se opravdu stalo, že smysly byly oklamány, ale jen pouze na chvíli. Já mám ještě iPhone 5S, a zde jde vidět jak je displej pro virtuální realitu nedostatečný. Displej se rozdělí na dvě poloviny, každá polovina pro oko. Vnímáme tak pouze polovinu dipsleje. Čočky protáhnou obraz kolem vás, displej tak vypadá jak pod lupou. To má za následek viditelné pixely. Samozřejmě záleží na tom, co sledujete u umělé grafiky to tak nevadí, ale u videa je to horší, už se nelze smysly tak lehce oklamat.
Bolí z toho oči?
Mě osobně nebolí, ale pod podmínkou, že se nesoustředím na viditelné pixely.
K čemu jsou Cardboardy? K tomu aby vás to nalákalo na koupi dražšího zařízení. Ihned jsem začal pokukovat po plastové variantě, s lepšíma čočkama.
Lepší Headsety pro mobily stojí okolo 2500 Kč, Cardboardy 179 Kč, vycházím z cen na Alze.
Když se vrátím nohama zpátky na zem, a uvědomím si proč jsem se o to začal zajímat, tak si uvědomuji co tato technologie bude pro lidi znamenat. Jiný svět, který bude od toho reálného snažší, lenost a zas ta lenost. Nechci strašit, ale doba Matrixu se blíží .
Závěrem, bych Vás chtěl poprosit jestli byste mi nevěnovali minutu vašeho času a nevyplnili mi krátký dotazník, který má za cíl zjistit jak si naše společnost vede s moderní technikou, a jestli vidí blížíce se vymoženosti jako hrozbu pro jejich zaměstnání. Dotazník je anonymní, a data budou zpracována pro moji Bakalářskou práci na téma: "Aplikační potenciál rozšířené reality v logistice".
https://docs.google.com/forms/d/1YtQGRCgv2AXwM-6jVGhmqURBpNcC94VpcIBcfbnTMII/viewform
Za chvíli bude dostupný Oculus Rift, HTC VIVE, Zeis One i Sony něco chystá pro PS4. Tato řešení jsou poměrně drahá a to nepočítám jak výkonné PC musíte mít pro využití tohoto příslušenství.
Headsety pro mobily jsou cenově dostupné, za 179kč můžete vyzkoušet, nebo si koupit něco lepšího třeba DSCVR, za 750 na Alze, nad tím uvažuji .
https://www.alza.cz/gaming/i-am-cardboard-dscvr-cerne-d4128158.htm
Ještě upozornění iPhone 5S je opravdu minimum, hlavně kvůli velikosti. Většina headsetu požaduje alespoň 4,5 pálce displej.
Tak se v té virtuální realitě neutopte!