Tak jo, nekterym zde uz budu urcite pripadat jako blazen, ale ja to sem napisu. Dopredu upozornuji, ze je to muj osobni nazor a ze u kazdeho je to individualni, kazdy totiz prehravany zvuk vnimame jinak a kazdy hlavne od nej ocekavame neco jineho. Nekdo ma radsi cisty projev s vice vyskami a mene basy, nekdo zase ma rad vice basu a stredu, na vyskach mu tak nezalezi atd. Navic kazdy posloucha jiny typ hudby a kazdy druh hudby ma jinou charakteristiku sveho projevu. Takze to pisu dopredu, aby nedochazelo k hadkam.
Delala jsem test s temi mymi sluchatky Sennheiser MX980, u kterych si myslim, ze se mi uz podarilo za nekolik tydnu intenzivniho poslechu zajet. Mam doma vice zarizeni, takze mam moznost porovnat. Hudba, u ktere porovnavam je metal, takze slozena hudba z vice nastroju: basova kytara, dve elektricke kytary, klavesy, do toho bici, zpev a nejake ty efekty navic. Vybirala jsem kapely, ktere maji mastering v poradku.

Navic veskerou hudbu mam v lossless kvalite, tedy zadne mp3. Uroven hlasitosti na vsech zarizenich cca stejna, ekvalizery vypnute.
Zde jsou vysledky:
iPod Touch 1. generace - zvuk z toho jde dynamicky, od basu az po vysky, je vyvazeny, avsak stredy jsou trochu zkreslene, ne vsak moc, neni to nic zavazneho, co by narusovalo dojem z celkoveho poslechu, navic projev zpevu ve stredovem pasmu je super. Vse je navic pekne vyvazeno, projev je tam, kde presne ma byt. Celkove me zvuk z tohoto zarizeni hodne bavi, je takovy plny, neni plochy, je vyvazeny, zabavny, hodne si ten poslech hudby uzivam, ma neco do sebe, cim me ucaroval. Zde mam pocit, ze mi kapela hraje primo u ucha.
iPod Touch 3. generace - zde je zvuk plochy, neni tak dynamicky, na druhou stranu stredy jsou vice detailnejsi a nejsou zkreslene, vysky jsou uchazejici, nejsou agresivni, nejcistsi vsak taky nejsou. Jde zde slyset vice detailu ve stredovem pasmu, stereo efekty jsou rozdelene pekne do kazdeho toho kanalu, avsak ty stredy nejsou vyraznejsi nez zbytek. Chybi take trochu ta spodni cast spektra, tedy basy, nejde o to, ze by tam vubec nebyly, ale opet nejsou vyraznejsi nez zbytek, stejne jako stredy, proto celkove zvuk zni jako plochy (proste nic z toho spektra nevystupuje vic, nez ten zbytek, je to v jedne linii vsechno), ale na druhou stranu zvuk je prokresleny a cisty a svym zpusobem i vyvazeny ve vsech spektrech. Ale i tak z toho vseho mam pocit, jak kdyby kapela na me hrala z dalky, nejspis to bude diky te slabe dynamice. Poslech me ale bavi, diky tomu detailnimu a nezkreslenemu projevu.
iPhone 3GS - tady dynamika je, neni to ploche. Ale spise na me hodne rve stredove pasmo, ktere je az moc vyrazne, bohuzel na ukor toho zbyleho spektra pasma. Stredy jsou detailni, ale jsou zaroven i zkreslene a to dost. Zvuk diky tomu celkove neni tak cisty. Zni mi to trochu jako plechovky.
iPad 1 - Zvuk neni plochy, vyraznejsi basy a stredy, detailni zvuk, trochu zkresleny, ale ne tak jak u 3GS, chybi mi vysky. Proto to celkove zni dute, ale ne zkreslene.
Takze zaver, nejvice se mi libi zvuk z iPodu Touch 1 generace, cisty zvuk s krasne hlubokymi basy, ne vsak zasahujicimu do stredoveho pasma, dynamicky. Pote iPod Touch 3. generace se svym detailnim a prokreslenym projevem, bohuzel plochym. Potom iPad 1 diky zajimavemu zvuku stredo basu, bohuzel chybi vysky a nakonec iPhone 3GS, ktery mi subjektivne zni nejhure diky moc vyraznym plechovkovym stredum.
A proto dle toho vybirejte sluchatka, ktera zvyrazni tu danou cast pasma toho daneho zarizeni. Napriklad me zvuk lepe na iPodu Touch 3. generace zni lepe se Sennheisery MX 760, ktere vice basuji, bohuzel tato sluchatka oproti MX 980 zkresluji. Ale zvuk je s nimi z iPT 3. generace prijatelnejsi, jelikoz ten zvuk udelaji trochu dynamictejsim.
Pro me pak je nejlepsi kombinace iPodu Touch 1. generace a MX 980tek. To je super zazitek tato kombinace.