Takže, jak to je opravdu s internetem u T-mobile
Možná už to tu někdo srozumitelně popsal, já se však takové odpovědi v tomto vlákně nedohledal. A proto jsem se rozhodl obvolat několik operátorů a zeptat se v prodejně, jak je to tedy se zvýhodněním Surf+ a Surf&Mail. U toho Internet+ je to jasné.
U zvýhodnění Surf+ k tarifu nebo twistu tedy můžete prohlížet webowé stránky v Safari. Dále můžete stahovat e-maily. Jestli tomu dobře rozumím já, tak je můžete pouze stahovat a číst protože je povolen protokol Postm@n přes POP3. Ostatní internetové protokoly jako např. IMAP nebo SMTP, který právě slouží pro odesílání zpráv, jsou zpoplatněny dle ceníku. Až přes safari nebo e-mail nastahujete 50MB, klesme vám rychlost na 16kb/s.
Dále jsou tam aplikace jako Cydia, Stocks, Google maps, Appstore, počasí a nebo třeba zjištění aktuální polohy, které používat nemůžete. Respektive můžete, ale jdou úplně mimo tarifní zvýhodnění a účtují se zvlášť podle ceníku 0,60 Kč/kB APN WAP a
0,05 Kč/kB APN Internet.(Takhle já sem ze začátku přišel o 832,-Kč.) Myslel jsem si, že na iPhone mohu dělat cokoliv a ono se mi to započítává do fup limitu, po jehož vypršení mi pouze klesne rychlost, ale tak to bohužel není.
Když sem mluvil s tou "nánou" na infolince, znáte to, tak sem se jí ptal, co tedy mohu dělat na tom telefonu. Natož mi odpověděla, že je to pouze na prohlížení(čeho, to se nezmínila) a jakékoli stahování je zpoplatněno podle ceníku. Tohle mi opakovala asi 3x. Natož jsem jí já odpověděl: ,,No jo, ale když já jdu na google maps tak si je taky prohlížím, podobně jako internetové stránky. A když jdu do safari, tak ty stránky musím taky nejdřív stáhnout a pak si je prohlídnu. Takže je to taky stahování. A jak je to s e-mailem? Můžu stahovat poštu nebo se mi vše kolem e-mailu taku účtuje nad rámec? Je to rozdělené nějak podle internetových protokolů, přes které se různé aplikace připojují? A polud je e-mail zpoplatněn, co se stane když pudu na e-mail přes Safari?" Natož řekla ať chvilku počkám. Nezvládla odpovědět. Čekal sem asi 5 minut, takže sem si dal mobil na handsfree a dělal něco jiného. Pak se tedy ozvala, že mluvila s nějakým chlapem od nich z call centra který tomu rozumí a řekla mi, že
toto zvýhodnění je pouze na prohlížení že jakékoliv stahování je zpoplatněné. Ptoto uvádím že je to "nána pitomá." Naštěstí mi vyjmenovala co všechno lze a nelze na tom telefonu dělat. Asi jí to napsal ten chlap na papírek. Takže mi vyjmenovala to co sem uvedl výše. O e-mailu se nezmínila vůbec ale na stránkách píšou, že je neomezený pop3, takže jim budeme věřit.
Tohle mi potvrdili i na ostatních linkách.
Možná vás uklidní, že pokud by ste byli třeba od rána do večera na youtube a stáhli tedy několik set MB, NEbudete platit tisícové částky, ale pouze 832,- navíc, protože se vám pro ten měsíc jakoby aktivuje zvýhodnění internet+ a už je jedno kolik dat přenesete jakýmkoliv způsobem.
Takže abych to shrnul, do fup limitu se započítává prohlížení stránek v safari a stahování e-mailů. Vše ostatní doplácíte zvlášť. Jakýkoliv upload je také zpoplatněn dle ceníku. Zvýhodnění Surf&Mail se liší v tom, že máte fup limit 100MB, máte plnohodnotný přístup k mailu a stojí 237,- na měsíc.
Doufám, že pomohu pár lidem, kteří stále nemají jasno jak to vlastně je.
Barva písma změněna na defaultní. Je zapovězeno používat jiné barvy. Obzvláště červené odstíny jsou pro poznámky moderátorů. Viz pravidla v odkaze. Beavers. viewtopic.php?f=112&t=10929